E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYükselen altın ‘yastık altı’ndan çıktı---

Yükselen altın ‘yastık altı’ndan çıktı

Yükselen altın ‘yastık altı’ndan çıktı
27 Temmuz 2011 - 01:55 borsagundem.com

Altın fiyatının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 22 artması, altın bozdurmak isteyenlerin sayısını artırdı.

Vatandaşın altınını bozdurarak para çevirmesi ise kuyumcularda nakit para sıkıntısı yarattı. Pek çok kuyumcu, yastık altındaki altınlarını satarak gelir elde etmek isteyen müşterilerini geri çevirmeye başladı.
Tüketici etkilendi
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altının her zaman vatandaşlar tarafından en güvenli liman ve yatırım enstrümanı olarak görüldüğünü belirterek 24 ayar altının gramının 90, çeyrek altının ise 150 liradan satıldığını, bu durumun tüketicilerin davranışlarına yansıdığını ifade etti.
Vatandaş kâra geçmek istiyor
Vatandaşların fiyatının artmasının ardından yastık altındaki altınlarını bozdurmak için kuyumculara akın etmeye başladığını anlatan Başman, şunları söyledi: “Yatırımcı değerlendiği için doğal olarak elindeki altını satarak kâr elde etmek istiyor ancak kuyumcular da nakit sıkıntısında. Nakdimizin olması için satış yapmamız gerekiyor, ancak işyerini satış yapmadan kapatan meslektaşlarımız da var.”
Kuyumcu da nasıl para olmaz
Başman, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaş ev almış, otomobil almış veya senedi var ödemesi gerekiyor, bize güvenmiş gelip altınını bozdurmak istiyor. Ancak esnaf para olmadığı için ister istemez müşterisine ‘alamam’ yanıtını veriyor. Nakdimiz kalmadığı için altın alamaz duruma gelince müşterilerimize karşı mahcup duruma düşmeye başladık. Bize, ‘kuyumcu da nasıl para olmaz’ demeye başladılar.”
Sahte altına dikkat
OĞUZ Başman, fiyatların yükselmesinin ardından piyasada sahte altın sayısının da arttığına dikkat çekerek, “Nihai tüketiciden çok kuyumcuyu kandırmaya yönelik sahtekarlık yapılıyor. Son günlerde düşük ayar altın veya altın görüntüsü verilmiş değersiz metaller kuyumculara satılmaya çalışılıyor. Kuyumcu esnafını sahte altına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)