E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni yıla kötü bir başlangıç---

Yeni yıla kötü bir başlangıç

Yeni yıla kötü bir başlangıç
07 Ocak 2016 - 18:14 borsagundem.com

İş Yatırım, son yayınladığı raporda 2016'da yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

2016’da 2015 kadar zor bir yıl olacağa benziyor. Öte yandan 2016’da piyasaları olumsuz etkileyebilecek, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı risk faktörlerinin bir ölçüde fiyatlamalara yansıdığı bir durumda yıla başlangıç yapıyoruz. Örneğin, son bir ayda petrol fiyatları 41 dolardan 34 dolara kadar %17 oranında geriledi. Çin’de off-shore Yuan ile resmi kur arasındaki fark rekor seviyelere ulaşarak Yuan üzerindeki baskıları arttırdı ve piyasalarda Ağustos 2015 benzeri bir sarsıntıya yol açtı. Jeopolitik tarafta ise İran ve Suudi Arabistan arasında artan gerginlik Ocak ayında yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerini de tehlikeye soktu. 

TL varlıklar olumsuz ayrışmaya devam ediyor 

Yurtiçinde ise FED’in faiz artışı ile birlikte faiz politikasında sadeleştirme adımları atacağını duyuran Merkez Bankası, Aralık ayında yaptığı toplantıda faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek güven kaybına uğradı. Öte yandan seçim vaatlerinin ardından anayasa değişikliği ve sistem tartışmalarını öncellikli gündemine alan yeni hükümet, yapısal reformalar konusundaki iradesi konusunda yatırımcıları ikna etmeyi başaramadı. Tüm bunlara Rusya ve Irak hükümeti ile yaşanan gerginlik, güneydoğuda tırmanan terör olayları da eklendiğinde TL varlıklar gelişmekte olan ülke muadillerine göre olumsuz ayrışmaya devam etti. Nitekim TL, 21 Aralık’taki Merkez Bankası Para Kurulu ardından -%3.29 ile gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden dördüncü para birimi oldu. 

MSCI EM endeksi Ağustos 2015 seviyesinin de altına geldi

Gelişmekte olan ülke endeksleri açısından da talihsiz bir başlangıç oldu. 3 yıl üst üste gelişmiş ülke endekslerinin gerisinde kalan MSCI EM endeksi yılın ilk işlem gününde 2015 Ağustos ayında gördüğü en düşük seviyenin de altına geriledi. MSCI Türkiye’nin 12 aylık tahminleri göre F/K oranı ise 7.74x ile aynı gün son 5 yılın en düşük değerini gördü. MSCI Türkiye endeksinin MSCI EM endeksine göre F/K oranı bazında ıskontosu ise %29 ile yine son beş yılın en yüksek seviyesinde. 

İyimser görüşümüzün sebebi olumsuzlukların fiyatlanıyor olması

Orta vadede BIST ile ilgili iyimser görüşümüzü korumamızın sebebi, felaket senaryolarını hariç tuttuğumuzda, yukarıda saydığımız olumsuzluklardan bir veya birkaçının terse dönmesinin yıl içinde bir toparlanma getirebileceğini düşünmemiz. Görüşümüz ile ilgili temel risk gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarının devam etmesi ve buna karşın Merkez Bankası’nın sıkılaştırmada geç kalması ve bunlar neticesinde 2016 yılında da TL’nin tahminlerimizin üzerinde bir değer kaybına uğraması. (2016 yıl sonu TL/dolar tahminimiz : 3.28 TL) 

TL dışarıdan gelecek şoklara karşı korumasız

Bu ayın gündemine baktığımızda 8 Ocak’ta ABD istihdam verileri, 19 Ocak’ta TCMB Para Kurulu toplantısı ve 21 Ocak’ta AMB faiz kararı gündemin üst sıralarında yer alıyor. TCMB’nin Aralık toplantısında referans verdiği oynaklık göstergelerine (VIX ve MOVE) bakıldığında her ikisinin de Aralık’taki seviyelerinin üzerine çıktığı görülüyor. Önümüzdeki iki haftalık sürede bu göstergelerde kalıcı bir düşüş olmadığı takdirde TCMB’nin Ocak toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. 

Dolayısıyla, TL’nin kısa vadede dışarıdan gelecek şoklara karşı korumasız olduğunu düşünüyoruz. 26 Ocak’ta yayınlanacak enflasyon raporu ve bu hafta veya önümüzdeki hafta yayınlanacak güncel Orta Vadeli Ekonomik Plan da takip edilmesi gereken veri akışları olacak. Asgari ücret artışı ve yıl başında yapılan zamların enflasyon etkisinin yaklaşık %2 ‘ye ulaşacağını tahmin ediyoruz.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)