E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivZamlara karşı protesto!---

Zamlara karşı protesto!

Zamlara karşı protesto!
10 Mart 2012 - 08:17 borsagundem.com

Benzine gelen zamlara tüketici tepkisi devam ediyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu, litresi 4,53 liraya ulaşan benzin fiyatlarını protesto etmek için bugün araçlara siyah kurdele takacak.
Benzine illerde ve ilçelerde değişmekle birlikte 8 ile 10 kuruş arasında değişen rakamlarda zam yapıldı. Akaryakıt dağıtım şirketlerinde alınan bilgiye göre, dünden geçerli olmak üzere benzine yüzde 1,82-2,45 zam yapılmasıyla 95 ve 97 oktan benzinin fiyatı 8-10 kuruş arttı. Artışla İstanbul'da 4,36-4,43 liraya satılan benzinin fiyatı 4,46-4,53 liraya, Ankara'da ortalama 4,39-4,45 liraya satılan benzinin fiyatı ise 4,47-4,55 liraya çıktı. Benzine yapılan son zamma tepki gösteren Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz, akaryakıta yapılan her artışın alt gelir grubundaki tüketicinin aracının trafikten men edilmesi anlamına geldiğini belirtti. Yılmaz, "Benzinden alınan bayi kârı ve vergi oranı yüksektir. Bu nedenle yapılan zammın haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır. Dolar yükselince zamma hemen yeşil ışık yakılmakta, ancak dolar fiyatı düşünce görmezlikten gelinmektedir. Benzinden alınan vergi oranı yüzde 65'tir. Bu vergi oranı yüzde 40'ın altına çekilinceye kadar zamlar bu vergi oranından ve yüksek bayi kârından karşılanmalı ve tüketiciye bir müddet rahat nefes alma fırsatı verilmelidir. Uygulamaya verginin vergisinin (ÖTV'nin KDV'si) kaldırılması ile başlanmalıdır." diye konuştu. Tüketicinin, bu zamma seyirci kalmayacağını kaydeden Yılmaz, bugün saat 11.00'de Ankara'da araçlara siyah kurdele takarak bu zammı protesto edeceklerini duyurdu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise akaryakıttaki yüksek vergi tepkilerine Kahramanmaraş'tan cevap verdi. 'Vergi Rekortmenleri Ödülleri' töreninde konuşan Şimşek, Türkiye'de akaryakıt ürünlerine verginin yüksek olduğunu ifade etti. 2002 yılında Maliye Bakanlığı'nın ödenen her 100 liralık benzin parasının 70 lirasını alırken, bugün ise vergi yükünün yüzde 57,9'a indiğinin altını çizen Şimşek, şunları kaydetti: ''Akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV, 2009'un sonundan bu yana 1 kuruş artmamıştır. Ama bu arada petrol fiyatları artmaya devam etti..'' Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)