E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizYoğun gündem alternatif piyasaları nasıl etkileyecek---

Yoğun gündem alternatif piyasaları nasıl etkileyecek

Yoğun gündem alternatif piyasaları nasıl etkileyecek
19 Eylül 2016 - 08:25 borsagundem.com

Meksa Yatırım, bu hafta piyasaların odaklanacağı gelişmeleri gün gün yorumladı

Küresel piyasalar açısından son derece önemli gelişmelerin yaşanacağı bir haftaya başlıyoruz. ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı hafta boyunca küresel piyasaların gündeminde olacak. Bununla birlikte yurt içerisinde de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası PPK kararlarının ön planda olacağını belirtelim. Bu gelişmelerin detaylarına bültenimiz içerisinde değineceğiz fakat dilerseniz öncelikle geride bıraktığımız haftanın önemli gelişmelerini maddeler halinde inceleyelim.

°Haftanın en kritik gelişmesi konumunda bulunan İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları ile başlayalım. Kurulda oy birliği ile alınan karara göre beklentilere paralel olarak %0.25 olan faiz oranı ve 435 milyar sterlin olan varlık alım programında değişikliğe gidilmedi.Ayrıca 10 milyar sterlinlik şirket tahvil alım programının devam edilmesi yönünde karar alındığını da belirtelim. Yalnız tutanaklarda üyelerin İngiltere ekonomisine dair son dönemde gelen olumlu verilere rağmen henüz Brexit'in etkilerinin tam olarak aşıldığına ikna olmadıklarını ve önümüzdeki aylarda faiz indirimine devam edilebileceğinin sinyallerini verdiğini not edelim. Son olarak Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'un İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin 2017 yılının başında başlayabileceğine yönelik açıklamaları olduğunu hatırlatalım.

°ABD tarafında da oldukça kritik gelişmelerin yaşandığını söyleyebiliriz. Öncelikle Başkanlık seçimine iki ay kala fiyatlamalara bakıldığında piyasaların ılımlı kabul ettiği aday konumunda olan Clinton'a zatürre teşhisi konulmasının piyasaları tedirgin eden bir gelişme olduğunu belirtelim. Bu gelişmenin dışında Fed yetkililerinden gelen kritik açıklamaları takip ettik. Bu bağlamda Atlanta Fed Başkanı Lockhart'ın yaptığı açıklamada sön dönemde olumsuz gelen verilere rağmen faiz artırımının eylül ayında tartışılacağını ifade etmesi ve geçtiğimiz yıldan bu yana güvercin tarafta bulunan Fed guvernörü Lael Brainard'ın güvercin tutumunu korumaası ve FED'in ihtiyatlı konumunu sürdürmesi gerektiğini belirtmesi oldukça önemliydi.Bu gelişmelerin dışında ABD tarafında genel itibariyle olumlu olan enflasyon rakamlarını takip ettik. Bu bağlamda ağustos ayına ilişkin çekirdek TÜFE'de aylık bazda %0.3 artış yaşanırken yıllık bazda da %2.3 artış kaydedildiğini belirtelim. TÜFE verisinin de aylık bazda %0.2 yıllık bazda da %1.1 ile beklentilerden olumlu açıklandığını gözlemledik. Çekirdek ÜFE'de verisinin ise aylık bazda % 0.1, yıllık bazda % 1 ile beklentilere paralel açıklandığını belirtelim. ÜFE'de ise piyasaların %0.1'lik artış beklentisine rağmen artış yaşanmadığını gözlemledik.

°Uluslararası Enerji Ajansı'nın küresel piyasalardaki petrol arzının tahmin edilenden uzun sürebileceğini açıklaması Eylül'ün son haftası Cezayir'de yapılacak OPEC toplantısı öncesi kritik bir gelişmeydi. Bu açıklamanın ardından petrol fiyatlarında gerileme hareketlerini takip ettik.

°Haftanın son işlem gününde ise piyasaların gündeminde ABD adallet bakanlığının Deutsche Bank'tan 2008 mortgage krizi döneminde müşterilere hatalı krediler sattığı gerekçesiyle 14 milyar dolar tazminat talep etmesi vardı. Bu sayede Avrupa hisselerinin haftayı ekside kapattığını hatırlatalım.

Geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri bu şekildeydi. Dilerseniz bu hafta piyasaların odaklanacağı gelişmeleri inceleyelim.

Pazartesi

Haftanın ilk işlem gününde veri akışının oldukça sakin olduğunu görüyoruz. Yurt içerisinde haziran ayına ilişkin çeyreklik işsizlik ortalaması verisini takip edeceğiz. Son gelen verinin % 9.4 olduğunu hatırlatalım. Euro Bölgesi tarafında ise temmuz ayına ilişkin cari hesap verilerinin açıklanacağını belirtelim.

 Salı

Haftanın ikinci işlem gününe Avustralya tarafında yaşanacak önemli gelişmeler ile başlayacağız.İlk olarak Avustralya Merkez Bankası Eylül Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını takip edeceğimizi belirtelim. Banka toplantı sonucu piyasaların beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında hherhangi bir değişikliğe gitmeyerek %1.5 olan politika faizini sabit bırakmıştı. Piyasa beklentisine paralel bir karar olması dolayısıyla AUD bazlı paritelerde tepkilerin sınırlı kaldığını hatırlatalım.Tutanaklarda üyelerin önümüzdeki dönemde faiz indiriminin devamı açısından görüşlerini takip edeceğiz. Bu yönde bir sonuç çıkması Avustralya Dolarında zayıflamaya neden olabilir. Yine Avustralya tarafında 2. Çeyreğe ilişkin konut fiyat endeksi verisinin de önemli olduğunu belirtelim. Piyasa beklentisinin verinin %2.5 olarak açıklanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Almanya tarafında ağustos ayına ilişkin ÜFE verilerini takip edeceğiz. Piyasa beklentisinin ÜFE'de yıllık bazda %1.5 daralma aylık bazda ise % 0.1 artış yönünde olduğunu not edelim. Yurt içerisinde ise eylül ayına ilişkin yıl sonu TÜFE tahmini verisi ve ağustos ayına ilişkin merkezi hükümet borç stoklarına odaklanacağız. ABD tarafında ağustos ayına ilişkin inşaat izinleri ,inşaat başlangıçları ve konut başlangıçları verileriinin ön planda olacağını not edelim. Piyasa beklentisinin inşaat izinleri verisinin 1.170 M olarak açıklanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Konut başlangıçları verisinin ise 1.191 M olarak açıklanması bekleniyor.

Çarşamba

Haftanın hatta eylül ayının en kritik günü olacağını söyleyebiliriz. Fed 'in Eylül FOMC sonuçları açıklanıyor. FED, en son 2015 aralık ayında politika faizini 25 baz puan artırarak %0.50 seviyesine yükseltmiş ve o toplantıdan sonra bir değişikliğe gitmemişti.Ağustos ayının son haftası Jackson Hole sempozyumun da üyelerin ve Başkan Yellen'in konuşmalarının ardından Fed'in bu yıl içerisinde faiz artıracağına yönelik beklentiler yükselmiş ve piyasalar ağustos TDI veri setine odaklanmıştı. Tarım dışı istihdam verisi 151 bin ile 180 bin olan beklentilerden olumsuz gelirken ortalama saatlik kazançların da %0.1 ile %0.2 olan beklentilerden düşük artışı piyasalarda faiz artırımı beklentilerinin gerilemesine sebep olduğunu gözlemlesek de son dönemde FOMC üyelerininn Eylül ayında faiz artırımının masada olacağına yönelik açıklamaları ve bu hafta gelen olumlu enflasyon rakamları ile birlikte piyasaların faiz artırımı beklentilerinin bir miktar daha artığını söyleyebiliriz.Fakat bizim için bu toplantıda FED'den bir hamle gelmesi sürpriz olur. FED'in istihdam piyasasındaki toparlanma ve enflasyondaki iyileşmeyi bir süre daha takip edeceği ve Kasım ayında yapılacak ABD Seçimleri öncesi bir adım atmayacağı görüşümüzü koruyoruz.Fakat karar sonrası Başkan Yellen'in konuşmasında önümüzdeki aylar için güçlü sinyaller gelebileceğini düşündüğümüzü de not edelim. Bu gelişmenin dışında ABD tarafında ham petrol stokları verisinin açıklanacağını da belirtelim. Kanada tarafında ise temmuz ayına ilişkin toptan satışlar verisini takip edeceğiz.Günün bir diğer kritik gelişmesi ise Japonya tarafında yaşanacak. Japonya Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Kararlarını takip edeceğiz. BOJ temmuz PPK toplantısında dolar borç verme programını ikiye katlarken( 24 miilyar Dolar ) exchange traded fon alımlarını da genişletmiş(58 milyar dolar ) fakat - %0.10 olan gösterge faizi ve devlet tahvili alımlarında değişikliğe gitmemişti.Bununla birlikte kararın ardından açıklama yapan Başkan Kuroda'nın %2 enflasyon hedefine ulaşılıp bu seviyede istikrar sağlanıncaya kadar parasal genişleme hamlelerine devam edileceğini ifade ettiğini hatırlatalım.Ülkede deflasyonist baskı sürse de Japonya Başbakanı Abe'nin Ekonomik danışmanı Hamada'nın bankanın parasal genişleme hamlelerine devam etmek için FED'in kararını beklemesi gerektiğini ve FED'in hamlesinden önce atılacak bir adımın etkilerinin sınırlı olabileceğine yönelik açıklamaları olduğunu biliyoruz.Dolayısıyla bankanın bir süre daha negatif faizlerin etkilerini izleyeceğini düşünüyoruz. Fakat toplantı sonrası yapılacak açıklamalarda parasal genişlemenin hamlelerinin devamı için kasım ve aralık toplantılarının işaret edilebileceğini not edelim.

Perşembe

Yurt içi piyasalar açısından kritik bir gün bizleeri bekliyor olacak.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Eylül PPK toplantı sonuçlarını takip edeceğiz. Banka son toplantıda gecelik faiz oranını beklentiler paralelinde 25 baz puan düşürerek %8.50'ye çekmiş ve gecelik borçlanma faizi ile bir hafta vadeli repo faizinde değişikliğe gitmemişti. Özellikle son gelen enflasyon verilerindeki olumlu tablo piyasalarda Banka'nın parasal genişlemeye devam edebileceğine yönelik beklentileri artırdığını söyleyebiliriz. Biz bu toplantıda da bankanın parasal genişleme hamlelerine devam edeceğini ve önceki toplanıda olduğu gibi gecelik faiz oranında 25 baz puanlık indirime gidilebileceğini düşünüyoruz.Yine yurt içerisinde eylül ayına ilişkin tüketici güveni verisinin açıklanacağını da not edelim. Küresel piyasalar açısından da önemli gelişmeler bizleri bekliyor olacak.

Günün ilk saatinde Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın faiz kararını takip edeceğiz. Banka'nın ağustos ayı PPK toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek rekor düşük seeviye olan % 2'ye çektiğini gözlemlemiştik.Fakat piyasaların bankanın bu hamlesini yetersiz bulduğunu ve bu toplantıda indirimlerin devam etmesinin beklendiğini not edelim. Euro Bölgesi tarafında ise ECB aylık raporu ve eylül ayına ilişkin tüketici güveni verilerini takip edeceğiz.ABD tarafında ağustos ayına ilişkin mevcut konut satışları ve mevcut ev satışları verileri ön plana çıkarken İngiltere tarafında CBI sanayi sipariş trendi verisinin takip edilmesi gerektiğini notlarımıza ekleyelim.

Cuma

Haftanın son işlem gününde PMI verilerinin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. İlk olarak Almanya tarafında eylül ayına ilişkin imalat PMI , bileşik PMI ve hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Piyasa beklentisinin imalat PMI verisinin 53.1, hizmet PMI verisinin ise 52.1 olarak açıklanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Euro Bölgesi tarafında da markit bileşik PMI ,hizmet PMI ve imalat PMI verilerini takip edeceğimizi not edelim. Piyasalarda İmalat PMI verisi için beklentiler verinin 51.5 olaarak açıklanacağı yönünde. Hizmet PMI verisinin de 52.8 olarak açıklanacağı beklentilerinin olduğunu belirtelim. Kanada tarafında ise ağustos ayına ilişkin Çekirdek TÜFE,TÜFE ve temmuz ayına ilişkin perakende satışlar verilerini takip edeceğiz.Çekirdek TÜFE'de aylık bazda %0.2 yıllık bazda %2.1 artış bekleniyor. Çekirdek perakende satışlarda da % 0.4 artış beklentisinin hakim olduğunu görüyoruz. Son olarak ABD tarafında da üretim PMI verisinin açıklanacağını da notlarımıza ekleyelim.Piyasaların beklentisinin verinin 51.9 olarak açıklanacağı yönünde olduğunu görüyoruz.

EUR/USD Analizi

Paritede geçtiğimiz hafta 1.1200 desteğinin kırılması ile birlikte 1.1160 seviyesine kadar gevşemenin yaşandığını gördük. Bu seviyenin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda 1.1130 - 1.1100 ve 1.1070 desteklerini izleyeceğiz. Paritenin 1.1160 desteği üzerinde kalıcılık sağlaması sonucu toparlanması durumunda ise ilk olarak 1.1200 direncini izleyeceğiz. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.1240 ve 1.1270 diirençleri yeniden potaya girebilir.

Ons Altın Analizi

Orta vadeli yükselen tene desteği olan 1307 seviyesine kadar gerilecekten sonra alımların geldiğini görüyoruz. Bu sayede 1316 direncine ulaşılmış durumda. Bu seviye aşılabilirse 1320 - 1327 ve 1334 seviyeleri yeniden ön plana çıkabilir. Buna karşılık 1307 desteği gerilemenin devamı açısından bir hayli önemli. Bu destek seviyesi kırılabilirse 1300 - 1293 ve 1287 destekleri hedef konumuna yerleşebilir.

USD/TRY Analizi

2.9860 direncinin bir kere daha kırılamaması soncu gerileme hareketlerinin oluştuğunu izlemekteyiz. Bu sayede kısa vadeli alçalan kanala formasyonu alt bandı konumunda bulunan 2.9700 desteğini izleyeceğiz. B u seviye gün içersinde kırılabilirse 2.9600 ve arkasından çok daha önem verdiğimiz 2.9500 destekleri hedef konumuna yerleşecektir. Buna karşılık 2.9860 seviyesinin üzerinde kalıcılık yükselişin devamı açısından bir hayli önemli. Bu yönde bir fiyatlamanın oluşması durumunda 3.0000 ve 3.0120 seviyelerininn izlenmesini önermekteyiz.

GBP/USD Analizi

1.3000 seviyesinin aşağısı test edilmiş olsa da bu destek seviyesinin henüz kırılamadığını görüyoruz. Dolayısıyla gün içerisinde toparlanma hareketlerinin oluşması sonucu 1.3060 - 1.3090 bölgesini izleyeceğiz. Bu bağlamda 1.3090 direncinin aşılabilmesi paritede 1.3150 direncine doğru yükseliş hareketlerini tetikleyebilir. Buna karşılık 1.3000 desteğinde tutunma çabalarının başarılı olmaması fiyatlarda 1.3930 ve 1.2865 desteklerine kadar gerilemeleri beraberinde getirebilir.

USD/JPY Analizi

102.00 desteğinin hemen üzerinde işlemlerin oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu destek seviyenin kırılması gerilemenin b,ir miktar daha ivme kazanması anlamına gelebilir. Bu durumda ise 101.70 ve 101.45 desteklerini takip edeceğiz. Buna karşılık 102.65 desteği ise yukarı yönde ivmelenme için önemli olacak. Bu direnç seviyesinin kırılması 103.00 103.50 seviyelerinin önünü açabileceği için dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Vadeli Ham Petrol Analizi

43.00 ddesteğine ulaşılmasının ardından yukarı yönde hareketlerin oluşmaya başladığını görmekteyiz. Bu sayede dikkatle takip ettiğimiz 44.00 direncine ulaşıldığını görüyoruz. Bu seviyenin aşılması ile birlikte 44.70 - 45.15 bölgesini izleyeceğiz. Özellikle 45.15 direncinin aşılması petrolde 46.55 seviyelerini ön plana çıkarabileceği için önemlidir. Buna karşılık gerilemenin devam edebilmesi için 43.00 desteği önemini koruyor. Bu seviyesinin altında fiyatlamalar 42.30 ara desteği ile beraber 41.30 seviyesine kadar sürebilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)