E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan, savaş tazminatı için Almanya'ya nota verdi---

Yunanistan, savaş tazminatı için Almanya'ya nota verdi

Yunanistan, savaş tazminatı için Almanya'ya nota verdi
04 Haziran 2019 - 22:32 borsagundem.com

Yunanistan, Birinci ve İkinci Dünya savaşlarındaki işgaller sebebiyle Almanya'ya savaş tazminatı talebine ilişkin sözlü nota verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, notanın Yunanistan'ın Berlin Büyükelçisi tarafından Alman Dışişleri Bakanlığına iletildiği belirtildi.

Notada, Almanya'dan, "Yunan halkı için büyük öneme sahip maddi ve manevi bu mesele için" müzakerelere başlanılması talep edildi.

Birinci ve İkinci Dünya savaşlarındaki işgallerde Yunan halkının büyük zarar ve kayıplar yaşadığı belirtilen notada, "Taleplerimiz, kurbanlar, kurbanların nesilleri için Alman işgali, faizsiz işgal kredisinin geri ödenmesi, yağmalanmış ve yasa dışı yollarla yerinden alınmış arkeolojik ve kültür hazinelerinin iadesini içermektedir." ifadelerine yer verildi.

Yunan Meclisi, nisan ayında görüştüğü Almanya'dan savaş tazminatı talep edilmesine yönelik önergeyi onaylamıştı.

Tazminat tartışmaları

Yunanistan Meclisinin, Nazi işgali döneminde hayatını kaybedenler ve zararların tespitine yönelik oluşturduğu komisyonun 2016'da tamamladığı rapor, Ekim 2018'de yayımlanmıştı.

Buna göre Yunanistan, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat, verilen maddi zarar ve Merkez Bankasından Naziler tarafından zorla alınan faizsiz işgal kredisi dahil Almanya'dan yaklaşık 300 milyar avro talep ediyor. Ayrıca, işgal döneminde ülkeden götürülen tarihi eserler de geri isteniyor.

Alman tarafı ise 1960'da 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaş için yeni bir tazminat ödemeyi reddediyor.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Yunan Meclisindeki oylama öncesi yaptığı açıklamada, ülkesinin konuya ilişkin duruşunun değişmediğini, meselenin hukuki ve siyasi açıdan kapandığını dile getirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim05 Haziran 2019 19:12

    Yunanistan esas bize savas tazminati odemeli 1.dunya savasinda anadoluda yaptigi yikim ve 12 adalar icin bize tazminat vermeli

  • Alabao05 Haziran 2019 11:10

    AB nin dağıldığı yillar bizim cok sağlam temellere oturmamiz petrol gaz enerji olayin çözmemiz gerek eğer o yıllarda güçlü olursak tüm avrupa etkimizde olur ticaret güvenlik herşey de bize mahkum olurlar yoksa bizde dahil tüm avrupa rusyanin etkisinde kalir. Ingilterenin ayrılmasının etkisi ingiltere için olumlu olursa diğer ulkelerde ayrilmak isteyecek ve ortalık bir anda karisacak eski defterler açılacak ordusu olmayan küçük ab ülkelerini korku salacak taraf olup olmamakta kararsız kalacaklacaklar ve kaos bizim durumu guclendirip ihracatı cesitlendirememiz gerek Asya avrupa afrika amerika kimseye mecbur kalmadan insallah çocuklarımız rahat eder.

  • ALAATTİN CAMGÖZ05 Haziran 2019 10:06

    eğe almanya bu tazminatı verir ise bir emsal olur ve tüm ülkeler sıraya girer.bizlerde yunanistan ve diğer işgalcı ülkelerden aynısını isteyebiliriz.

  • Kaçan Grup05 Haziran 2019 06:53

    Almanya borç vermese ot yersiniz

  • Onur Hoca05 Haziran 2019 00:43

    Biz de Yunanistan’dan tazminat isteyelim. 1920 ve sonrasındaki Batı Anadolu işgali için.

  • Mkartal05 Haziran 2019 11:02

    Biz lozanda bırakın tazminatı burnumuzun dibindeki adaları verdik ne diplomatik zafer değil mi

  • Dd04 Haziran 2019 23:39

    Yine dört bacak üstüne düştü.  Hampeci  dimitri. Alman hans olmasaydı AB ye rüya,nda görürdü,n.

  • Kamil04 Haziran 2019 23:29

    Bizim de 1. Dünya savaşında Sevr ile işgal edilen ülkemiz için işgalci tüm devletlerden tazminat istememiz gerekiyor . Bu hususu Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme alması gerektiğini düşünüyorum.

  • Mehmet Yıldırım04 Haziran 2019 22:59

    girin birbirinize .bizce hiç mahsuru yoktur.