E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüklü faiz indirimi olabilir---

Yüklü faiz indirimi olabilir

Yüklü faiz indirimi olabilir
24 Haziran 2014 - 14:58 borsagundem.com

Destek Menkul Analisti Ümüt, "TCMB açıklamaları önümüzdeki toplantılarda yüklü faiz indirimi olasılığını arttırıyor" dedi

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, TCMB'nin açıklamalarının önümüzdeki toplantılarda yüklü faiz indirimi olasılığını arttırdığını vurguladı.
Ümüt Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin beklenildiği gibi politika faizlerini yüzde 9.50 seviyesinden yüzde 8.75 seviyesine indirdiğini belirterek, bu indirim 75 baz puana tekabül ettiğini söyledi.
Geçen hafta TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın faizlerde ölçülü bir şekilde indirime devam edileceğini, ölçülüden anlaşılan 25-50 ve 75 puan olacağını açıkladığını hatırlatan Eren Can Ümüt, "Başkanın yapmış olduğu bu açıklamanın ardından piyasalar, 25 baz puanın yerine daha çok 50 ve 75 baz puanlık indirimler üzerinde yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla faizlerinde 75 baz puanlık indirimin ardından piyasalarda sınırlı tepkiler görüldü. USD/TL paritesinin  bir ara 2.1360 seviyelerine çıkmasına karşından 2.1270 seviyelerine kadar gerilediği gözlendi. Borsa tarafında ise 79.900 seviyesinden günün ilk yarısının kapanmasının ardından faiz kararlarının hemen sonrasında 80.000 seviyelerinin hemen üzerine  çıktığı görülmekte" diye konuştu. 
Politika faizinde indirim sürecinin devam etmesine rağmen koridor faizlerinin sabit tutulduğunun görüldüğünü vurgulayan Ümüt, şunları söyledi:
"Özellikle marjinal fonlama maliyeti olarak adlandırılan koridorun üst bandının  %12 seviyelerinde tutulması, kur tarafında yaşanacak olası yükseliş marjinal fonlama maliyetinin hareketlerinde sigorta görevi görmesinin hedeflendiği algısı yaratmaktadır. Ayrıca TCMB’den 
yapılan açıklamaları da iyi analiz etmemiz gerekir. Özellikle, Haziran ayından itibaren baz etkinin katkısıyla enflasyon rakamlarında kayda değer bir düşüşün görüleceğinin söylenmesi önümüzde PPK toplantılarında yüklü faiz indirimi olasılığını arttırmaktadır. Politika faizlerinde yaşanan indirimlerin makroekonomiye de olumlu yönde etkileme olasılığı var. Özellikle kredi maliyetlerinde düşüşlerin görülmesi ile iç talepte artış yaşanabilir. Endişe ettiğim en önemli nokta ise Musul kaynaklı Irak’ta yaşanan gerginliklerin ardından artan petrol fiyatlarının hem enflasyona hem de cari açığa olumsuz etkilerinin görülme olasılığıdır. Faiz indiriminin ardından iç talepte görülmesi muhtemel toparlanma ile düzelme eğilimi gösteren enflasyon ve cari açığa olumsuz etkilerin sertleşme olasılığı bulunmaktadır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)