E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu---

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu
21 Şubat 2024 - 13:51 borsagundem.com

Yatırım dünyasına bir adım atmak oldukça zor ve gelecek için bir o kadar da doğru bir adımdır. Ancak bu serüvene yeni başlayanların kendilerine hangi soruları sorması gerektiği de bir o kadar önemlidir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğru yatırımları seçmek, kişisel mali durumunuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Yaptığınız yatırımlar, paranızı sizin için çalıştırarak servetinizi büyütmenize yardımcı olabilir. Ancak yanlış yatırımlar da size pahalıya mal olabilir ve ilerlemenizi zorlaştırabilir.

Peki, 2024'te paranızın nereye gitmesi gerektiğine nasıl karar verebilirsiniz? The Ascent’in haberinde doğru yatırımı gerçekleştirmek için kendinize sormanız gereken sorular derleniyor:

Paraya ne zaman ihtiyaç duyacaksınız?

İlk ve en önemli soru, yatırım zaman çizelgenizin ne olduğudur. Bunun nedeni, doğru kısa vadeli yatırımın doğru uzun vadeli yatırımdan çok farklı olmasıdır.

Paraya yaklaşık beş yıl veya daha uzun süre ihtiyacınız olmayacaksa, büyük olasılıkla bir aracı kurum hesabı üzerinden borsaya yatırım yapmak iyi bir fikir olabilir. Bunun nedeni, borsanın istikrarlı olarak hemen hemen diğer tüm makul yatırımlardan daha iyi getiri sağlamasıdır. Ancak, uzun vadeli yatırımcıların para kazanma şansı çok yüksek olsa da, kısa vadeli yatırım yapanlar kolayca büyük kayıplara maruz kalabilirler.

Kısa bir zaman çizelgeniz varsa yanlış zamanda yapılan bir yatırım nedeniyle %20’yi, hatta %30’u aşabilecek büyük kayıplara maruz kalabilirsiniz. Ancak uzun vadeli bir yatırımcıysanız, zaman içinde potansiyel olarak kazanabileceğiniz getirileri kaçırmak istemezsiniz. Bu nedenle bir aracılık hesabı açmak ve borsaya yatırım yapmak uzun vadede en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Ne kadar risk almaya hazırsınız?

Paranızı yatırmak için bir aracı kurum hesabı kullanıyorsanız, yapmanız gereken başka bir seçim daha olacaktır. Borsada işlem gören şirketlerin hisseleri tek tek satın almayı mı tercih edeceksiniz yoksa borsada işlem gören fonlar üzerinden mi yatırım yapacaksınız?

Daha büyük potansiyel getiriler için biraz daha fazla risk almaya istekliyseniz ve hangi hisseleri satın alacağınızı araştırmak için gereken zamana ve bilgiye sahipseniz, şirketlerin hisselerini tek tek satın almak sizin için doğru hareket olacaktır.

Hisse senedi seçmek konusunda kendinize güvenmiyorsanız veya riskinizi en aza indirmek istiyorsanız, paranızı bir ETF’ye (borsada işlem gören fon) yatırmak muhtemelen en iyi seçeneğinizdir. ETF’ler genellikle düşük ücretlidir ve komisyoncunuzun tarama araçlarını kullanarak size uygun birini bulmanız görece daha kolaydır. Ayrıca belirli bir piyasayı takip eden bir fon bulmanız da uzun vadeli yatırım tercihlerinizle uyuşabilir. Paranız bir havuzda toplandığından ve bu yaklaşımla teknik olarak yüzlerce büyük şirkettin hisse senedini aldığınızdan maruz kaldığınız risk de önemli ölçüde sınırlanır.

Elbette fon yatırımları potansiyel getirilerinizi de sınırlar. Ancak S&P 500 Endeksi’nin uzun vadede sürekli olarak ortalama %10 getiri sağladığı düşünüldüğünde endeks fonlarının iyi bir getiri sağladığı sonucuna da varılabilir.

Paranıza anında erişebilme yeteneğinizden vazgeçmeye hazır mısınız?

Son olarak paranıza nasıl erişebileceğiniz sorusunu da kendinize sormanız gerekiyor. Zira kısa vadeli bir hedef için paranızı bir aracı kurum hesabına koyup bir yatırım yapmayacaksanız bu oldukça önemli bir sorudur.

Fonlarınıza istediğiniz zaman erişebilmeniz gerekiyorsa, getirilerinizi en üst düzeye çıkarmak ve paranızı likit tutmak için yatırım yapabileceğiniz en iyi yer yüksek getirili bir tasarruf hesabıdır. Paranıza erişiminizi üç aydan beş yıla kadar olan bir süreliğine kısıtlayabiliyorsanız vadeli mevduat hesapları sizin için iyi bir tercih olabilir. Ayrıca ABD gibi bazı ülkelerde mevduat sertifikaları (CD) üzerinden yüksek getirili bir vadeli hesabın sunacağından daha yüksek getiri oranı elde edilebiliyor.

Kendinize bu tür önemli soruları sorarak birikimleriniz için doğru yeri seçebilirsiniz. Bunları bugünden düşünmeye başlayarak aynı zamanda 2024’te paranızın en kısa süre içerisinde sizin için çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Borsada düşüş beklentisinin kısa vadeli iki nedeni

 

Wall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları

 

Altın fiyatlarında primli seyir sürüyor

 

Doların tırmanışı sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)