E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYerli sattı, yabancı aldı!---

Yerli sattı, yabancı aldı!

Yerli sattı, yabancı aldı!
02 Nisan 2014 - 07:39 borsagundem.com

Seçim sonucunu iyi analiz eden yabancı, 30 Mart’a 5 gün kala alıma geçti

Piyasalar yerel seçimlerden AK Parti'nin yüzde 45'in üzerinde oy almasıyla haftaya moralli başladı. Piyasalarda iyimser havaya ilişkin ilk sinyaller geçen hafta verilmişti. Akşam'ın haberine göre, JP Morgan ve Societe General gibi yabancı aracı kurumlar peş peşe yayınladıkları raporlar ile AK Parti'nin oy oranının yüzde 40 ile yüzde 45 arasında gerçekleşeceğini öngörmüştü. 26 Mart Çarşamba günü yayımlanan bu raporların etkisiyle BIST 100 endeksi yüzde 4.7'lik yükselişle rekor kırdı. TL ve TL cinsi varlıklardaki iyimserlik havası bir yandan borsada ralliye neden olurken, bir yandan da TL, dolar karşısında değerlendi. 

YABANCI İŞTAHININ SIRRI NE? 

Piyasa çevrelerine göre yabancı yatırımcılar Türkiye'deki gelişmeleri iyi okudu. Seçim sonrasını iyi analiz edip alıma geçtiler. Objektif bakışı sayesinde yerli yatırımcının elindeki hisseleri yüzde 5-10 daha ucuza aldı. Bu görüş hem iş hem finans çevrelerinde de yankı buluyor. İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır'a göre güvenin yanı sıra fiyatlama açısından piyasaların cazip olması da alımları artırırken, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de yabancı yatımcının yurtdışı piyasayı bizden daha iyi okuduğunu ve güvendiğini düşünüyor.

21 MART'TA NET ALIMA GEÇTİLER

Merkez Bankası verilerine göre 21 Mart'ta borsaya 209 milyon, tahvil ve bonoya 295 milyon, repoya ise 318 milyon dolarlık net yabancı girişi oldu. Toplamda 830 milyon doları geçen para girişi, son alımlarla 1.5 milyar dolara dayandı. Borsadaki yükseliş ise 7 günde yüzde 12'yi buldu. TL ise dünyada yüzde 4,03'le en çok değer kazanan para birimi oldu...

Borsa 70 bini aştı dolar 2.14'e düştü!

Borsa, yabancı girişinin devam etmesiyle dün günü 70 bin 857  puandan kapattı. Günlük değer artışı ise yüzde 1,61 olarak kayıtlara geçti. Dolar/TL kuru ise günü 2.14 TL seviyesinden kapattı. Bankacılar, kurumsal müşterilerin TL'deki değer kazancını döviz ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmaya devam ettiğini belirtirken, bir diğer taraftan ise yabancı döviz satışlarının sürdüğüne dikkat çektiler. 

FAİZ %10’A YAKLAŞTI 

Öte yandan iki ve 10 yıllık gösterge tahvil ihaleleri de gerçekleştirilirken Hazine'nin borçlanma maliyeti önceki aya göre sırasıyla 50 ve 64 puan geriledi.

Yatırımcı hiçbir zaman işini şansa bırakmaz

Piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Eren Can Ümüt, yabancı yatırımcının hiçbir zaman işini şansa bırakmadığının altını çizerek şunları söyledi: "Öncelikle çok ciddi araştırma yapıyorlar. Anket şiketler ile dirsek teması halindeler. Daha şeffaf ve tarafsız gözle bakabiliyorlar. Yurtdışında tamamen tarafsız bir akış açısı var. Dışarıdaki yatırımcı daha şeffaf bir gözle baktığı için seçimden AK Parti'nin böyle bir sonuç alacağını öngörüyordu. Yerli yatırımcı ise daha ürkek." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsada beklenti bitti02 Nisan 2014 18:46

    yabancılar her yükselişi satış fırsatı görüp çakarlar dikkat etmeli.

  • ben öyle diyorum02 Nisan 2014 18:24

    temmuza dek endeksi 48.000 lerde görürsem hiiç şaşırmam.sonra da söylemişti demeyin sakın.

  • Gülengül Altınsayıştay02 Nisan 2014 17:18

    Hep aynı hikaye ya... İnsanları kandırmayı bırakın artık. Karını yapan yaptı, bu saatten sonra küçük yatımcıya hisse çakma vakti. Yarın düşüncede yine düştü daha da düşecek derler. Alttan alıp üstten satıyorlar işte.

  • Zühtü02 Nisan 2014 17:14

    Yabancılar alıma geçtiğinde sürekli olumsuz haberler yapılıyordu. Yerli yatırımcı da bu hırsız zihniyete inanıp uzak duruyordu yada elindekini zararına satmak zorunda oluyordu. Şimdi de yabancı piyasaları iyi okuyormuş muş.. Hep aynı senaryolar ve hikayeler

  • haydar02 Nisan 2014 15:01

    he he yabancı aldı..bizde yedik..

  • as02 Nisan 2014 14:07

    yerliler ağzı açık,sözde analist-uzman taifesinin kuyruğunda olduğundan kaybediyor,seçim öncesi haftada 5 sçim- anket telefonu geldi,yabancı bilimsel çalışıyor,yerli kendi siyasi tatmini peşinde,veya görmek istediğini gerçek sanıyor.

  • rıfkı02 Nisan 2014 14:04

    aynen öyle oldu,,güvenip alamadık ya,,öyle kötü yorumlar oldu ki,,nasıl alalım.

  • Türk işi02 Nisan 2014 13:54

    Çok güzel laf vardır; Türkler düşerken düştüğüne, çıkarken çıktığına inanmaz. Birde hisselerimize aşkla bağlanma var tabi. Sevgili olup ayrılamıyoruz. Halen yabancı akın olup geliyo piyasaya, yerli düşünüyo girsem mi girmesem mi diye. Yerli girmeye başladığında bist 75 bini bulmuş olacak. Ee daha ne kadar kar edebilirsin ki bu durumda?

  • mali02 Nisan 2014 11:06

    Öyle kötü yorumlar yapılıyor ki korkudan kimse hisse senedi taşıyamıyor. Yükselişe de aldanmayın hepsi banka hisselerinde diğerleri olduğu yerde duruyor.