E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizYen, yeni zirvelere yelken açabilir---

Yen, yeni zirvelere yelken açabilir

Yen, yeni zirvelere yelken açabilir
15 Ağustos 2011 - 13:50 borsagundem.com

"Mr. Yen" lakabıyla tanınan Japonya eski Maliye Bakanlığı yetkilisi Sakakibara, yenin dolar karşısında savaş sonrası zirvesine çıkabileceğini söyledi

Japonya Maliye Bakanlığı'nın eski yetkililerinden ve "Mr. Yen" lakabıyla tanınan Eisuke Sakakibara, ABD ekonomisindeki zayıflığı gerekçe göstererek, yenin dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası zirvesine tırmanabileceğini belirtti.
Bloomberg televizyonuna konuşan ve yenin 75 seviyesinin üzerine çıkabileceğini söyleyen Mr. Yen, ABD ekonomisinin uzun süre güçsüz kalacağını öngördü.
Japon yeni bugün Japonya Maliye Bakanı Yushihiko Noda'nın ihracatları tehdit eden kurdaki yükselişe müdahale etmeye hazır olduğunu söylemesinin ardından geri adım attı. Japon Hükümeti 4 Ağusto'da yendeki kazançları azaltmak için yen satmıştı.
O günden bugüne yen müdahale öncesi seviyelerine yükselerek, 76.25 seviyesinden tüm zamanların en yüksek düzeyine işaret etti. Yenin müdahalelerin ardından çok geçmeden yeniden yükselişe geçmesi, yetkililerin bu konuda yaşadıkları zorluğun da altını çiziyor.
Müdahalenin etkisi olabilmesi için kalıcı, sürekli ve anlaşılabilir olması gerektiğini savunan Sakakibara, çok kademeli müdahalelerin işe yaradığını, ancak şimdilik ABD'nin bunu yapmaya istekli görünmediğini belirtti. Mr. Yen, koordine hâlinde bir müdahale gerçekleştirmesinin güç olacağına dikkat çekti.
Yen bugün dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 76.89'dan işlem gördü. Japon yeni geçtiğimiz 3 ay zarfında yüzde 5 yükseldi. Sakakibara, Japonya Merkez Bankası'nın dolardaki zayıflığı dengeleyebilmek için Fed gibi politaklarında gevşemeye gitmesi gerektiğini savundu.
Japonya ekonomisi 2. çeyrekte beklentilerin altında daraldı ve yüzde 1.3 küçüldü. Analistlerin beklentisi, Japon ekonomisinin yüzde 2.5 daralağı yönündeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)