E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içinde jeopolitik gelişmeler izleniyor ---

Yurt içinde jeopolitik gelişmeler izleniyor

Yurt içinde jeopolitik gelişmeler izleniyor
08 Ekim 2020 - 09:26 borsagundem.com

İş Bankası tarafından hazırlanan günlük bültende Fed tutanaklarının piyasaya sunduklarına ışık tutuluyor

Fed 15-16 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantısına ait tutanakları yayımladı. Fed, işgücü piyasası maksimum istihdama ulaşana ve enflasyon hedef oran olan %2'ye ulaşana kadar faiz oranlarının sıfıra yakın tutulacağını ve varlık alım programının aynı hızla devam edeceğini belirtti. Tutanaklarda, ekonomik aktivitede toparlanma için daha fazla mali teşviğin önemi ifade edilirken, ekonomik görünüme dair belirsizliğin devam ettiği vurgulandı.

ABD borsaları, önceki gün mali destek paketiyle ilgili görüşmeleri sonlandırmasının ardından ABD Başkanı Trump’ın hava yollarına ve küçük işletmelere destek sağlayacak ve vatandaşlara 1.200 USD’lik ödeme yapılmasına olanak verecek teşvik paketlerini imzalamaya hazır olduğunu açıklamasının etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi %1,91 artarken, S&P 500
endeksi %1,74, Nasdaq endeksi %1,88 artış kaydetti. Bu sabah Asya piyasalarında dalgalı seyir izleniyor.

Yurt içinde Hazine nakit dengesi Eylül ayında 30,8 milyar TL açık verdi. Hazine nakit dengesi Ağustos’ta 30,3 milyar TL fazla vermişti. Eylül’de faiz dışı açık da 16,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk 9 ayında nakit dengesi 140,7 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık 47 milyar TL oldu. Hazine, dün gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli eurobond ihracıyla 2,5 milyar USD tutarında borçlandı. Hazine bu yıl için uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 9 milyar USD tutarı karşılığında finansman öngörüyor. Bu ihraçla birlikte borçlanma hedefinin 6,5 milyar USD’si gerçekleştirildi. Hazine ayrıca, doğrudan satış yöntemiyle 6 ayda bir kupon ödemeli 4,160 kilogram altın karşılığı altın tahvili ile 6 ayda bir kira ödemeli 14,282 kilogram altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

TCMB dün geleneksel yöntemle gerçekleştirdiği yaklaşık bir ay vadeli repo ihalesinde ortalama %12,91 basit faizle piyasaya 5 milyar TL tutarında fonlama sağladı. Böylece, TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %11,47 oldu.

BIST-100 endeksi dün yatay seyirle 1.152 puandan kapandı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 13 baz puan artışla 509 baz puan oldu. Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle dün 7,8923 ile tarihi zirveye yükselen USD/TL kuru bu sabah 7,88 düzeylerinde, EUR/TL ise 9,28’den işlem görüyor.

Bugün ABD’de 28 Eylül-3 Kasım haftası işsizlik maaşı başvuruları verisi ile Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası toplantı tutanakları takip edilecek. Önemli bir veri açıklamasının bulunmadığı yurt içinde ise jeopolitik gelişmeler izleniyor. 

Endekslerde yükselişi destekleyen sebepler

Hisse senetlerinde risk iştahı canlı kaldı

Küresel çapta volatilite artışı dikkat çekiyor

Endekste kısa vadeli yükselen trenddeki hareket devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)