E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar'YUNANİSTAN TİTANİC OLMASIN'---

'YUNANİSTAN TİTANİC OLMASIN'

'YUNANİSTAN TİTANİC OLMASIN'
16 Şubat 2010 - 07:50 borsagundem.com

Yunanistan’ın borç krizi, Avrupa gündemini meşgul etmeye devam ediyor. AB ülkelerinin maliye bakanları, euro bölgesindeki en yüksek açığa sahip Yunanistan’ı kurtarma planının ayrıntılarını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi.

Yetkililer, Yunanistan’dan yüksek borç ve bütçe açığını azaltması için maaşların dondurulması, KDV’nin azaltılması gibi ek tedbirler istedi. Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker de Yunanistan’ın 16 Mart’a kadar yeni önlemler alması gerektiğini açıkladı. 16 Mart’a kadar süre 16 Mart’a kadar Yunanistan önlem alamayacak olursa, ek önlemler AB tarafından alınacak. AB bu kararları alırken oybirliğine değil nitelikli çoğunluğa bakacak. AB’nin Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunan hükümetinin gerekli ek önlemleri alacağına inandığını belirterek “Risklerin belirdiğini görüyoruz” dedi. Yunan Maliye Bakanı George Papaconstantinu ise ‘korkunç bir batağın içinde olduklarını’ ifade ederek “Titanik’in talihini değiştirmeye çalışıyor gibiyiz. Bir günde olmaz” dedi. Papandreu ise maliye bakanının AB’nin “daha somut bir mekanizma” önermesi gerektiği mesajını doğruladı. Toplantıya başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı Juncker, ağır önlemler içeren Yunan tasarruf programının uygulanabilirliğinden emin olmak istediklerini vurguladı. Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Michael Offer ise Yunanistan’a yardım için Avrupa çapında bir fon kurulmasının Atina yönetiminin borç sorunlarına çözüm olmayacağını belirtti ve Almanya’nın konuyu değerlendirdiği yönündeki söylentileri reddetti. Toplantı öncesi, “Sorun bu şekilde çözülür gibi gözükmüyor” diyen Offer, Yunanistan’ın kamu maliyesini konsolide etmek dışında bir seçeneği olmadığını kaydetti. Offer, IMF’nin Yunanistan’a yardım sunma yönünde bir girişime dahil olacağını sanmadığını da sözlerine ekledi. Uzmanlar, Atina’nın önünde üç yıl içinde bütçe açığını GSYİH’sinin yüzde 12.7’sinden yüzde 3’üne indirmek için sıkı iç önlemler almak, hükümet borcunun ödenmesini geciktirmek veya Almanya’nın öncülüğünde bir kurtarma planına dahil olmak gibi seçenekleri bulunduğunu belirtiyor. Ancak euro bölgesi liderleri, AB’nin yapısal özellikleriüzerinde uzlaşılan bir kurtarma planı bulmakta zorlanıyor. Çünkü Lizbon Anlaşması’nın 122. maddesi, “doğal afetler veya kontrol dışındaki istisnai olaylardan kaynaklı güçlükler yaşayan bir üye ülkeye destek verilmesini” öngörse de, Yunanistan’ın açığı afet veya kontrol dışı bir gelişme olarak kabul edilmiyor. MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)