E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş ne kadar?---

Yerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş ne kadar?

Yerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş ne kadar?
07 Ağustos 2024 - 08:22 borsagundem.com

Türkiye verdiği yüksek faizle carry trade için cazip ülkelerden, bankacıların hesaplamalarına göre yerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş 20.3 milyar dolar oldu.

Küresel piyasalarda hafta başında yaşanan çalkantı carry trade tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Yüksek faizler nedeniyle yurtiçinde de carry trade işlemleri gündemde yerini koruyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bankacılık sektörü uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre 1 Nisan’dan 26 Temmuz haftasının sonuna kadar carry trade kapsamında Türkiye’ye giriş 20.3 milyar dolar seviyesinde. Merkez Bankası ise aynı dönemde net uluslararası rezervlerini 90.1 milyar dolar arttırmayı başardı.

Carry trade yani faizin düşük olduğu yerde yatırımcının ucuza kredi kullanıp daha yüksek faiz veren bir ülkede mevduata bağlaması özellikle düşük faizlerin bulunduğu ülkelerde yatırımcıların tercihleri arasında. Nitekim Japonya Merkez Bankası’nın geçen ay sonu yaptığı sürpriz faiz artışı sonrasında küresel çapta carry trade pozisyonları çözülmeye ve Japon Yeni’ne dönüş hızlanmıştı, bu hafta başındaki küresel piyasalardaki sert kayıplar sırasında da tüm dünyada carry trade pozisyonlarında düşüş çoğaldı. Özellikle döviz kurlarındaki parite değişimleri carry trade pozisyonlarını yakından ilgilendiriyor. Döviz kurlarındaki sert hareketler carry trade için en büyük risk kur hızlı yükselirse zarar etmeleri büyük ihtimal. Ancak Türkiye’de şu ana kadar döviz kurlarında geçmiş yıllardaki gibi ekstrem bir hareket gözlenmedi.

Türkiye carry trade için avantajlı durumda

Kurlardaki sakin seyir ile yüksek faiz Türkiye’nin de carry trade için avantajlı durumda. Özellikle yerel seçimlerin sonrasında kurun da görece istikrar kazanması bu tarz girişlerin de hızlanmasına neden oldu. Aynı dönemde Merkez Bankası da rezervlerini güçlendirmeye devam etti. Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre 1 Nisan – 26 Temmuz arasında TL carry trade pozisyonu değişimi 20.3 milyar dolara yükseldi. 26 Temmuz haftasında Merkez Bankası’nın toplam brüt altın ve döviz rezervli Suudi Arabistan ile yapılan 5 milyar dolarlık döviz depo işleminin sona ermesinin ana etkisiyle 6 milyar dolar düşerek 148 milyar dolara gerilemişti. Bankacılar 2 Ağustos ile biten hafta itibariyle Merkez Bankası toplam rezervlerinin haftalık 2.3 milyar dolar artışla 150.3 milyar dolara yükseldiğini hesapladı. Depo hesabının etkisi geçen haftayla birlikte yerini yeniden yükselişe bıraktı.

26 Temmuz ile biten haftada swaplar düşülmüş net uluslararası rezervler 1.5 milyar dolar artarak 24.4 milyar dolara yükseldi. 26 Temmuz ile biten hafta itibariyle Merkez Bankası net uluslararası rezervlerini yerel seçimler sonrası 26 Temmuz’a kadar 90.1 milyar dolar arttırmış durumda. Ayrıntılarına bakıldığında 20.3 milyar doların carry trade kaynaklı olduğu görülüyor.

Bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında ana enstrümanlarından birisinin TL’nin reel olarak değerlenmesi olduğunu belirterek bu nedenle hem faizlerin yüksek kalacağını hem de Merkez Bankası’nın gerektiğinde güçlenen rezervlerinden piyasaya döviz arz ederek döviz kurunda yükselişleri sınırlayabileceğini tahmin ediyor.

Bireylerin döviz mevduatında 11 milyar dolar düşüş

Yabancıların devlet tahvillerine bu dönemde girişi 11.1 milyar dolar. Hisseden çıkışı ise 1.4 milyar dolar seviyesinde. Yurtiçi yerleşik bireylerin döviz mevduatı aynı dönemde 10.9 milyar dolar azalırken, şirketlerin döviz mevduatı 8.4 milyar Dolar geriledi. Altın mevduatlarında da düşüş 2 milyar dolar seviyesinde. Dikkat çeken bir nokta ise 1 Nisan -26 Temmuz döneminde kur korumalı mevduatın da 14.8 milyar dolar azalması oldu. Kamunun Merkez Bankası’ndaki döviz mevduatları ise 1.6 milyar dolar düştü.

JPMorgan’a göre carry trade çözülmesinin sadece yarısı bitti

JPMorgan’a göre Japon Yeni’nin hala en düşük değerli para birimlerinden biri olması sebebiyle son dönemde yaşanan carry trade işlemlerindeki çözülme devam edebilir. Şirketin küresel döviz stratejisi eş başkanı Arindam Sandilya Bloomberg TV’de yaptığı açıklamada, “Henüz bitmedi. Carry trade çözülüşü, en azından spekülatif yatırımcılar nezdinde yüzde 50-60 arasında bir yerde tamamlandı” ifadelerini kullandı. ABD’de resesyonun yaklaştığı ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği korkusuyla ye n volatilitesinin artmasıyla geçen hafta carry trade darbe almıştı.

Sandilya, portföylerde kısa ve ani hareketin yol açtığı teknik hasarın “kolayca geri döndürülemeyeceğini” belirterek, carry trade’lerin yen’in yükselişinden önceki seviyelere yakın zamanda geri dönmesinin olası olmadığını söyledi. Sandilya “İyi bir senaryo piyasaların mevcut seviyelerde istikrar kazanması, belki en iyi ihtimalle küçük bir toparlanma olabilir. Ancak bu örneklerin çoğunda, daha önce olduğundan daha düşük bir hızda da olsa, hareketlerin devam etme eğiliminde olduğunu görebiliriz” dedi.

Varlık yönetim devi Amundi'den Türkiye'ye yatırımVarlık yönetim devi Amundi'den Türkiye'ye yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk07 Ağustos 2024 10:22

    Yani diyorki japon ev hanimlari bizim yoneticilerimizin ekonomi konusunda yaptiklari sayesinde kose uzerine kose donuyorlar

  • Herhangi birisi07 Ağustos 2024 13:11

    Arkadaşım bir yerden düşük faizle alıp başka bir yere yüksek Faizle yatırıp gelir elde etme yöntemi çok basit para olduğunu tanımlamak için japonyanın şimdiye kadar olan düşük faizinden dolayı ev hanımlari bile kazanabilir anlamında kullanıyorlar. Yoksa japon ev hanımlarının yaptığı bir şey değil bu!:)))

  • Olmamalı 07 Ağustos 2024 08:54

    Carry trade de ne yaaa? iki kelime daha Türkçe' ye ekleniyor. Türkçesi söylensin

  • Herhangi birisi07 Ağustos 2024 13:07

    Kaptı kaçtı fonları diyebiliriz mesela !