E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçinde gündem TCMB’nin faiz kararı---

Yurtiçinde gündem TCMB’nin faiz kararı

Yurtiçinde gündem TCMB’nin faiz kararı
20 Temmuz 2023 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde gündem TCMB’nin faiz kararı.. Haziran ayı toplantısında faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15’e çeken Merkez Bankası’ndan anketlerdeki beklenti politika faizini yüzde 20’ye çıkarması yönünde. Anketler her ne kadar 5 puanlık artışa işaret etse de son günlerde piyasanın faiz artış beklentisi hızla azaldı ve bizim beklentimiz 250-300 baz puan seviyesine kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkeleri turu ve Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalanması beklentileri aşağı kırdı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanları kapsıyor.

Sıcak para girişini sağlayacak etmen ise 8,5 milyar dolarlık sukuk ihracı. Bu  Türkiye’nin yıllık borçlanmasına yakın bir değer. Türkiye’nin ihraç ettiği eurobond faizi ve cds  düşmesinin devam ettiğini görürüz. Eximbank üzerinden 3 milyar dolarlık  ihracat kredisi de  döviz ihtiyacını rahatlatacak diğer bir etmen.

Peki kurda neden sert düşüş görmedik.  TCMB’nin şu anda önceliğinin rezerv attırmak olduğunu düşünüyoruz. Politika faizinde %15 seviyesine çıkılması TCMB’nin hem rezerv hem de kur tarafında agresif beklentisinin olmadığını gösterdi. Şimdiye kadar atılan adımlar ekonomi yönetiminin önceliği enflasyondan çok vergi toplamaya yani  kamu harcamalarının finanse edilmesi yönünde olduğunu gösteriyor. Bu durumda da TCMB’nin eksi rezervini kapatma yönünde pozisyon almasını beklemekteyiz.

Asya borsaları bu sabah pozitif. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %0.53 yükseldi ve üç günlük kayıp serisini kırma yolunda ilerliyor. Çin hisse senetleri, yatırımcıların ülkenin pandemi sonrası tökezleyen toparlanmasını hızlandırmak için anlamlı bir teşvik beklemesiyle son haftalarda baskıyı kırmaya çalışıyor. Şangay Bileşik Endeksi  %0,1 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi  %0,3 arttı. Diğer taraftan ise

Çarşamba günü açıklanan verilere göre İngiltere’nin yüksek enflasyon oranı Haziran ayında beklenenden daha fazla düşerek %7,9 ile bir yılın en düşük seviyesine geriledi ve piyasalar İngiltere Merkez Bankası’nın daha fazla agresif faiz artırımına gideceğine dair beklentileri geri çevirdi.

İngiltere Merkez Bankası Ağustos ayının ilk haftasında toplanacak, ancak ondan önce Japonya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki merkez bankası toplantıları büyük olasılıkla yatırımcıların dikkatini çekecek. Avrupa Merkez Bankası’nın gösterge oranını 25 baz puan artırmasını bekleniyor , ancak bundan sonra ne olacağı , merkez bankasının politika yapıcılarının son zamanlarda aldığı güvercin tonunun ardından tartışmaya açıldı.

Piyasalar, FED’in sonraki adımlarından çok daha emin görünüyor, 25 baz puanlık bir artış bekliyor, ancak bundan sonra artık yok.

Emtialarda, Chicago buğday vadeli işlemleri, Rusya’nın Karadeniz’deki bir ihracat anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarına yapılacak bir saldırının küresel arz üzerinde daha uzun vadeli bir etkisi olacağına dair artan beklentilerle %1,4 yükselerek üç haftanın en yüksek seviyesini gördü.

ABD ham petrolü %0,11 düşüşle varil başına 75,27 dolara, Brent ise %0,2 artışla 79,62 dolardan işlem görüyor.

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 20/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ssk Emekli 20 Temmuz 2023 13:13

    Maaş artışlarında adalet istiyoruz birine kepçeyle ver birine çay kaşığıyla böyle adelet olmaz intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • fasfakir EMEKLİ20 Temmuz 2023 12:26

    auhauhauhauha bizim bi arkadaş 120 tl zam almış hauhauhauh hhahhu hhauhuhau naptık biz diyo neden oy verdik gene diyo auhahau uhuhuhauhuh huhauh bumu olcaktı karşılıı diyo auhauhu hhuhauhauhu huhuhauhauh yasasınn emeklilik .auhauhuhauha 

  • Emekli Zatturmutallip20 Temmuz 2023 12:05

    Emekli maasları dusurulup yapılan tasarrufla tanesi 130 milyon TL den bir tane zırhlı Merso makam aracı alınsın hatta italyan yapımı togg da bir kac kisiye hedaye gonderilsin.

  • Emekli maasları dusurulsun20 Temmuz 2023 11:48

    Emeklinin maası azaltılıp yapılan tasarrufla Faiz odensin, kimsenin kullanılmadıgı havalımanlarının parası odensin. Merkez bankası bastıgı surekli parayı herkeze dagıtmaya devam etsin ama emekliye Kasa bos edebiyatı yapılsın. Butun her seyin sebebi bu emekliler, maaslarını tamamen keselim naparlarsa yapsınlar 

  • borsacı20 Temmuz 2023 10:08

    ya TL yi batıracak yada faiz artıracak 11 yıl önce ekenomist ALLAH bize birdaha para basmayı nasip etmesin demişti şimdi TL yi batırdı ssk müdürü sen ssk batırdın diye gür gürleyen sen tl yi batırdın.

  • süslü sülü20 Temmuz 2023 08:49

    faizi araplara verecekler