E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?---

Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?
02 Eylül 2024 - 14:03 borsagundem.com

Küresel merkez bankalarının faiz indirimleri yaklaşıyor. Yeni piyasa ortamında borsa yatırımcılarını nelerin beklediği ise merak konusu

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları bu yılın sonbahar aylarından itibaren faiz indirimlerine hazırlanıyor. Bu da borçlanma maliyetlerini tarihin en yüksek seviyelerinden birine çıkaran bir dönemin sonuna gelindiğini gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, eylül ayında, ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), Çin Merkez Bankası (PBoC), İsviçre Merkez Bankası (SNB), İsveçli Riksbank, Kanada Merkez Bankası, Meksika Merkez Bankası ve diğer merkez bankaları faiz indirimlerine gidecek. 2007-2008 Küresel Finans Krizi öncesinden bu yana görülmeyen seviyelerde tutulan politika faiz oranlarının düşürüleceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Para piyasaları FED’in faiz indirimlerini halihazırda fiyatlandırdı. Ancak geçen hafta yatırımcılar parasal gevşeme konusunda daha da fazla güven kazandı.

FED Başkanı Jerome Powell Jackson Hole’daki açıklamasında ‘politika faizlerinin uyum sağlamasının zamanının geldiğini' söylemekle kalmadı, aynı zamanda merkez bankasının artık işgücü piyasasının güçlü tutmak ve enflasyon alanında kaydedilen ilerlemeyi sürdürmek için elinden gelen ‘her şeyi’ yapmaya eşit derecede odaklanabileceğini söyledi.

CME’nin FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in yıl sonundan önce 25 baz puanlık üç faiz indimi yapacağını öngörüyor. Dolayısıyla FED faiz indirimlerine geç başlamasına karşılık diğer merkez bankalarıyla aynı hizada kalacak.

LSEG verilerine göre İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl toplamda en az üç kez faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Her üç merkez bankasında da hizmet sektöründeki enflasyonun yapışkanlığı devam etse de en azından 2025’in başlarına parasal gevşemeyle devam edileceği görülüyor.

Enflasyondan kaynaklanan baskıların önemli ölçüde azalmasıyla birlikte, oluşan ortam küresel ekonominin gelecek yılı için daha düşük faizli bir dönemi işaret ediyor. ABD'de, resesyon endişelerindeki son artış büyük ölçüde etkisini kaybetti. Almanya gibi büyük imalat odaklı ekonomilerde zayıflık olmasına rağmen, daha hizmet odaklı İngiltere gibi ekonomilerde sağlam bir büyüme kaydediliyor.

Tüm bunların piyasalar için ne anlama geldiği ise bu kadar şeffaf değil. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx 600, 2022'deki gerilemeden sonra 2023'te toparlandı ve yıl başından bu yana yaklaşık %10 yükselerek cuma günü gün içi rekor seviyeye ulaştı. Wall Street'te S&P 500 Endeks’i 2024'ün başından bu yana %17 yükseldi.

CNBC’nin haberine göre Porta Advisors Başkanı Beat Wittman konuyla ilgili açıklamasında ağustos ayından başından bu yana küresel hisse senetlerindeki düşüşlere rağmen volatilite endeksi VIX’in ortalamaların altına düştüğüne dikkat çekti.

Wittman, “Piyasa, fiyat momentumu açısından, değerlemeler açısından, duyarlılık açısından hemen hemen toparlandı ve bu süreçte mevsimsel olarak zayıf geçen eylül - ekim dönemine giriyoruz. Bu nedenle, çeşitli faktörler, jeopolitik gelişmeler, şirket bilançoları ve yapay zeka sektörü gibi öncüler tarafından yönlendirilen dalgalı piyasalar bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanına göre piyasalardaki dalgalanmalar aynı zamanda “gecikmiş konsolidasyon düzeltmesi’ ve bazı sektörlerde rotasyonun meydana gelmesinden kaynaklanacak. Ancak Wittman özellikle de 2025 ve sonrası için hisse senetlerinin net bir şekilde tercih edilmesi gereken varlık sınıfı olduğunu söyledi.

FED’den gelen açıklamalar her ne kadar hisse senetleri için destekleyici görünse de Standart Chartered EMEA Baş Yatırım Sorumlusu Manpreet Gill’e göre 6 Eylül’de yayınlanacak bir sonraki istihdam raporu önemli olmaya devam ediyor.

Gill, "Temelimiz hâlâ ABD’de yumuşak inişin başarılabilir olduğu yönünde. Neredeyse her gün biraz daha iki veriye bağlı hale geliyor. Zira aşağı yönlü riskten kaçındığımız sürece, hisse senedi bilanço büyümesi hâlâ çok destekleyici ve son geri çekilmede bir nevi pozisyon temizliği yaptık" açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı, “Bence faiz indirimleri ya da en azından faiz indirimi beklentisi piyasaların aradığı son parçaydı. Dolayısıyla dengede kalmanın olumlu bir sonuç yarattığını düşünüyoruz” dedi. Gill ABD ekonomik verilerinin gelecek ay borsalarda oynaklık yaratma riskine de atıfta bulundu.

Kepler Cheuvreux Ekonomi ve Çapraz Varlıklar Strateji Başkanı Arnaud Girod, tahvillerin güçlü bir yaz geçirdiğine ve hisse senetlerinin toparlandığına dikkat çekti. Ancak borsa uzmanı yatırımcıların şimdilerde ABD ekonomisinin nereye gittiği ve faiz indirimlerinin hızı konusunda önemli bir risk aldığını söylüyor.

Girod “Ne kadar çok faiz indirimi gelirse, bu indirimlerin olumsuz verilerle birlikte gelme ve dolayısıyla bilanço momentumunu zayıflatma olasılığının da o kadar yüksek olacağını düşünüyorum. Bu yüzden fazla iyimser olmanın zor olduğu görüşündeyim" dedi.

Borsa uzmanı ayrıca büyük sermayeli teknoloji hisselerinin tarihin en yüksek faiz oranlarında ralli yapmasına işaret ederek piyasaların faiz oranlarını pek fazlam umursamadığını da hatırlattı. Zira normal şartlarda yüksek faiz oranlarının büyüme ve teknoloji hisselerine zarar vermesi gerekirdi. Dolayısıyla Girod’a göre Nvidia gibi şirketlerin bilançoları piyasaların yakından takip ettiği kilit gelişmeler olmaya devam edecek.

Türkiye'nin kredi notuna ilişkin pozitif beklentiTürkiye'nin kredi notuna ilişkin pozitif beklenti

 

Borsada stres zamanları yatırımcıları nereye sürüklüyor?Borsada stres zamanları yatırımcıları nereye sürüklüyor?

 

Küresel piyasalara ‘alacakaranlık’ çağındaKüresel piyasalara ‘alacakaranlık’ çağında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)