E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYılın ikinci yarısında borsada 'büyük yükseliş' beklentisi---

Yılın ikinci yarısında borsada 'büyük yükseliş' beklentisi

Yılın ikinci yarısında borsada 'büyük yükseliş' beklentisi
08 Temmuz 2024 - 18:05 borsagundem.com

Yüksek güvenilirliğe sahip bir borsa göstergesi, ABD hisse senedi piyasalarında büyük bir harekete işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD borsalarının yılın ikinci yarısında nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, bir borsa göstergesi 1964 yılından bu yana yüzde 100 doğrulukla çalışan bir borsa göstergesi, 2024'ün ikinci yarısında borsalarda büyük bir hareket sinyali veriyor.

Yüzde 100 oranında doğruluk

The Motley Fool’dan Trevor Jennewine’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, kapsamı ve çeşitliliği nedeniyle genel olarak ABD borsası için en iyi barometre olarak kabul ediliyor. Endeks, piyasa değerine göre ABD hisse senetlerinin yüzde 80'ini kapsayan 500 büyük şirketin performansını ölçüyor.

S&P 500 Endeksi, 2024’ün ilk yarısında yüzde 14 oranında artış göstererek tarihsel ortalama olan yüzde 5'i geride bıraktı ve bir borsa göstergesi, endeksin gelecek aylarda daha da yükseleceğini söylüyor. Spesifik olarak, görevdeki bir kişinin, yani yeniden seçilmek için yarışan bir başkanın yer aldığı başkanlık seçimleri yıllarında, S&P 500 Endeksi her zaman yılın ikinci yarısında pozitif bir getiri elde ediyor.

Yüzde 11 oranında yükseliş

Tarihsel veriler, S&P 500'ün 2024'ün ikinci yarısında yüzde 11 oranında yükselebileceğini söylüyor. S&P 500'ün 1957'de oluşturulmasından bu yana 16 başkanlık seçimi yapıldı ve bunların yarısı, görevdeki bir başkanın ikinci dönem için aday olmasını içeriyordu. Endeks, görevdeki bir kişinin yarışa dahil olduğu seçim yıllarının ikinci yarısında, seçimi hangi başkan adayı kazanırsa kazansın karlı bir yatırım olma özelliği taşıyor.

S&P 500 Endeksi, endeksin oluşturulduğu 1957'den bu yana tüm başkanlık seçim yıllarının ikinci yarısında geri dönüş sergiliyor. Başkanlık seçimi yıllarında S&P 500 Endeksi ikinci yarıda ortalama yüzde 4 getiri elde ediyor. Ancak sonuçlar, Joe Biden'ın 2024'te olduğu gibi görevdeki bir başkanın yeniden seçilmek için yarıştığı yıllarla sınırlıysa, S&P 500 ikinci yarıda ortalama yüzde 11 getiri sağlıyor.

Bu kulağa pek inandırıcı gelmese de, LPL Financial'dan Jeff Buchbinder, paylaştığı blog yazısında,  durumu şu sözlerle açıklıyor: “Bu modelin kısmen, görevdeki hükümetin mali teşvik ve büyüme yanlısı düzenleyici politikalarla seçim öncesinde rotayı potansiyel durgunluğu engellemek ve istihdam artışını teşvik etmek için hazırlamasından kaynaklandığına inanıyoruz.” Ancak Buchbinder, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğu için Biden’ın fırsatlarının sınırlı olduğunu da belirtiyor.

Ne olursa olsun tarihsel veriler, S&P 500'ün 2024'ün ikinci yarısında kabaca yüzde 11 oranında geri dönebileceğini söylüyor. Endeks zaten Temmuz ayında yüzde 2 oranında yükseldiği için bu, Aralık ayına kadar yüzde 9’luk bir yükseliş beklentisi anlamına geliyor.

Fed ve faiz indirimi olasılığı

Bununla birlikte, geçmiş sonuçlar asla gelecekteki getirilerin garantisi değil. Neticede, makroekonomik temellerin borsanın 2024'ün geri kalan aylarında nasıl performans göstereceğini belirlemesi bekleniyor.

Tarihsel veriler, aynı zamanda, Fed’in faiz oranlarını düşürmesiyle S&P 500'ün yükselebileceğini söylüyor. Wall Street gelecek aylarda istihdam piyasasını ve enflasyon verilerini yakından izleyecek ve ekonominin ‘yumuşak iniş’e doğru gittiğine dair kanıtları gözlemleyecek; bu senaryoda Fed'in, ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmesi beklenecek.

Tedarik zincirindeki aksaklıklar ve Kovid-19 ile ilgili teşvik programları nedeniyle Haziran 2022'de enflasyon yüzde 9,8 ile kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed, 1980'lerin başlarından bu yana en agresif faiz artırım döngüsüyle buna karşılık verdi ve federal fon oranları şu anda 23 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bu, borsa için potansiyel olarak sorunlu bir durum çünkü tüketiciler ve işletmeler, borçlanma maliyetleri yükseldiğinde daha az harcıyor, bu da kurumsal kazanç artışını baskılıyor.

İyi tarafından bakıldığında ise, enflasyon Mayıs 2024'te yüzde 3,3 seviyelerine kadar geriledi ancak fiyat baskıları, uzun süredir beklenen gevşeme döngüsünü garanti altına alacak kadar hafiflemiş değil. Yatırımcılar enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlemeye devam etmesini beklerken iş fırsatları ve işsizlik gibi diğer veri noktaları da yavaş yavaş soğuyan ancak hala sağlıklı bir ekonomiye işaret ediyor.

Bu senaryoda, Fed bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürebilir ve ekonomi de durgunluktan kaçınabilir. Böyle bir olasılık, tarihsel olarak borsa için iyi bir haber anlamına geliyor. 1987'den bu yana yaşanan yedi gevşeme döngüsünde S&P 500, ilk faiz indirimini takip eden 12 ay boyunca ortalama yüzde 6 getiri elde ediyor. Ancak eğer ekonomi durgunluktan kaçınırsa, bu 12 aylık dönemde ortalama getiriyi yüzde 16 seviyesine çıkarıyor.

Yatırımcılar uzun vadeli kazançlara odaklanmalı

Yatırımcılar tarihin kendilerinden yana olduğunu bilerek bugün borsaya yatırım yapabilirler. Aslında S&P 500 Endeksi, performansının tarihsel ortalamayla tam olarak aynı hizada olması durumunda 2024'ün ikinci yarısında yüzde 11 oranında getiri sağlayacak. Elbette hiçbir borsa göstergesi yanılmaz değil; bu nedenle yatırımcıların risklerin farkında olması gerekiyor.

Fed yılın geri kalan aylarında faiz oranlarını yüksek tutarsa ​​veya ekonomi resesyona girerse S&P 500 2024'ün ikinci yarısında pekala düşebilir. Bu nedenle yatırımcıların uzun vadeli sermaye kazancı elde etmeyi amaçlayan bir strateji olan al-tut politikasına sadık kalması gerekiyor.

Bank of America: Borsa zirveye yaklaşıyorBank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor

 

Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?

 

‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?

 

Citi: Hisse senetlerini 'yaz fırtınası' bekliyorCiti: Hisse senetlerini 'yaz fırtınası' bekliyor

 

Hisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyorHisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyor

 

Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)