E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYUNAN BANKALARINI LİMİT KORKUSU SARDI---

YUNAN BANKALARINI LİMİT KORKUSU SARDI

YUNAN BANKALARINI LİMİT KORKUSU SARDI
30 Kasım 2009 - 09:51 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası’ndan 40 milyar euro civarında fon kullanan Yunan bankalarının kredi limitlerinin düşürüleceği dedikodusu piyasaları olumsuz etkiliyor. Yunan bankası NBG’nin sahibi olduğu Finansbank’ın Genel Müdürü Sinan Şahinbaş “Rakamlar abartılı, bankalar bu kadar parayı alıp kredi mi...

Bir süredir Yunan bankalarının krizde, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) 40 milyar euro fonlama sağladığı ve Yunan Merkez Bankası’nın bile bundan rahatsızlık duyduğu, ECB’ye bir mektup yazarak likidite imkanlarını daraltmasını istediği konuşuluyor. Yunanistan’da riske işaret eden CDS spreadleri 3 aydır hızla yükselirken, ECB’nin 16 Aralık’taki toplantısında acil likidite programına son verme kararı alabilme olasılığının da bulunması endişe yaratıyor. ECB sınırlama getirir ve bedavaya para verme imkanından mahrum ederse, Yunan bankalarının likidite sorunu yaşamasından korkuluyor. Moody’s tarafından notu düşürülen Yunanistan’da faizlerin yükselmesi, artan bütçe açağı da piyasaları korkutuyor. Yunanistan’la ilgili endişeleri Finansbank’ın Genel Müdürü Sinan Şahinbaş’a sorduk. ECB’nin, Yunan bankalarının kredi limitlerini kapatmasından korkuluyor. Gelişmelerden endişeli misiniz? NBG için böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Çok likit, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 11’lerde olan bir banka. Avrupa’nın ilk 10 bankasından birisi, dışardan borçlanma ihtiyacı olmayan, mevduatıyla çok rahat işlerini çevirebilen bir banka. Yunanistan’la ilgili olarak ise sonuçta ECB’nin koyduğu kurallar var. Bu kurallar çerçevesinde borçlanmalar oluyor. Ama zannetmiyorum ki bahsedilen rakamlar kadar fonlama olsun. Abartı olduğunu söyleyebilirim size. Bankalar bu parayı alıp ne yapacak ki. Şu anda bütün bankalarda fazla para can yakıyor. Çünkü siz hala mevduata yüzde 8 - 9 faiz veriyorsunuz, üzerine bir de vergi yükleri geliyor. Banka olarak bu parayı plase edemediğiniz takdirde bir negatif marj yiyorsunuz. Parayı alıp ne yaptılar ki, kredi olarak mı verdiler? Bakıyorsunuz kredilerde öyle bir büyüme de yok. Dolayısıyla arkası tam dolu olmayan iddialar. Bono alabilirler... Evet bir bunu yapabilirler. Bono alıp bir iki puanlık faiz farkına oynayabilirler. Carry trade dediğiniz olay. Hazine bonosu alır, bunu ECB’ye verir ve onun karşılığında bir para alır. Parayı yüzde bir faizle borçlanır, bonosundan üç puan kazanırsa, 2 puanı kar olarak yazar. Bunu küçült dedikleri zaman ne olacak, bonosunu verecek, borcunu kapatacak. NBG’de böyle bir durum yok, toplantılarımızda konuşmadık bile. Bizim için o kadar ilgisiz bir konu yani. 1500 personel alacak 2009 yılı ilk 9 ayını nasıl geçirdiniz? Finansbank 624 milyon TL NBG 1 milyar euro civarında bir kar açıkladı, bunun yüzde 33’ünü Finansbank yaptı. 2010’da kredilerde yüzde 25 seviyesinde bir büyüme hedefliyoruz. Aktif pazarlama için yeniden sahalara ineceğiz. Bu yıl minimim 50 şube eçacağız. Bin 500 civarında yeni istihdam sağlayacağız. Şu anda 10 bin kişiyiz. Finansçılar pilavı değil risottoyu biliyor Sinan Şahinbaş, çalışanların motivasyonu için ilginç kurslar almalarını sağlamış. Çikolota, risotta yapımı, dans dersleri, bunlardan birkaçı. Şahinbaş’ın ilginin yüksek olduğunu söylediği bu kurslarla ilgili olarak bankada sevimli espriler de yapılıyor. “Finansbankçılar risotto yapmayı bilir, dans etmeyi sever” bunların başta geleni.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)