E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYumurta paniğinde Türkiye rahat!---

Yumurta paniğinde Türkiye rahat!

Yumurta paniğinde Türkiye rahat!
07 Ocak 2011 - 19:25 borsagundem.com

Almanya'da yemlerine diyoksin karıştığı için zehirli oldukları belirtilen yumurtalar nedeniyle üretim durduruldu.

Almanya'da yumurta üretimi durdu, İngiltere panikte. Peki Türkiye'de durum ne?

Dün gece alınan bir kararla Almanya'da yemlerine diyoksin maddesi karıştığı için zehirli oldukları belirtilen yumurtalar nedeniyle üretim durduruldu. İngiltere ise bu yumurtalardan ithal ettiği için panik yaşıyor.

Türkiye’de üretilen yumurtalarda kesinlikle kanser tehlikesinin bulunmadığı, kansere yol açtığı iddia edilen "diyoksin’ maddesinin ise yem üretiminde kullanılmadığı bildirildi.Kayseri Tavukçuluk ve Ticaret A.Ş.(KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’da hayvan yemlerine kansere yol açan kimyasal diyoksin maddesinin karıştığı ve bu yemleri yiyen tavuklardan elde edilen yumurtaların piyasaya sürüldüğü iddialarının, Türkiye ile bir ilintisinin olamayacağını ve Türkiye’de yem üretiminde diyoksin maddesinin kullanılmadığını belirtti.

Salt, şunları söyledi: "Türkiye’de üretilen yumurtalarda sağlık açısından hiçbir endişe yoktur.Yumurtalarımız sağlıklı ve hijyen şartlarda üretilmektedir. Türkiye yumurta üretiminde Avrupa ve Ortadoğu’nun en modern tesislerine sahip bir ülkedir.Kullanılan yemlerin içerisinde kansere yol açtığı iddia edilen diyoksin maddesi bulunmamaktadır." Salt, Türkiye’de tüketilen yemlerin tamamının burada üretildiğini ve sadece soya ve mısır ithalatının yapıldığını da ifade ederek, "Türkiye Avrupa ülkelerinden tavuk yemi ithalatı yapmamaktadır. Herkes rahat olsun. Bizim yemlerimiz de yumurtalarımız da gayet sağlıklı. Yemlerde kullanılan soya ve mısır ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kontrolünde ithal edilmektedir" diye konuştu.

 Almanya’da dioksin skandalının ortaya çıkması üzerine hayvan yemlerine zehirli maddenin bulaşması nedeniyle kapatılan 4 bin 700’den fazla çiftliğin sahibi uğradıkları zararın karşılanmasını istedi. Bu arada skandala neden olan yemlerin geçen Mart ayından bu yana kullanıldığı saptandı.

Kapatılan çiftlilerin daha çok Aşağı Saksonya Eyaleti'ndeki domuz çiftlikleri olduğunu aktaran Deutche Welle, faaliyetleri durdurulan çiftliklerden hayvan alımının yasaklandığını bildirdi. Bbu arada Rheinland-Pfalz eyaletinde de ilk kez yumurtada dioksine rastlandığı kaydedildi.

SKANDALIN TARİHİ DAHA ESKİ
Bakanlık, yaptığı incelemeler sonucunda skandala neden olan “Harles & Jentzsch" adlı işletmenin hayvan yemlerindeki dioksine ilk kez 19 Mart 2010 tarihinde rastlandığını belirledi. Mart ayında özel bir laboratuvarda yapılan test sonucunda işletmeye ait hayvan yemlerinde yüksek oranda dioksin bulunduğu kaydedildi. Ancak bundan yetkililerin bilgisi olmaması nedeniyle hayvan yemleri çiftçiler tarafından 10 aydan beri kullanıldığı ortaya çıktı. Yeme dioksin bulaştığını bilmedikleri hayvan yemlerine kullanan çiftçiler uğradıkları zarar konusunda kendilerine tazminat ödenmesini istedi.

Alman Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Helmut Born da Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, çiftçilere tazminat ödenmesini isteyerek, bir çiftliğin kapatılması durumunda çiftlik sahibinin 10- 20 bin euro zarara uğrayabileceğini bildirdi.

Dioksinli hayvan yemi üreten işletmenin yasadışı olarak faaliyet gösterdiği ve bu nedenle kontrol edilmediği bildirildi. Aşağı Saksonya Eyaleti Tüketicileri Koruma Dairesi Başkanı Eberhard Haunhorst, Bösel kentindeki işletmenin yasadışı olarak faaliyet gösterdiğini, kontrol edilmediğini belirterek, bu nedenle bunun bir suç unsuru olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Polis ve savcılar da söz konusu işletme ile Uetersen kentindeki "Harles & Jentzsch" adlı yem işletmesinde arama yaparak çok sayıda belgeye el koydu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)