E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunan Başbakanı: Türkiye ile Akdeniz'de yetki sorununu diyalogla çözemezsek BM mahkemesine gideceğiz---

Yunan Başbakanı: Türkiye ile Akdeniz'de yetki sorununu diyalogla çözemezsek BM mahkemesine gideceğiz

Yunan Başbakanı: Türkiye ile Akdeniz'de yetki sorununu diyalogla çözemezsek BM mahkemesine gideceğiz
29 Aralık 2019 - 17:29 borsagundem.com

Miçotakis, Ankara ile Libya'nın iki hükümeti içinden Trablus merkezli olan arasında onaylanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nı BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'na götüreceklerini söyledi.

Libya'da savaşan taraflar içinden Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ve Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalayan Türkiye'ye karşı harekete geçen Atina'dan, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Adalet Divanı'na (ICJ) gidecekleri açıklaması geldi.

Daha önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Lahey merkezli ICJ'ye başvurduğu açıklamasını yapmıştı. O dönemde bazı uzmanlar, Libya'da içsavaş yaşandığından ve iki hükümet bulunduğundan Uluslararası Adalet Divanı’nın alacağı kararın bağlayıcı olmayacağı yönünde görüş bildirmişti.

‘To Vima’ gazetesine konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara ile UMH arasında imzalanan ve Türkiye'nin Akdeniz kıyısından Libya'nın kuzeydoğu kıyısına dek münhasır ekonomik bölge (MEB) kurulması anlamına gelebilecek anlaşmayla ilgili soruları da yanıtladı.

Çözme niyeti beyanı
Ankara ile anlaşmazlıkları diyalogla çözme niyeti beyan eden Miçotakis, Türkiye ile Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz yetki anlaşmazlıklarını siyasi ve diplomatik düzeyde müzakere etmeyi amaçladıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

'Uluslararası yargı karar versin'
"Ama şunu açık ve net şekilde söylemeliyiz: Eğer çözüm bulamazsak Yunanistan'ın tespit ettiği anlaşmazlık hakkında Lahey'deki IJC gibi bir uluslararası organın hüküm vermesi gerektiği konusunda uzlaşmalıyız."

UMH ile anlaşmanın Türkiye açısından önemi, 2011’de Kuzey Kıbrıs'la yapılan anlaşma dışında Doğu Akdeniz’de bir kıyıdaş ülkeyle yapılan ilk deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması olması.

Yunan savları
Yunanistan, sözkonusu anlaşmanın 1982 tarihli Uluslararası Deniz Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu, bölgedeki Yunan adaları Girit, Rodos, Kerpe ve Meis'in deniz yetki alanlarını ve dolayısıyla egemenlik haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

Mısır, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın bir tarafta, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın diğer tarafta olduğu gerilim,Güney Kıbrıs'ın 2011'de MEB ilan edip doğal gaz kaynaklarının araştırılması ve çıkarılması için uluslararası şirketleri devreye sokmasıyla başladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eyyy30 Aralık 2019 11:42

    Ey yunan.. yunan askerleri egede toplam 9 adayı ele geçirmiş. TÜrk adaıarlını almış oğlak çevirmeiş..Ey yunan askeri yedirmeyiz.. sana o adaları.. o adalar yerli ve milli adadır. bir çok anlatma ile o daların teminatı Türk milletidir.. o adaları ne diye bedavaya vereyim yunan sana ? katarlı akrdeşlerimiz var. 5 vakit nama zkılıyor. onara vereceğim. ihale ile satıp gelirini gazi kardeşlerimin vakfına vereceğim..yok öyle 5 karış memleket topraı. google araştırıyorum yunan askerli adalarımıza gelmiş oğlak çevirmiş bazılarını yunan şehir belediyesine bağlamış. goole araştırması 5 dk da ulaşılabilir.... adayı vermem, eyyy satarım saratım...

  • Gazi30 Aralık 2019 00:30

    O topraklar bizim olup, olta mesafesindeki topraklarımızı işgal ettiler.

  • Kerim30 Aralık 2019 00:14

    Yunanistanin teroristligine mi arka cikacaklar.bu is sonra baslarina bela olacaktir.gelsinler anlasmaya baksinlar ..yoksa caldiklari adalarda kendilerinden gidecektir

  • istanbullu 29 Aralık 2019 23:11

    ne yaparsa yapsın yunanistan kim ki , herkes gider mersin o gider tersine dünya gelişiyor yunanistan geriliyor. bizimle boy ölçüşemez . gerek istibarat gerek silahlı kuvvetler. gerekse teknoloji de çok iyi duruma geldik başa güreşiyoruz. yunanistan bize rakip değil. mit, aselsan. tai, iha, sia, bayraktar , roketsan, yerli uçak yerli tank yerli otomobil, yerli uydu kanal istanbul çamlıca camii, 3.köpürü saymakla bitmiyor. 

  • Selahattin Ölmez29 Aralık 2019 22:28

    Karşınızda pısırık ve basiretsiz  CHP hükümeti yok, karşında milliyetci ve ülkesini ölecek kadar seven inançlı kardoraları ile AK PARTİ ve MHP iktidarı var.

  • Atakan29 Aralık 2019 21:41

    Yunan ermeni rum ağababalarınıza güveniyorsunuz yoksa sizi bi kova su da boğarız gereksiz topluluklar git ulan kime gidersen git biz de Akdeniz' de varız sonuna kadar sen anlıyor miço

  • Musa erbas29 Aralık 2019 20:36

    Yunan bayrak direğine bak birde bizim bayrak direğine bak Kıskanmayın artık bizi

  • black29 Aralık 2019 20:29

    kıbrıs rum kesimi meb ilan ettiğinde haklılığını savunup ona buna gaz çıkarma yetkisi verirken iyiydi meb i savunuyordunuz şimdi libya ile yapılınca niye g.tnüzü tutuyorsunuz hep sizmi haklısınız,hade s..tirin gidin bakem.

  • AHMET ÖZBİR29 Aralık 2019 19:18

    BİRleşememiş'lerden kim ne bulmuş, hangi devletin, milletin hastalığına ilaç olmuş! Zavallı BM'nin ilacı olsa KEL BAŞINA SÜRECEK! T.C.'nin, REİS'in şalterini attırma Yunan, KIBRIS'IN TAMAMINI İLHAK EDERİZ BUNA İNAN!..

  • Anca gidersin29 Aralık 2019 18:58

    Pis herif

  • T m29 Aralık 2019 18:47

    Yunanlılar HER SİKİM HIYAR DİYENE TUZLA giderseniz evinizde NE am kalır nede gotunuz kaliradam gibi komşuluk yapsanızda sizler rahata kavuşsanız zararinizmi olur siz bilirsiniz onun nubun sklins gittiginizden evde pirinden bulgurdan oldunuz yaaaa ......

  • fafa29 Aralık 2019 19:20

    Şu çirkin kelimeleri kullanmayın lütfen,çünkü buraya yazılanı herkes okuyor.

  • Nedim29 Aralık 2019 18:46

    Cehenneme kadar Miço!  Köpek ismi olarak iyi bir isim!   Zaten sen de Avrupa nın şımarık köpeğisin!

  • Vb29 Aralık 2019 18:37

    Ekrem ve Tunç  bu sorunları çözerdi aslında, al senin olsun der, sorun kalmaz, tıpkı dedeleri inönü gibi

  • HÜLYA ÇİFTCİ29 Aralık 2019 18:10

    Taaaaaaaaaa cehennemin dibine kadar yolun var.bu küçük ülkeler aslında ortadan kalmalı ve büyük büyük devletlet kurulmalı nufusları en az 100 milyon olur ise kimse kimseye yan bakamaz ve güçlü olurlar.ne ulan g.kıbrıs gibi bir ülke olurmu.bunlar ile fare gibi oynar durursunuz.

  • fafa29 Aralık 2019 17:49

    Sayın Miçotakis,mahkeme mahkeme dolaşmayın,bizimle el birliği edin,Ege'den,Akdeniz'den ne varsa beraber çıkaralım,halkımızın menfaatine sunalım.İkimiz  de zengin ülke değiliz,sizin nüfus az,bizim nüfusumuz çok,güç birliği edersek ikimiz de zengin oluruz.Avrupa'ya güvenmeyin onlar da sizi sömürmeye çalışıyor.

  • fafa29 Aralık 2019 18:20

    Şu katılmayan arkadaşlar,fikirlerini yazsınlar.

  • BÖRÜ29 Aralık 2019 17:47

    S.gidin... nereye gidiyorsanız oraya gidin akdeniz bizim

  • Kamil29 Aralık 2019 17:37

    Buraya da bekleriz

  • fafa29 Aralık 2019 17:50

    Meydan okumayı bırak.