E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen'in faiz artırımı için 7 nedeni---

Yellen'in faiz artırımı için 7 nedeni

Yellen'in faiz artırımı için 7 nedeni
21 Temmuz 2015 - 16:22 borsagundem.com

Allianz Başekonomisti El Erian, Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımı nedenlerini sıraladı

Ünlü fon yöneticisi Muhammmed El-Erian, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta Kongre'de yaptığı yarı yıl konuşmasını yedi kısa başlık altında değerlendirdi.

Yunanistan'daki gelişmeler doğal olarak dikkaleri Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de geçen hafta yaptığı yarıyıl konuşmasından uzaklaştırdı.

Konuşmanın kapsamının büyük bölümü, merkez bankasının (geçmiş, mevcut ve gelecek) bağımsızlığı ve hesap verebilirliğine yönelik saldırıları bertaraf etmek için cesur çabaları üzerinde odaklanma eğilimi gösterdi. Buna karşın Yellen faiz politikasının geleceği üzerine önemli işaretler de verdi.

Zamanlama: Yellen bugün itibariyle bildiklerine dayanarak, Fed'in faiz artırımı döngüsünü bu yıl, belki de Eylül ayında, başlatacağı eğilimindeydi. Faiz oranlarını daha agresif bir şekilde artırma şansı bulabileceği 2016 yılı yerine, Yellen, yeni ekonomik verilerin de desteği ile birlikte, bu yıl başlayacak ve kademeli bir şekilde devam edecek yunmuşak ve nazik bir artırım kampanyasını yürütütecek.

Gerekçe: Ücretlerdeki artışın çok yavaş kalmasına karşın, Yellen, güçlü istihdam yaratımına bağlı olarak, işgücü piyasasının daha da düzeldiğini düşünüyor. İç talepteki ılımlı büyüme ile birleştirildiğinde, daha parlak bir istihdam tablosonun, ilk çeyrekte hayalkırıklığı yaratan büyümenin ardından, süregelen sıçramayı desteklemesi bekleniyor.  

Yalnızca dönemsel değil: Yellen, ABD ekonomisinin dönemsel sorunlardan daha fazlası ile karşı karşıya olduğu fikrine ısınıyor görünüyor. Ilımlı verimlilik büyümesi ve durgun arz tepkiselliğini de içeren yapısal sorunları dikkate alarak, Yellen, inatçı bir şekilde Fed'in hedefi altında seyreden enflasyon konusunda daha az endişe duyabilir.

Uluslararası çerçeve: Yunanistan krizi bir endişe kaynağı olmasına karşın, Yellen, bunun etkilerinin yalnızca aşağı yön ile sınırlı olduğuna inanmıyor. Fed Başkanı, ayrıca, Avrupa için yukarı yönlü risk de görüyor.

Format: Yellen, bunun geleneksel bir çevrim olmayacağı konusuna ek işaretler verdi. Geleneksel bir formattan ziyade, muhtemelen yeni bir bir dur-kalk çeşidi izlenecek. Önceki Fed başkanları, istenen faiz seviyesine ulaşılana kadar, her toplantıda faiz artırımına gitmeyi tercih ettiler. Yellen daha koşullara bağlı bir yaklaşım uygulayacak.

Durma noktası: Yellen, ayrıca, faiz artışlarının politika faizinin tarihi ortalamaların hemen altına gelmesi ile duracağı fikrine de ısınıyor. Ancak Yellen bu konuda fazla detay vermedi.

Küresel sapma: Doların güçlülüğüne ilişkin endişeler yeniden ortaya çıkıyor, ancak bunlar bu yıl faiz artırımı çevriminin başlatılmasına bir engel olarak tanımlanmadı. Bu safhada, Yellen, kısırlı parasal genişleme politikası ile birlikte, Fed'in diğer merkez bankalarından (özellikle Avrupa Merkez Bankası'ndan) daha bilefazla sapması konusunda aşırı endişeli değil.

Yellen'ın, ne düşündüğü konusunda bu işaretleri vermesine karşın, kayda değer politika esnekliğine sahip olmak istediği aşikar. Bu durum, piyasa beklentilerini daha agresif bir şekilde yönetme konusundaki isteksizliğinde açıkça görüldü. Son birkaç ay boyunca, bazı yatırımcılar, faiz artırımının 2016'da başlayacağı yanlış fikrine kapıldı. Yatırımcılar, eğer ABD ekonomisi, muhtemelen öyle olacağı üzere, iyileşmeye devam ederse ve eğer son Eurogrup anlaşması Yunanistan ekonomisinin normalleşmeye başladığına (bu mümkün ancak çok daha az muhtemel) ilişkin algılamayı hızlı bir şekilde düzeltirse, Yellen'ın yedi noktasına daha fazla dikkat gösterecek ve beklentilerini değiştireceklerdir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HEEEE21 Temmuz 2015 22:16

    1998 YILI ASYA KRIZI GLOBAL KRIZ DEĞİLDİR YADA BAŞLANGIÇ.ABD NİN VE YANDAŞLARININ EKONOMİK VE SONRASINDA PARA BİRİMİNİN REZERV PARA OLMASINDA KAYNAKLANAN GLOBAL KRIZDİR

  • HEP SÜPHELİ21 Temmuz 2015 22:14

    BIST NEDEN LONDON BORSASINA ENTEKRE EDİLDİ AKABINDE BU ENTEKRELEME SONRASI MERKEZ BANKASININ REZERVLERİNDE AZALMA VAR.....

  • ÇOK KOLAY....21 Temmuz 2015 21:40

    1998 YILI ASYA KRIZINDEN BAZ ALIRSANIN 2001 YILI İKİZ KULELERİN VURULMASI DAHİL FİNANSAL KOPLO TEORİLERİ OLDUĞUNU ANLARSINIZ....

  • 2018 YILINA KADAR ARTTIRAMAZ21 Temmuz 2015 21:37

    NEDEN EYLÜL AYINDA FED İN FAİZ ARTTIRACAĞI OLASILIĞI VAR...BEN YORUMLAYAYIM...2001 İKİZ KULELER......2001+13=2014+12 AY=2015 EYLÜL .HEC..:))...HANGİ YATIRIM ARACI ACABA....PARATİLER.DEĞERLİ MADENLER BAZ ALINDIĞINDA ALTIN VS VS.YADA GÜMÜŞ YADA BAKIR...AKABINDE PARİTE EURUSD VS VS.....ANCAK FED İN PARASAL POLİTİKALARI BAZ ALINDIĞINDA 2001 YILINDAN 2008 YILINA AKABINDE 2011 YILINA KADAR YATIRIMLARI VAR.YAPISAL OLARAK..