E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYUNANİSTAN ABD'Lİ BANKALARA DAVA AÇACAK---

YUNANİSTAN ABD'Lİ BANKALARA DAVA AÇACAK

YUNANİSTAN ABD'Lİ BANKALARA DAVA AÇACAK
17 Mayıs 2010 - 07:32 borsagundem.com

Borç batağından çıkış için IMF-AB desteğine tutunan Yunanistan, bu gelişmenin ardından krizin sorumluları olarak nitelendirdiği ABD’li bankalara dava açmaya hazırlanıyor

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ABD’li bankalara ülkenin borç krizine girmesine neden oldukları gerekçesiyle dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Papandreu, bu yönde bir girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin soruyu “Bu olasılığı gözardı edemem” sözleriyle yanıtladı. CNN televizyonunda “Fareed Zakaria GPS” adlı programda konuşan Başbakan Papandreu hangi banka ya da bankalara dava açabilecekleri konusunda ayrıntı vermedi. Yorgo Papandreu, Yunan Parlamentosu’nda ABD’li bankaların krize neden olup olmadıklarına ilişkin yapılacak inceleme sonrası ABD’li bankalara gideceklerini kaydetti. Papandreu, “Yunanistan geçmişi, neler olduğunu araştıracak. Benzer soruşturmalar ABD’nin yanı sıra başka ülkelerde de yapılacak. Araştırma finans sektörüne yönelik olacak. Ben dolandırıcılık ve şeffaflık eksikliği olduğuna ilişkin ifadeler duyuyorum” dedi. Spekülatörler mi yaptı? Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun ABD’li bankalara dava açma sürecine gelmesinde hedge (yüksek riskli) fonların spekülasyon yaptığına ilişkin iddialar rol oynadı. Buna göre milyarlarca dolarlık varlığı yöneten hedge fonlar Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyeceğine ilişkin piyasadaki tedirginliğe oynayarak Yunan tahvillerinin olası bir batığa karşı sigortalama priminin (CDS) yükselmesine neden oldu. Benzer şekilde Yunan tahvillerinin faizi de bu süreçte rekor seviyelere tırmandı. Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından geçen hafta kabul edilen 1 trilyon dolarlık destek paketinin çıkmasının hemen ardından Yunanistan’ın 2 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi yüzde 18.1’den yüzde 4.9’a gerilemiş, Yunanistan’ın 10 yıl vadeli devlet tahvilleri ile aynı vadeli Alman devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı 1.047 baz puandan 464 baz puana düşmüştü. Geçen yıl ortaya çıkan Yunanistan’ın bütçe açığını küçük göstermesi olayında ise Papandreu, Yunanistan’ı denetleyen finans şirketlerinin kendilerini aldattığını iddia etmişti. Daha önce uyarmıştı Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, mart ayında ABD’ye yaptığı ziyarette ABD Başkanı Barack Obama’dan da spekülatörlere karşı destek sözü almıştı. Papandreu ziyareti sırasında “Spekülatörler Yunanistan krizini fırsat bilerek her gün milyarlarca euro kazanıyor” demişti. Papandreu, hedge fonların Yunan tahvillerinin faizini hızla tırmandıran faaliyetlerinin engellenmemesi halinde yeni bir finansal krizin baş gösterebileceğini savunmuş, “Devam eden bir euro krizi domino etkisi yaratarak, bütçe açığı olan diğer ülkelerin de borçlanma maliyetlerini artırabilir” demişti. Yunanistan borsasındaki düşüşü engellemek isteyen piyasa denetleyici kurumlar ise geçen ay Atina borsasında açığa satışı yasaklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)