E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYeni yıl sonrası dolar riski---

Yeni yıl sonrası dolar riski

Yeni yıl sonrası dolar riski
30 Aralık 2013 - 17:19 borsagundem.com

Doların yükselişinin bir çok piyasanın kapalı olduğu zamana denk gelmesi yılbaşından sonra dolarda yeni bir hareket olacağına işaret ediyor

Geçtiğimiz hafta dolar rekor üstüne rekor kırarak 2.17 seviyesini geçti. Üstelik bu rekorlar yurtdışında birçok piyasanın kapalı olduğu 24-27 Aralık zaman diliminde gerçekleşti. Bu durum yılbaşı sonrası yabancı yatırımcının devreye girmesiyle dolarda yeni bir hareketin oluşacağı şeklinde yorumlandı. Ancak uzmanlar eğer yeni bir siyasi risk ortaya çıkmazsa yabancıların devreye girmesiyle birlikte, dolar / TL'de olumlu bir seyrin gerçekleşebileceğini belirtiyor. Yeni bir siyasi riske karşı ise yabancıların yoğun satışı neredeyse kesin bir şekilde bekleniyor.

Hürriyet'ten Barış Balcı'nın haberine göre, geçtiğimiz hafta dolar/TL kurunda art arda gelen rekorlar işadamlarını şimdiden endişelendirmeye başlarken 2014'ün başında dolarda yeni hareketlilik olup olmaycağı da merakla bekleniyor. İş dünyasından kimi isimler dolarda rekorların Noel tatili sırasında geldiğini belirerek önümüzdeki günlerde döviz talebinin tatilin sona ermesiyle birlikte artabileceğini vurguluyor.

"DÖVİZ DAHA YUKARI YÖNDE HAREKET EDECEK"

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, "Döviz talepleri şu an noel dediğimiz tatil dolayısıyla ertelenmiş durumda. Eminim ki 15 gün sonra bu talepler çok yüksek montanlı gelmeye başlayacak. Bu da dövizin daha yukarı yönde hareket etmesine sebebiyet verecektir" dedi.

Özdağ gelecek yılın ekonomik anlamda kolay bir yıl olmayacağını belirterek, dünyada "açık pozisyon" oynayan firmaların bulunduğunu söyledi.İlerleyen yıllarda bu firmaların döviz taleplerinin olacağını dile getiren Özdağ, "Döviz talepleri şu an noel dediğimiz tatil dolayısıyla ertelenmiş durumda. Eminim ki 15 gün sonra bu talepler çok yüksek montanlı gelmeye başlayacak. Bu da dövizin daha yukarı yönde hareket etmesine sebebiyet verecektir. Bunun için mutlaka işleme sermayesi problemi, işletme sermayesi sıkıntıları çekeceğiz. Bunları aşabilmek ve bunları bertaraf edebilmek için hükümetimizin bu süreçte küçük ve orta ölçekli işletmeleri, işletme sermayesi anlamında destek çıkması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

"YABANCI TABİRİ YERİNDE İSE KAÇTI"

Piyasa uzmanları da mevcut siyasal ortamda sakinleşme görülmeden dolar/TL kurunda mevcut dalgalı ortamdan pek kurtulamayacağımızı belirtiyor. 24-27 Aralık arası 3 günde TL yüzde 2,7 gibi büyük bir değer kaybı yaşadı. Yükselişin hızının Noel Tatili sonrası işlem gören Avrupa piyasalarında gerçekleştiğini belirten İntegral Yatırım Ekonomik Araştırma Müdürü Egemen Candır yabancıların bu dönemde tabiri caiz ise Türk Lirası ve Türk tahvil, hisselerinden kaçtığını söyledi. Mevcut ortamda, Dolar/TL'de hareketlerin geri çekilme hızını artırması için ortamın biraz sakinleşmesi ve/veya Merkez Bankası'nın müdahale etkinliğini artırması gerektiğini belirten Egemen Candır "Bu aşamada, önemli olan Noel-Yılbaşı döneminde olabilecek küçük çaplı hareketler değil, bu aşamadan sonra oluşabilecek politik çalkantılara Türkiye piyasalarının nasıl tepki vereceğidir. Bu noktada da, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Sn. Erdem Başçı’nın biraz daha ön plana çıkarak piyasalara daha net yön verici açıklamalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Gaz-fren uygulamaları sonrası muavinliğe geçen şöförün artık tekrar direksiyon başına geçmesi zamanı geldi." diye konuştu.

"SİYASİ TANSİYON YÜKSELMEZSE YABANCI GİRİŞİ BİLE OLABİLİR"

Yurtdışı piyasa aktörlerin yılbaşından sonra yoğun dolar talebi gerçekleştirmeyebileceğini söyleyen uzmanlar da var. Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı yabancı yatırımcıların Türk mali piyasalarında ciddi pozsiyon taşıyor olması ve faizdeki yükseliş, borsada yaşanan düşüşte yerli yatırımcıdan daha çok yabancı yatırımcıların zarar görüyor olması nedeniyle satış baskısının zayıflama olasılığı bulunduğunu belirtiyor. Zeynel Balcı "Siyasi tansiyon daha da yükselmezse yabancı yatırımcıların satış yapmasını isteğini azaltır hatta kısa dönem için yeni girişler bile söz konusu olabilir." diyor.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise rekor döneminden sonra yabancıların tatilden sonra dolar satabileceğini yeni yılın ikinci haftasında 2.10 TL'nin altının görülebileceğini belirtiyor.

Dolarda yeni yılda yeni bir şok dalgası da büyük ölçüde yeni bir siyasi tansiyona bağlı olacakmış gibi gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)