E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Yumuşak iniş' ihtimali güçleniyor---

'Yumuşak iniş' ihtimali güçleniyor

'Yumuşak iniş' ihtimali güçleniyor
06 Haziran 2024 - 10:49 borsagundem.com

ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ gerçekleştireceğine yönelik işaretler giderek artıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonominin geleceğine yönelik öngörüler iki ayrı kampa bölünmüş durumda. Son veriler ise iyimser tarafın tahminlerinin doğruluğunu güçlendiriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, son eriler, ABD ekonomisinin 'yumuşak iniş’ini sürdürdüğünü gösteriyor.

Yumuşak iniş görünür olmaya başladı

Insider’dan Madison Hoff’un haberine göre, ABD ekonomisi resesyonda değil, ancak ekonomiyle ilgili iyi haberler burada bitmiyor. Son veriler, ufukta 'yumuşak iniş'in giderek daha çok görünür olmaya başladığına işaret ediyor.

Hala sıcak bir ekonominin en göze çarpan sinyallerinden ikisi olan enflasyon ve güçlü iş gücü piyasası geçen hafta soğuma işaretleri gösterdi. Bu durum, faiz oranlarının düşürülmesi ve bunu takip eden, genellikle faiz oranlarının işsizliğe yol açmadan veya ekonomik büyümeye zarar vermeden enflasyonu düşürmesi olarak tanımlanan yumuşak iniş umutlarını alevlendirdi. Veriler, Fed'in faiz oranı kararlarının yönlendirdiği ABD ekonomisinin bir gerilemeden kaçındığına dair bugüne kadarki en sağlam işaretler olarak algılanıyor.

Goldman Sachs ekonomisti Joseph Briggs, “Birkaç yıl önce gerekli olduğunu düşündüğümüz ekonomik yeniden dengelenme büyük ölçüde başarılmış gibi görünüyor. Mevcut rotada kaldığımız sürece, giderek daha normal bir ekonomik ortama geçmeyi bekliyorum” diyor. Briggs ayrıca, yumuşak inişe ulaşmanın, ‘ekonomi daha ciddi bir yavaşlamaya girdiğinde sıklıkla ortaya çıkan bazı ekonomik zorluklardan kaçınmaya da yardımcı olacağını' söylüyor.

Ekonomi normale dönüyor

Bugüne kadar ekonomik veriler gerçekten de kafa karıştırıcıydı çünkü iş gücü piyasası oldukça sıcaktı ve Fed'in borçlanma ve harcamaları yavaşlatmaya çalışmasına rağmen enflasyon inatçı seyrediyordu.

Fed, birkaç yıl önce çok yüksek enflasyona faiz oranlarını artırarak ve yüksek seviyede tutarak tepki gösterdi. Bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı gelecek hafta yapılacak ve CME FedWatch Aracı, Çarşamba sabahı itibarıyla yatırımcıların büyük çoğunluğunun oranların muhtemelen sabit kalacağını düşündüğünü gösteriyor.

Veriler, ABD iş gücü piyasasının çok sıcak olmadığını gösteriyor; bu da Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını artırmak için kapıyı açık tutma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor. Nisan ayında 175.000 iş eklendi. Mart ayındaki istihdam artışı 315.000 artışla neredeyse iki kat arttı. Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Salı günü açıkladığı iş açılış verileri, Nisan ayında düşüş trendinin devam ettiğini gösterdi ve bu da işletmelerin işe alım planlarını yavaşlattığını gösteriyor. Ayrıca, işsiz kişi başına açılan iş sayısı da 2024'te düşüşe geçmiş durumda.

İş gücü piyasasında sorunsuz soğuma

Indeed Hiring Lab’in ekonomik araştırma direktörü Nick Bunker, “Nisan ayında iş açılışlarında Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerileyen önemli düşüş, esasen pandemi öncesi dengesine dönen ve yumuşak bir inişin eşiğinde olan bir iş piyasasının net bir resmini çiziyor.” diyor.

Bunker, şunları söylüyor: “Son iki yılda, ABD iş gücü piyasası nispeten sorunsuz bir şekilde soğudu: Daha az insan iş değiştiriyor, işten çıkarmalar ise düşük kalıyor. Sonuç olarak işsizliğin iki yılı aşkın bir süredir yüzde 4'ün altında olduğu görülüyor. Ancak enflasyondaki düşüş durursa, o zaman daha fazla sakinleşme, işsizliğin artması anlamına gelecektir.”

Ekonomik Analiz Bürosu'ndan alınan veriler, enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yıllık artışın Nisan ayında yüzde 2,7 olduğunu gösterdi. Özellikle 2022 verileriyle karşılaştırıldığında, bu oranda bir miktar ılımlılık yaşandığı görülüyor; bu da yumuşak bir inişe işaret eden başka bir veri olarak öne çıkıyor.

GSYİH büyümesi de olumsuz bir görüntü çizmiyor; ABD reel GSYH'sindeki değişimin en son negatif olduğu dönem 2022'nin ikinci çeyreğiydi; bu, ABD'nin resesyondan kaçındığına dair güçlü bir işaret olarak kabul ediliyor.

Bir başka veri noktası da ABD fabrikalarındaki faaliyetleri izleyen, yaygın olarak takip edilen ISM üretim endeksi. UBS, ‘hem yeni siparişlerin hem de üretim bileşenlerinin düşmesiyle' endeksin Mayıs ayında beklenenden fazla düştüğünü söylüyor. UBS, “Bu, ABD'nin ekonomik büyümesinde kademeli bir yavaşlama olacağı yönündeki beklentimizle aynı doğrultudadır ve bu, Fed'i düşen enflasyon ortamında bu yılın ilerleyen dönemlerinde politika gevşemesine başlayabilecek bir konuma getirmelidir” diyor.

Yumuşak iniş çoktan gelmiş olabilir

J.P. Morgan Asset Management'ın baş küresel stratejisti David Kelly ise, ABD'nin zaten yumuşak bir iniş gerçekleştirdiğine inanıyor. Kelly, “Bana göre yumuşak iniş, işsizlik oranının temel olarak tam istihdam seviyesine ulaşması ve enflasyon oranının kademeli olarak kabul edilebilir bir seviyeye inmesidir. Bu Cuma günkü iş raporuyla birlikte işsizlik oranının yüzde 4 veya altında olduğu art arda 30. ayı bekliyoruz. Bana öyle geliyor ki uçak 2,5 yıl önce indi ve o zamandan beri sadece soğuyor; ekonomi büyümeye devam ediyor, ancak bir süredir yumuşak bir inişte” şeklinde konuşuyor.

UBS Global Wealth Management'ın Amerika kıtası varlık tahsisi başkanı Jason Draho ise, paylaştığı notta, ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin yatırımcılar arasındaki görüş farklılıklarının azaldığını ancak bazı tahmincilerin resesyonun hala resmin dışına çıkmadığını düşündüğünü ifade ediyor.

Draho, fikir birliğini, ‘büyümenin yavaşladığını ancak çatlamadığını, enflasyonun inatçı olduğunu ancak eğilimin hâlâ düşük olduğunu ve Fed'in faiz indirimi çıtasının düşük, ancak faiz artırımlarının fiilen masanın dışında’ şeklinde tanımlıyor. Draho, “Başka bir deyişle, ara sıra türbülansların yaşandığı oldukça rahat, yumuşak bir iniş” diye ekliyor.

Yine de ekonomik ortam birçok insan için hâlâ zorlu olmayı sürdürüyor. Kelly, “Bunun hanelerin en tepedeki yüzde 10'luk kesimi için çok iyi bir ekonomi olduğunu düşünüyorum, geri kalanlar için ise pek de iyi değil” diyor.

IMF 'yumuşak iniş' bekliyor

 

‘Yumuşak iniş’ için şartlar olgunlaşıyor

 

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliği

 

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

 

Bank of America: ABD ekonomisi için stagflasyon tehdidi yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)