E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYunan halkının çabalarından etkilendi---

Yunan halkının çabalarından etkilendi

Yunan halkının çabalarından etkilendi
07 Aralık 2010 - 17:02 borsagundem.com

IMF başkanı Kahn, mali krizden çıkılması yolunda Yunan halkının son aylarda gösterdiği çabaların etkileyici olduğu söyledi

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Dominique Strauss-Kahn, mali krizden çıkılması yolunda Yunan halkının son aylarda gösterdiği çabaların etkileyici olduğu söyledi.
IMF Başkanı Kahn, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile biraraya geldi. Kahn, ikili temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gerek şahsının gerekse dünyanın Yunan halkının çabalarından etkilendiğini, hükümetin gerekli kararlar aldığını, halkın da bunları uygulama çabası içinde olduğunu belirtti.
Öte yandan daha yapılması gereken çok şey bulunduğuna dikkat çeken IMF Başkanı, şu ana kadar yapılanların bütçe açığının daraltılması ile ilgili olduklarını, bundan sonraki bölümü ise kalkınmanın sağlanması yolunda atılacak adımların teşkil etmesinin önemini söyledi.
Kalkınma sağlanmadan sorunların çözümünün de olmayacağını sözlerine ekleyen Strauss-Khan, 2011 yılının Yunan halkının hafızasında geleceğin güvence altına alındığı yıl olarak kalacağını ifade etti.
Ticaret, kamu hizmetleri ve emeklilik gibi konularda atılacak adımların önem taşıdığı değerlendirmesinde bulunan IMF Başkanı, son aylarda yapılanların güven verici olduklarını, kalkınma ''yörüngesine'' dönüleceğine inandığını söyledi.
Strauss-Khan, ''Şuana kadar alınan sonuçlar çok iyi ama daha yapılacak çok şey var. Bir ülkenin böyle bir sorunu aşması için tüm gerekli değişiklilere gidilmesi önemli olduğu gibi toplumun da katılımı şarttır. Herkes hep bir elden çalışmalıdır'' diye konuştu.
Maddi açıdan güçlü olanların ''yükün altına girmeleri'' ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi gerektiğini de söyleyen IMF Başkanı, ''Herkes gerekli sorumlulukları üstlenmelidir'' dedi.
Strauss-Khan ayrıca değişikliklerin bir günden diğerine olamayacağını ancak siyasi desteğe sahip bir hükümetin varlığının elzem olduğunu belirtti.
IMF Başkanı, ''Yunan halkının büyük bölümünün bizi ''kötü'' olarak nitelendirdiğini biliyoruz biz bunlara alışığız ancak sorun olmasaydı ve çağrılmasaydık ülkeye gelmezdik. Biz önerilerimizi ve kaynaklarımızı sunuyoruz'' ifadesini kullandı.
Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ve IMF desteğini protesto amacıyla yapılan gösterilere de değinen Strauss-Khan, ''IMF'nin 'kovulmasını' isteyenler gösteriler düzenliyor. Ancak bizim olmamız olmamamızdan dana iyidir'' diye konuştu.
IMF Başkanı, ''doktorun verdiği ilacı beğenmiyor olabilirsiniz ama iyileşmek için almak gerekir'' dedi.
Öte yandan, krizden çıkılması yolunda Papandreu'nun aldığı kararların doğru yönde oldukları yorumun da yapan IMF Başkanı, son aylarda yapılanlar ve varılan noktanın nihayetinde de başarılı olunabileceğinin göstergesi olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Sorular üzerine, borçların ödenmesi süresinin uzatılması konusuna da değinen Strauss-Kahn, borçların ödenmesi konusunda sürenin uzatılması gerektiğini belirtti.
Konunun teknik olduğunu ve düzene koyulabileceğini sandığını belirten IMF Başkanı, ''kendi açımızdan hazırız AB ile olacak gelişmeleri göreceğiz'' dedi.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI PAPANDREU

Bu arada, Papandreu ise, çok az ülkenin bu kadar büyük adımları bu kadar kısa sürede atmak zorunda kaldığını söyledi.
Yunanistan'ın sosyal adalet ve kalkınma yolunda ilerleme çabasında olduğunu belirten Papandreu, yapılan büyük reformlarla on yıllardır devam eden sıkıntıların aşılmaya çalışıldığını belirtti.
Papandreu, IMF-AB destek mekanizmasının Yunanistan'a kazandırdığı zamanın iyi şekilde kullanılması, piyasalarda olunulmadığı dönemin telafi edilmesi ve tekrar rekabet içinde yer alınması için elden gelenin yapıldığını söyledi.
Şu ana kadar halkın yaptığı fedakarlıkların sonuçlarını vermeye başladığını ifade eden Başbakan, 2010'da ''can acıtan'' önlemler alındığı, 2011'de yeni düzenlemeleri içeren reformlara gidileceğini, 2012'de ise kalkınma ve istikrara geri dönüş yapılacağını ifade etti.
''Daha yapacak çok iş var ama kararlılıkla ilerliyoruz'' diyen Papandreu, borcun ödenmesi süresinin uzatılması yönündeki düşüncenin izlenilen yolda başarılı olunduğunun göstergesi olduğu değerlendirmesini de yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)