E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYUAN'DAKİ YÜKSELİŞE MÜDAHALE GELECEK Mİ?---

YUAN'DAKİ YÜKSELİŞE MÜDAHALE GELECEK Mİ?

YUAN'DAKİ YÜKSELİŞE MÜDAHALE GELECEK Mİ?
05 Ağustos 2010 - 10:27 borsagundem.com

Yenin daha da değerlenmesi durumunda, Japon yetkililerin devreye girip girmeyeceğine yönelik tartışmalar yoğunlaşmaya başladı.

Dolardaki büyük düşüş, Japon yenini son 15 yıldır görmediği seviyelere çıkardı. Yenin daha da değerlenmesi durumunda, Japon yetkililerin devreye girip girmeyeceğine yönelik tartışmalar yoğunlaşmaya başladı. Dolar geçen hafta, ABD ekonomisine yönelik zayıf verilerin etkisiyle, yen karşısında 85.95 seviyesini gördü ve Haziran ayının ortasından bu yana yüzde 6 geriledi. Ekonomistler ise doların, yen karşısında değer kaybetmeye devam edip, geçen Kasım ayında gördüğü 84.82 seviyesine yaklaşmasıyla, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkabileceğini dile getiriyor. KRİTİK SEVİYE İşlemciler, dolar/yen paritesinin Kasım’da 84.82 seviyesinin altına inmediği sürece, Japon yetkililerin duruma müdahale etmesini beklemiyor. Piyasa oyuncuları, yendeki yükselişin ve Japon şirketlerin hisselerindeki değer kaybının yetkililerin endişelerini artıracağına dikkat çekiyor. Ancak G7 ülkeleri, küresel ekonomideki dengesizlikleri ortadan kaldırmak için Çin’in yuan politikasını değiştirmesi yönünde baskı yaparken, Japonların diğer üyeleri yene müdahale etmesi gerektiğine ikna etmesi biraz zor olabilir. JAPONYA YÖNTEM Mİ DEĞİŞTİRDİ? Japonya yükselen yene en son, Mart 2004’te, 15 ay devam eden yen satış süreciyle müdahale etmişti. O süreçte 400 milyar dolar değerinde yen satan Japonya, deflasyonla mücadele etmek ve ekonominin lokomotifi olan ithalata zarar vermemek için yendeki yükselişi durdurmaya çalıştı. Şu anda ise birçok analist, dolar karşısında uzun zamandır yükselen yene yapılacak müdahalenin herhangi bir değişiklik getirmeyeceğine inanmıyor. YETKİLİLER NE DİYOR? Yapılan bütün yorumlara rağmen, Japon yetkililerin şu ana kadar bu konuda ciddi açıklamalar yapmadı. Japonya’nın para politikasından sorumlu olan Maliye Bakanlığı ve Japonya Merkez Bankası’ndan (BoJ) da şu ana kadar herhangi bir müdahale gelmedi. Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, Pazartesi günü, “Döviz konusunda aşırı adımlar atmak istemiyoruz, çünkü bu hamlelerin ekonomiye ve özellikle de finans piyasalarına etkisinden korkuyoruz. Bu bakış açısında göre, şu anda sadece döviz hareketlerini yakından takip ettiğimizi söyleyebiliriz” dedi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa’ysa, yenin yükselmesi ve hisse senetlerinin değer kaybetmesinin ekonomiyi etkileyebileceğini söylese de ekonominin iyileşme eğiliminde olduğuna yönelik inançlarını devam ettirdiklerini belirti. *Bu haber Reuters haber ajansında, “Will Japan intervene to curb yen's rise?” başlığıyla yayımlanmıştır. Reuters

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)