E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivYerli babayiğitlerin araba sevdası---

Yerli babayiğitlerin araba sevdası

Yerli babayiğitlerin araba sevdası
09 Kasım 2011 - 10:21 borsagundem.com

Bugün Türk otomobil endüstrisi Avrupa otomobil üretiminde ilk 10’da, İhracatta da ise başı çekiyor.

Bugün Türk otomobil endüstrisi Avrupa otomobil üretiminde ilk 10’da, İhracatta da ise başı çekiyor. Milliyet'in haberine gör yerli marka otomobil üretiminin önemini Sanayi Bakanı Nihat Ergün her fırsatta dile getirirken, Başbakan Erdoğan’ın aradığı ‘babayiğit’ henüz meydana çıkmasa da, seri üretime geçmeye hazırlanan otomobil sevdalılarının yanı sıra çeşitli illerden ‘mucit yiğitler’ ayaklarını yerden kesecek araçlar yapmayı başardı...
SAZAN 300 KM YAPIYOR
Askeri ve sivil sürat tekneleri üretimi yapan Yonca Onuk tersanesinin Renault Türkiye işbirliği ile geliştirdiği spor otomobil Sazan’ın tasarım ekibimde Demir Sümer, Gökhan Akış, Eralp Noyan ve Jan Nahum yer alıyor. Nahum ve Noyan aynı zamanda Anadol STC-16’nın da tasarımcıları olarak tanınıyor. 300 km hız yapan karbon fiber gövdeli spor otomobil Sazan adını Ekber Onuk’un trafik kazasında yitirdiği oğlu Kaan’ın lakabından alıyor. Yılda 10 adet üretim planlanıyor.
VOLKİCAR ASFALT AĞLATIYOR!
Türk motor sporları tarihinde uluslararası alanda en başarılı ralli pilotu ünvanına sahip olan Volkan Işık, 22 yıllık tecrübesiyle yarış otomobili Volkicar’ı üretti. Işık’ın, 1 milyon dolarlık yatırımla ürettiği araçlar motor sporlarının olmadığı ülkelere ihraç edilmeye hazır. 6 saniyede 100 kilometre hıza ulaşıyor araçtan 3 günde 1 adet üretiliyor.
Yıl sonuna kadar 60 adet üretim planlanıyor. Ayrıca 20 Volkicar’ın yarıştığı 7 etaplık V1 Challenge da bulunuyor.
MARAL VE NİLY KARDEŞLER
İşadamı Hasan Yurdakul klasik otomobillere olan merakını üretime de yansıttı. Türk lisansına sahip ve tamamı yerli imalat olan “Maral” marka iki kişilik, üstü açık spor otomobiller Almanya’ya ihraç ediliyor. Türk yollarında da dolaşan 50’den fazla Maral ‘ı görebilirsiniz. İngilizlerin ünlü spor otomobili Morgan’dan esinlenerek üretilen Maral’ın bir de İngilizler için tasarlanan sağdan direksiyonlu Nily adlı kardeşi var.
KİLOMETREDE 10 KURUŞ YAKIYOR
Aydın’ın Söke ilçesinde iplik fabrikasında çalışan endüstri meslek lisesi makine bölümü mezunu 33 yaşındaki Kazım Demir, evinin garajında, saatte 70 kilometre hızla gidebilen otomobil yaptı. KDT adlı otomobili 2.5 ayda 2 bin liralık maliyetle tamamladığını anlatan Demir, “Tasarım merakım çocukluktan geliyor. Küçükken kartondan veya tahtadan maket araba yapardım. Merakım büyüyünce de devam etti. Motor aksamını ikinci el aldım ve birleştirdim. Kaportasını, iç aksamını, her şeyini kendim yaptım. Bagajı alan daraltmaması için portatif düşündüm. 200 kilo yük taşıma kapasiteli olan bagaj kapatılıp açılabiliyor. 180 kilogram olan araçta 125 cc’lik motor kullandım. 5 vitesli otomobilim saatte 70 km hız yapıyor ve kilometrede 10 kuruş yakıyor” dedi.
LÜKS DEĞİL AMA SİBASLI CABRİO
İstanbul’da yaşayan 25 yaşındaki Sivaslı 25 Yakup Başpınar Sivas Cabrio adını verdiği bir otomobil yaptı. 2008’de hobi olarak çalışmalara başladığını anlatan ve eniştesinin emeği olan aracı hurdacıdan topladığı parçalardan yaptığını anlattı. Başpınar, “Direksiyon Şahin’den, vites topu Murat 131’den, anahtar ve pedallar kendi üretimimiz” dedi. 16 beygir 2 silindirluk motorun çim biçme makinesine ait olduğunu anlatan Başpınar, koltukların ofis koltuğu olduğunu dile getirdi.
ESKİŞEHİR'DEN HAİFİ TİCARI HİSCAR
Devrim efsanesinin doğduğu Eskişehir’den bir de hafif ticari çıktı. Traktör ve iş makinesi kabinleri üreten Hisarlar, ürettikleri çok amaçlı hafif ticari araca Hiscar adını verdi. Traktör gibi tarlaya da girebilen araç, 4x4 özelliğe sahip.
TURCOTO’DAN UVEYK VE TRUVA
Otomotiv sektöründe yer alan Cadem’in markası Turcoto’nun Uveyk ve Truva adında iki modeli var. L7 sınıfı Uveyk, düşük emisyonlu 3 silindirli 7199cc motora sahip. Bir depo ile 1000 km yol yapıyor. 1 ton taşıma kapasitesine sahip olan modelin 15 bin liranın altında satılması planlanıyor. Turcoto’nun diğer modeli Truva ise; yüzde 100 elektrikli. 14+1 yolcu kapasiteli olan araç, saatte 60 km ortalama hızla bir şarj ile 180 km yol alabiliyor.
10 BİN LİRAYA ATMACA 53
Rize Ardeşen’de oturan ve çevresinde ‘Laz Mucit’ olarak tanınan işçi emeklisi 55 yaşındaki Hayrullah Koçoğlu, daha önce yaptığı yürüyen tekne ve helikoptere otomobil ekledi. Koçoğlu’nun iki ayda tamamladığı ve adını, ’Atmaca 53’ verdiği, sürücü ile birlikte 3 kişi taşıma kapasitesine sahip 1300 otorlu otomobil, saate 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. Hurdaya ayrılan bir motoru onaran, diğer mekanik aksamlarını da kendisi yapan Koçoğlu, ekonomik olması amacıyla LPG sistemi taktığı otomobili 10 bin liraya mal etti.
BATMAN'İN ARACI AĞRI'DA!
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan kaporta tamircisi İsmail İlhan farklı otomobillerden topladığı parçalarla çizgi roman kahramanı Batman’in otomobiline benzeyen bir araç geliştirdi. 12 yıldır proje üzerinde çalıştığını anlatan İlhan’ın aracı benzinle çalışıyor. 150 km hıza ulaşabiliyor.
TASARRUFLU ÇELEBİ TÜRK
Elazığlı makine teknikeri Hikmet Koşar, 95 km hız yapabilien Çelebi Türk adını verdiği otomobil üzerinde 4 yıldır çalıştı. Koşar, aracın çalışma sistemi hakkında şu bilgileri verdi: “Bu sistem insan, petrol, güneş, enerji sistemlerinin hareket alanına uygulanması. Aslında yer yüzünde var olan bir sistem. Bir yerden diğerine giderken yerçekiminden kaynaklı olarak potansiyel enerjiyi hareket enerjisine çevirmek gerekiyor. Tabi yerçekiminin karşısında yer alındığı için ekstra enerji ve güç gerekiyor. Biz tekerlek üzerine yerleştirdiğimiz kola bir açı verdik. Ağırlık merkezi değiştirildiği için tekerler o yönde hareket ediyor. Böylece yerçekimini karşımıza değil yanımıza alıp ona direnmediğimiz içinde enerji ve güçten tasarruf ediyoruz. Normalde 10 birimlik bir enerji harcanaksa bu sistemle 1 harcanıyor.”
20 KÜLAH DONDURMAYA DİREKSİYON
Elektrik tesisatçısı Haydar Bozkurt, hurdalıktan topladığı malzemeyle saatte 80 km yapan, uzaktan kymandalı tek kişilik araç yaptı. Motor kısmını 130 TL’ye, direksiyon kutusunu da 20 külah dondurma karşılığında temin ettiğini söyleyen Bozkurt “400 TL’ye mal olan aracı bir haftada yaptım. Bazı eksiklikleri var ama zamanla onları da gidereceğim” dedi.
KÖY YOLLARI İÇİN UYGUN ARAÇ
16 yaşındaki Özgür Gökay, Mersin’de köy şartlarına uygun araç tasarladı. Aracı geliştirip patent alacağını anlatan Gökay, “Köyde bağ bahçe işi çok olduğu için ürünlerin taşınmasını kolaylaştırıyor” dedi.
ARTVİN'DEN OTOMATİK VİTES
Okul yıllarındaki hayalini gerçekleştiren Artvinli Musa Sarıahmetoğlu, kayrola başlığından ön tampon yaptığı araçta motosiklet motoruyla çalışıyor. Araç otomatik vitese sahip.
DÜZCELİ FERRARİ
Düzceli kaporta ustasına Formula 1 araçları ilham verdi. Ferrari’nin F1 yarışlarında kullandığı otomobilin mini modelini yaptı.
Yozgatlı ‘Şimendifer’ komşularını unutmadı
Yozgat’ın Kadışehri’nde yaşayan 36 yaşındaki demirci ustası Ahmet Ardıç baba mesleği demirciliği bırakıp kömür ticareti yapsa da iş yerinde kurduğu atölyesinde 4 ayda otomobil yaptı. Şimendifer adındaki 8 kişi kapasiteli araçla komşularını da gezdirmeyi ihmal etmiyor.
ENGELLİLERE UYGUN ARAÇ
Kastamonu’da 3 yaşında yanlış iğne sonucu felç olan İlhan Varsak, 10 beygir gücünde, 4 vitesli, saatte 60 kilometre hız yapabilen araç geliştirdi. 1500 TL harcadığını anlatan Varsak, su motoru, sac malzeme ve çıkma otomobil parçaları kullandığını aracın engellilerin kullanabileceğini, pedal olmadığı için elle hareket ettiğini anlattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)