E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivYerli oto için devlet desteği şart---

Yerli oto için devlet desteği şart

Yerli oto için devlet desteği şart
31 Ekim 2011 - 02:18 borsagundem.com

Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sıfırdan üretilen bir markanın ancak devlet yardımıyla ayakta kalabileceğini söyledi

Yerli otomobil üretimi için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çağrı yaptığı Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sıfırdan üretilen bir markanın ancak devlet yardımıyla ayakta kalabileceğini söyledi. Koç, daha önce hazırladığı raporu Başbakan'a sunan Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD), yeni bir çalışma yürüttüğünü açıkladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, sene başında yapılan TÜSİAD Genel Kurulu'nda yerli otomobille ilgili olarak "Şu anda otomotiv sektörü içinde olan bütün babalar burada. Bu işi halledin." sözleriyle işaret ettiği Koç Grubu, bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de Ford ve Fiat ile ortak otomobil üreten Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, yerli otoda en önemli noktanın ölçek olduğunu belirterek, "Ölçeği oluşturamadığınız sürece, bu konunun sübvansiyon olmadan gerçekleşme ihtimalini düşük görüyorum." dedi. Koç, bir markayı sıfırdan üretmenin ancak devlet sübvansiyonu ile mümkün olabileceğini kaydetti.
Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ile Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Amerika'da New York Metropolitan Müzesi'nde Koç Ailesi'nin adını taşıyan iki galerinin açılışını yaptı. Açılışın ardından gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularını cevaplandıran Mustafa Koç, yerli otomobil konusunun uzun süredir gündemde olduğunu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD), uzun süren bir çalışmanın ardından raporu hükümete sunduğunu ifade etti. Koç, otomotiv endüstrisinin; talebin hızlı artışı, yüksek ihracat rakamları, hızlı gelişen yan sanayisi ve oluşturduğu katma değer ile Türkiye'nin önemli bir sanayi alanı olduğunu kaydetti. Koç, şöyle konuştu: "Yerli otomobil konusunu birçok açıdan biz de inceliyoruz. Takdir edersiniz ki önemli bir yatırım kararı ve birden fazla tarafın işin içine girmesi lazım. Ancak bir marka üretip bunu dünyaya satmak çok da kolay değil. Burada en önemli püf noktasının ölçek olduğuna inanıyorum. Ölçeği oluşturamadığınız sürece, bu konunun sübvansiyon olmadan gerçekleşme ihtimalini düşük görüyorum. 1-2 milyon otomobili üretip, dünyaya satma konusunu düşünürsek, servis teşkilatı, bayi teşkilatı bunları göz önünde bulundurmak zorundayız. Burada gelinen noktada dünyadaki örneklerini de göz önünde bulundurursak bir markayı sıfırdan üretmek ancak devlet sübvansiyonu ile hayatta kalabiliyor. O sebeple yerli otomobilin tam olarak ne demek olduğunu iyi tanımlamak, irdelemek gerekiyor." Bu konuda OSD'nin bir çalışma yürüttüğünü açıklayan Koç, bu çalışmanın sonuçlanmasının ardından konu hakkında ne yapılması gerektiğini Başbakan'a anlatacaklarını söyledi. Mustafa Koç, İtalyan ortakları Fiat ile bu konuda bir çalışma yürüttüklerinin hatırlatılması üzerine, Başbakan'a TürkTraktör'ün 600 bininci traktörünün banttan indirilme töreninde Fiat ile mevcut platformu kullanarak bir Türk markası oluşturulması konusunda çalışma yaptıklarını ilettiğini ifade etti. Koç, Başbakan'ın çalışmayı sorması üzerine, konunun çok ham olduğunu, ilerledikçe bilgilendirme yapacaklarını belirttiğini kaydetti. Yerli oto ile ilgili olarak Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da, Türkiye'de imal edilen otomobillerin yüzde 50'sinin Koç Grubu tarafından üretildiğini söyledi. Ürettikleri otomobillerin 3'te birini ihraç ettiklerini vurgulayan Koç, "Yine Türkiye'de satılan otomobillerin yüzde 20'sini de yalnızca biz satıyoruz." bilgilerini verdi.
sadberk hanım müzesi'ne arsa arıyoruz
Koç Grubu'nun üzerinde durduğu bir diğer önemli konu da Sadberk Hanım Müzesi. Hayalinin İstanbul'un ulaşımı kolay bir bölgesinde müze ve galerilerin iç içe olduğu bir alan oluşturabilmek olduğunu belirten Rahmi Koç, "Ama bu ölçekte bir bina bulabilmek çok zor. Sağ olsunlar belediye yetkilileri ilgileniyorlar ama uzun soluklu bir süreç bu. İstanbul gibi bir metropolde yer bulmak çok da kolay değil. Bizim bu konudaki arayışımız devam ediyor. Yer konusunda yetkililer çalışıyor ama iş Başbakan'da biter." dedi. Mustafa Koç da Sadberk Hanım Müzesi'nin şu anda 2 bin metrekare alan üzerinde kurulu olduğuna işaret ederek, bir müze kompleksi kurmak istediklerini, bunun için de yaklaşık 40 bin metrekare yer gerektiğini açıkladı. Koç, bu konuda müzecilik konusunda uzman Kanadalı bir ekip tarafından çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Koç Holding ile Yapı Kredi'de yarı yarıya ortak olan İtalyan Unicredit'in Türkiye'deki hisselerini satacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Mustafa Koç, konu hakkında spekülasyon oluştuğunu söyledi. Koç şu bilgileri verdi: "Konuyu bilen bilmeyen bize dışarıdan 'satmak istiyorlar, aracı olabiliriz' teklifleri de geliyor. Unicredit CEO'su Federico Ghizzoni benim kadim dostumdur. Böyle bir şey olacağı zaman ilk bizim haberimiz olur. O bakımdan şu anda kesinlikle böyle bir konu söz konusu değil. Kaldı ki şu anda kârlarının çok büyük bir kısmı Türkiye'den geliyor. Böyle bir durumda çok çaresiz kalmazlar ise böyle bir asset'i satmaları için en ufak bir sebep yok."
Dolar tansiyon gibi, düşse de çıksa da dert
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, dövizdeki yükselişin hatırlatılması üzerine "Dolar da tansiyon gibi, düşse de dert çıksa da. Ne olacağına dair bir rakam konuşmak çok zor. Bakalım, Merkez Bankası bir şeyler yapıyor." değerlendirmesinde bulundu. Borç krizindeki tutumu sebebiyle Avrupalı liderleri eleştiren Koç, krizde liderlerin geç karar almasının, Avrupa Birliği'ndeki borç krizini daha da derinleştirdiğini kaydetti.
zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dünya31 Ekim 2011 02:30

    İsterseniz halk'tan vergi toplayın öyle sanayi'yi kurun ne güzel memleket valla yeryüzünde böyle bir ülke daha gerçekten bulunmazz sanayi kur sonra karı yap ama sen devletten yardım bekle zaten devlett alt kesimden vergi toplaya toplaya millet de birşey bırakmadı gerçekten kendi imkanlarınızla sanayiyi kuracaksanızzz kurun yokk kurmayacaksanızz hiç kurmayınn yeterrr artıkkk 2-3 zengin daha da zengin olacak diyeeee milleti sömürdünüzzz