E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiYeni çılğınlık: Tablet---

Yeni çılğınlık: Tablet

Yeni çılğınlık: Tablet
21 Temmuz 2012 - 12:09 borsagundem.com

Dünyada bu yıl 40 milyar dolarlık bir piyasaya erişmesi beklenen tablet satışları, Türkiye’de çığ gibi artıyor.

 Türkiye'de tablet satışları, bir önceki yıla göre, 2011 yılında 32 kat artarak 127 bine yükselirken, tablet aksesuarı pazarı ise ortalama 4 milyon dolara büyüklüğe ulaştı.
Araştırma şirketleri IDC ve Gartner'ın tablet ve aksesuar pazarındaki ortak verilerine göre, okulların tatilde olduğu şu günlerde aileler, çocuklarına karne hediyesi olarak tablet bilgisayar hediye ederken, bilgisayar firmalarının hedef kitlesi de, şu anda genç kesim olarak belirlendi. Ancak, profesyonel iş dünyasının etkisini ve talebini de unutmamak gerekiyor.
Gençler daha çok eğlence amaçlı tablet kullanırken, profesyonel iş dünyasında daha hızlı iletişim imkanları tercihi belirleyen sebep oluyor. Kolay kullanım ve taşınabilir olması sayesinde, tablet bilgisayarların beş yıl içinde kişisel bilgisayarlardan daha fazla satması bekleniyor. 2012 yılında dünya genelindeki tablet satışlarının yüzde 92’si son kullanıcı olan tüketicilere gerçekleştiriliyor. Yüzde 8’i ise kurumsal kullancılara satılıyor. 2015 yılında kurumsal kullancıların ağırlığının artacağı ve bu oranın yüzde 35’e çıkacağı ifade ediliyor.
-BU YIL 120 MİLYON TABLET PİYASAYA SÜRÜLECEK
IDC ve Gartner'ın ortak verilerine göre, 2011 yılında dünya genelinde 66 milyon adet tablet satışı gerçekleştirildi. Bu da yaklaşık olarak 26 milyar dolarlık yeni bir piyasanın oluştuğunu gösterdi. 2012 yılında 120 milyon adet tabletin daha piyasaya sürülmesi beklenirken, dünyada 40 milyar dolarlık bir piyasaya erişmesi bekleniyor. 120 milyon tabletin yüzde 33’ü EMEA Bölgesi’ne dağıtılacak. Yani yaklaşık olarak 40 milyon tablet EMEA bölgesine gelecek ve bu oranın da yaklaşık olarak 30 milyonu iPad olacak. Türkiye’de çığ gibi artan tablet satışları, bir önceki yıla göre, 2011 yılında 32 kat artarak 127 bine yükseldi.
2017'YE KADAR 700 MİLYON TABLET KULLANIMDA OLACAK
Geçtiğimiz yıl bilgisayar pazarındaki segmentleri oluşturan ürünlere bakıldığında, dizüstü bilgisayarın yüzde 7.5, masaüstü bilgisayarların yüzde 2.3’te kalan büyümesi nedeniyle, 2017 yılında tablet satışlarının, dizüstü bilgisayarı sollamasına kesin gözüyle bakılıyor. 2017 yılı başına kadar ise dünya genelinde 370 milyon adet tabletin raflarda yerini alacağı ve 700 milyon tabletin de 2017 yılına kadar kullanımda olacağı belirtiliyor. Türkiye’deki tablet pazarı ise dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri oldu. 2010 yılında 4 bin 400 adet tabletin satıldığı Türkiye’de geçtiğimiz yıl ise bu rakam 127 bine yükselerek yaklaşık 32 katlık bir sıçrama gösterdi.
TÜRKİYE'DEKİ BİRÇOK İTHALATÇI UZAKDOĞU'DAN SİPARİŞ VERİYOR
Verilere göre, Türkiye’de bir yılda toplam satılan tablet kılıfı 150 bin adet civarında. Sektörde lider olan Targus ise 70 binlik satışıyla Türkiye pazarının yaklaşık olarak yüzde 40’ını elinde bulunduruyor. Türkiye’deki tablet aksesuarı pazarı ortalama olarak 4 milyon dolar civarında. Türkiye’den bir çok ithalatçı Çin’de fuarlara katılıp, tablet kılıfı siparişi veriyor. Türkiye’de merdivenaltı da dahil olmak üzere 10-15 tablet aksesuarı üreten marka bulunuyor. Uzakdoğu kökenli pek çok ürün Türkiye pazarını ele geçirmiş durumda. Dolayısıyla kayıtdışılık bu sektörde önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
KILIF, TABLET ÇANTASI VE AKSESUVARLAR EN FAZLA SATILAN ÜRÜNLERİN BAŞINDA GELİYOR
Kurumsal firmalar ise tablet aksesuarları için büyük AR-GE bütçeleri ayırımasına, ürünler için çok titiz patent başvuruları yapılmasına karşın, yine de ürün taklit edilmekten kurtulamıyor. Para kazanmak isteyenlerin aksesuara kayması ile çift haneli kar marjları sadece bu alanda kaldı. Ancak, aksesuar pazarında da rekabetin artması ile karlılık bu alanda da azalıyor. Şarj cihazları, ekran koruyucu, kılıf, stant, oyun konsülü, tablet kalemleri, tablet çantası, klavye ve temizlik ürünlerinden oluşan tablet aksesuarları, teknoloji marketlerinin tümünde en fazla satışı yapılan ürünler arasında başlarda geliyor. Targus ise yıllık 9 milyon adet tablet aksesuarı satışı gerçekleştirirken, bu satıştan elde edilen gelir ise dünya genelinde 100 milyon doları buluyor.
"TABLETLERİNE ADETA AŞIK OLAN İPAD KULLANICILARI, KİŞİLİKLERİNİ YANSITAN BİR KILIFLA KORUMAK İSTİYOR"
Targus Türkiye Ülke Müdürü Oktay Giray, yaptığı değerlendirmede, tabletlerine adeta aşık olan iPad kullanıcılarının, basit ve ince tasarıma olan tutkularını bildiklerini ve onları, kendi kişiliklerini yansıtan bir kılıfla koruma isteklerini anladıklarını söyledi. Giray, "Kılıflarımız kalite ve performanstan ödün vermeyen ve kılıflarını bir moda aksesuarı gibi gören özenli tüketiciler için tasarlanıyor. Cihazlarını ister yönetim kurulu odasında ister bir kafede kullansınlar, herkese uygun bir çözümümüz var. Şimdiye kadar üretilen en şık iPad koleksiyonunu piyasaya sunmak için kurşun grisi, gök mavisi, gül pembesi ve klasik kırmızı gibi güçlü renkler kullanıldı. Malzeme olarak ise daha dayanıklı ve yumuşak materyallerden faydalandık” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)