E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivZamlar dağıtıcıları olumsuz etkilemiş---

Zamlar dağıtıcıları olumsuz etkilemiş

Zamlar dağıtıcıları olumsuz etkilemiş
08 Nisan 2012 - 07:56 borsagundem.com

Shell Ülke Başkanı Ahmet Erdem, akaryakıt fiyatlarındaki artışların dağıtım sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti

Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, “Fiyatlar arttıkça tüketim düşüyor, kayıtdışı çoğalıyor. Bu yüzden zamlardan bizler de mutlu değiliz” dedi. Erdem, sektörün ortalama kârının yüzde 9’lar seviyesinde olduğunu söylerken, “Kredi kartı kullanımının giderek yaygınlaşması bunun yüzde 1 ila 1.5 azalmasına neden oluyor” dedi.
Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, son dönemde çok tartışılan akaryakıt zamlarının sanıldığı gibi şirketlere çok büyük kazançlar sağlamadığını söyledi. Erdem, “Akaryakıt şirketlerinin ortalama kârı yüzde 9. Yani rakamsal olarak ifade etmek gerekirse 38-40 kuruş seviyesinde” dedi. Erdem, sanılanın aksine fiyat artışlarının şirketleri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Fiyat artışlarıyla tüketim azalıyor, kayıtdışı çoğalıyor ve sektörün finansman maliyetleri artıyor” diye konuştu.
Erdem, Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir grup basın mensubusuyla biraraya geldi. Fiyat artışlarının akaryakıt dağıtım şirketlerinden kaynaklanmadığının altını çizen Erdem, “Petrol fiyatları tüm dünyada yükseliyor. Otomatik olarak fiyatlar Türkiye’de de yansıyor” dedi.
Tavan fiyat çözüm olmaz
Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin ortalama yüzde 9 civarında bir kâr elde ettiğini söyleyen Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, “Yani rakamsal olarak ifade etmek gerekirse şirketler yeni fiyatlar üzerinden 38-40 kuruş civarında bir kazanç elde ediyor. Bu rakam tüketiciler ödemelerini kredi kartıyla yaptığı zaman yüzde 1.3-1.5 arasında düşüyor. Satışların çok önemli bir bölümünün kredi kartıyla yapıldığı düşünüldüğünde sektörün kârında bir düşüş yaşanıyor” dedi.
Akaryakıtta en büyük yükün vergi olduğunun altını çizen Erdem, “Tabi bu devletimizin takdiridir. Biz buna bir şey diyemeyiz” yorumunu yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2009 yılında fiyatlarda yaşanan aşırı yükseliş üzerine şirketlere karşı ‘Tavan Fiyat’ uygulamasını hayata geçirmişti. Yaklaşık 2 ay uygulanan tavan fiyat uygulaması son günlerde yeniden gündemde. Ahmet Erdem, “Piyasa gerçekleri ortada iken ‘tavan fiyat’ uygulamasının hayata geçirilmesi çözüm olmayacaktır” diye konuştu.
Kaçak akaryakıtın boyutları çok büyük
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın kaçak akaryakıta olan talebi artırdığına işaret eden Shell Türkiye Başkanı Erdem şunları söyledi:
“Kaçak akaryakıt sektörün değil, Türkiye’nin sorunudur. Hesaplarımıza göre 10 numara yağ da da dahil edildiğinde yaklaşık 2.5 milyon ton kayıtdışı akaryakıt var. Bunun piyasa değeri de yaklaşık 8 milyar lira. Devletin 4 milyar liralık vergi kaybı olduğunu düşündüğümüzde ortaya çok ciddi bir tablo çıkıyor.” Kaçakçılıkla mücadelede son yıllarda ciddi adımlar atıldığını kaydeden Erdem, “Maliye ve Enerji Bakanlığı’nın bu konuya özel önem verdiğini biliyoruz. Bir koordinasyon birimi de kuruldu. Bunlar önemli gelişmeler” diye konuştu.
Ahmet Erdem, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin otogaza olan talebi arttırdığını belirterek, “ Otogaz piyasası hızla büyüyen bir pazar. Bu yıl 30-40 civarında yeni otogaz istasyonu açacağız. Yıl sonunda toplam gaz istasyonu sayımız 650’ye ulaşacak” dedi.
Antalya ve Güneydoğu’da petrol aramaya başlıyoruz
Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünü bu durumun enerji talebini de arttırdığını söyleyen Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Yerli kaynakları ekonomiye kazandırma konusundaki çabalarımız sürüyor. Şubat sonunda resmi izinlerimizi aldık. TPAO’nun ruhsatlı sahaları olan Antalya açıklarında ve G.Doğu Anadolu’da çalışmalarımıza başlıyoruz. Önce ekipler oluşturulacak, sismik veriler incelenecek ve ardından arama sondajına başlanacak. Petrolü aramadan bulamazsınız. Bu sahalardan son derece ümitliyiz. Antalya’daki deniz araması olduğu için biraz geç başlayacak ama G.Doğu’daki aramalarımıza en kısa zamanda başlayacağız.”
UFUK ŞANLI - VATAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)