E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYiğit Bulut Merkez'i eleştirdi---

Yiğit Bulut Merkez'i eleştirdi

Yiğit Bulut Merkez'i eleştirdi
21 Ocak 2015 - 08:53 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faizi dibe çekmesi yönünde fikirlerini sürekli ortaya koyan Yiğit Bulut bu sefer analizde bulundu

Merkez Bankası kritik faiz kararını dün açıkladı. Merkez'in kararına göre faiz yüzde 0.50 oranında düştü. Siyasi etkinin büyük olduğu faiz indirimi bazı kesimler tarafından yeterli karşılanmadı.

Star Gazetesi yazarı Yiğit Bulut konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Başlamadan birkaç tespit yapalım;                 

1- Son dönemde özellikle FED’in tavrının beklendiği gibi sert olmayacağının anlaşılması (Amerikan Merkez Bankası’nın İŞSİZLİK AZALANA kadar parasal genleşmeye devam etme tavrı) ile dünya genelinde Merkez Bankaları faiz indirimlerine gitmeye başladılar. Son örnek; Hindistan Merkez Bankası bir süredir kendisinden beklenen politika faiz indiriminde ilk adımı attı ve çeyrek puanlık indirime gitti. İndirimin, yerel ve küresel piyasalara pozitif etkisi oldu.

2- Dünya yeni bir döneme girdi ve dünya genelinde Merkez Bankaları “tabuları yıkabileceklerini” gösterebiliyorlar! İsviçre Merkez Bankası euro/frank kurunda taban fiyat uygulamasına son verdi. 3 yıllık uygulamanın ardından alınan karar piyasalarda BEKLENMİYORDU! Cesur bir karardı, Merkez Bankalarının KALIPLARINDAN çıkabileceğini göstermiş oldu!

3- Amerika gibi Avrupa da PARASAL GENLEŞME ve AZALAN İŞSİZLİK-ARTAN BÜYÜME trendinden yana tavır koydu! Bu gelişme aslında Avrupa Merkez Bankası adına bir sinyal, AMB artık 22 Ocak’ta “tahvil alımına” başlamaya hazır gibi. Avrupa’da başlayacak tahvil alımı AB-Türkiye ekonomi denklemi açısından önemli. İlk etapta Türkiye’de “para ve sermaye” piyasalarında etkisi olumlu (GENLEŞME-BOLLAŞMA-RAHATLAMA) olarak görülecektir.

4- Avrupa’daki genleşme Türkiye’de post-etki olarak ticari faaliyetin hızlanmasını da etkileyebilir. Canlanan bir AB pazarı, AB’nin olumsuz olabileceğini varsayarak geçmişte pazarı çeşitlendirerek “riskini azaltan” Türkiye için beklenmeyen şekilde OLUMLU ETKİ yapacaktır. AB’den gelecek “marjinal fayda” Türk piyasalarına “hesaba katılmayan” bir fazladan olumlu “dalga” olabilir.

5- Dünya genelinden gelen GENLEŞME sinyalleri Türk para ve sermaye piyasalarına AKIŞI hızlandıracaktır.

6- BU VERİLER IŞIĞINDA KARAR ÖNCESİNDE DE SONRASINDA DA GÖRÜNEN MB’NİN PİYASANIN GERİSİNDE KALDIĞI VE KALMAYA DEVAM ETTİĞİDİR!

Sonuçlar;

1- KARAR ÖNCESİ, TCMB’nin politika faiz oranı yüzde 8.25’te bulunuyordu. Yurtiçinde gösterge 10 yıllık tahvilin faizi 2013 ortasından beri ilk kez yüzde 7’nin altını gördü.

2- Bu VERİLER ŞUNU GÖSTERİYOR; PİYASA MERKEZ BANKASI ADIM ATAMADAN HAREKETE GEÇTİ VE İNDİRİMİ YAPTI! Geçmişte MB, “politika faizi piyasa altında kaldı” tezini savunarak faiz arttırmak istemişti şimdi soru çok açık; “politika faizi piyasanın çok üstünde kaldı, indirmek için ne bekliyorsunuz, hani piyasaydı esas olan”! 


Aynı tespiti AKTİF TAHVİL için de yapabiliriz. 12 Ocak tarihinde görülen 7,36’nın ilk defa altı görüldü ve 7,21 test edildi.

3- Petrol ve emtia fiyatlarının hızla düşmesi içeride OLUMLU etki yapıyor. Küresel anlamda iş yapan Türkiye’ye sıcak bakmayan finans şirketlerinin yorumcuları dahil şunu söylüyorlar; Bu DÜŞÜŞ TÜRKİYE’ye OLUMLU yansıyacak ve enflasyon beklentisini 5’li rakamlara kadar çekebilir.

4- MB’nın daha önce açıkladığı senaryolar içinde emtia düşüşleri dikkate alınmamıştı. Daha açık söylemek gerekirse; MB, olumsuz senaryolara odaklanıp, özellikle petroldeki sert düşüş ile oluşabilecek önemli OLUMLU KATKIYI tahmin edemeyerek, bunu aniden fiyatlayan piyasanın çok gerisinde kaldı ! Bu ani ve sert düşüş hesaba katılarak YENİ SENARYO üretilmeli. Aslında piyasa MB’den çok hızlı davrandı ve PİYASA FAİZİ, MB’den hızlı geri çekti.

5- TCMB’nin faiz indiriminde elini rahatlatacak bir başka gelişme ise mali veriler!

Bildiğiniz gibi 2014 yılı bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Bütçe giderleri hedeflenenin yüzde 2.7 üzerinde, bütçe gelirleri de hedeflenenin yüzde 5.6 üzerinde gerçekleşti. Bunun sonucu olarak bütçe açığı 33.3 milyar lira yerine 22.7 milyar lira oldu.

6- Dolar kuru en zor zamanda bile içeride 2,39-2,4075 bandını yukarı KIRAMADI!

Son söz: Rahatlayan Avrupa ve özellikle Nisan-Eylül arasında artan sermaye hareketleri ve turizm gelirleri ile Türkiye’ye net giriş beklenebilir. Kısa vadede “FAİZ DÜŞERSE, KUR ARTAR” söylemi ile indirimin önünü kesmeye çalışanların KUR baskısına oynamalarını dikkate almamak gerekir. Ekonomi, genel anlamda 2,20-2,50 arasında bir bandı rahatlıkla kaldırabileceği gibi, 0,25-1,25 arasındaki faiz indirimlerinde kur, genel denklem itibariyle daha önce test ettiği 2,39-2,4075 bandını, test etse bile, aşmayacak ve mutlaka buradan geri dönecektir. 2013 Mayıs sonrası GEZİ OLAYLARI ile başlayan bozulmaya rağmen 7-7,50 faiz bandında gördüğümüz kur, o dönemde bile ilk dalgada 2,0825 TEPE NOKTASINI aşamadan dönmüştür. DÜNYA GENELİNDE RAHATLAMA VARKEN, MB’NİN “YÜKSEK FAİZ VERECEĞİM PİYASADA DA FAİZİN DÜŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİM” TAVRI ANLAŞILAMAZ!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ender DOSAN21 Ocak 2015 23:57

    Yiğit Bey şu ev fiyatlarına bir el atarmısınız lütfen 25 yıldır karı koca çalışıyoruz 100000 biriktirdik 20 yıllık evler bile 200000

  • biark21 Ocak 2015 12:49

    Aşağıdaki biarkadaş demiş mb siz istediniz hodrı meydan 4 puan indirdim...gorun anyayoda konyayıda dese bu sefer faturayı siyasiler! Merak eyme yine mb ye keser !...siyasiler Allah ellerine düşürmesin:(

  • doğru söyle21 Ocak 2015 11:39

    bulut un söylediğinin tersini yapan para kazanır (!) ben artık böyle para kazanıyorum.

  • yerinde olsam 21 Ocak 2015 11:29

    Mb baskani olsam indir mi diyorlar siz istediniz deyip 3 puan birden indiririm o zaman gorurler ekonomi nasil bir anda allak bullak oluyor dolar 3 liraya firlayip gor ekonomideki cokusu o zaman.

  • soru21 Ocak 2015 11:17

    Faiz insin diyr baaağğıranlar neden beenzin mazot insin diye bağırmıyorla r ? malum? Benzin 3 liralara düşmeliydi!

  • Altuner21 Ocak 2015 11:16

    Ekonominin babası. Çok yerinde bir tespit ;)

  • disey4221 Ocak 2015 10:13

    6 ay önce indir indir diye 4,5 indirdi hemen yüzde 10 çıkardı.bizim beynimizle bu kadar dalga geçilir. balık hafızası varya bizde salağız.ya ne söylese haklı

  • recep kurt21 Ocak 2015 10:00

    Müthiş , dahice bir eleştiri. Tamam jöleliden beklendiği gibi.

  • SENİN YÜZÜNDEN21 Ocak 2015 09:43

    SENİN YÜZÜNDEN MB BAŞKANI 500 BAZ ARTIRMAK ZORUNDA KALDI BUNU DA MI BAŞÇIYA MAL EDİYORSUN KARDEŞİM BIRAK ÜTOPİK FİKİRLERİ GERÇEKLERE DÖN BORCU OLAN SENSİN VE SANA KİMSE BU FİYATTAN BORÇ VERMEK İSTEMİYOR ANLAMIYOR MUSUN...