E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporZenginler listesinde bir Türk takımı---

Zenginler listesinde bir Türk takımı

Zenginler listesinde bir Türk takımı
24 Ocak 2013 - 10:36 borsagundem.com

Real Madrid ve Barcelona, dünyanın en zengin iki kulübü olmayı sürdürürken listeye bir Türk takımı da dahil oldu

Real Madrid ve Barcelona bir kez daha futbolun en zengin kulüpleri listesinin başını çekmeyi başardılar ve İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'daki rakiplerinden fersah fersah önde kaldılar. Deloitte Futbol Para Ligi 2012 raporuna göre, La Liga devleri yıllık geliri 450 milyon avronun üzerinde olan yegane takımlar olarak dikkat çekiyorlar.
Real Madrid, üst üste sekizinci yılda da listenin zirvesinde yer alırken, Manchester United'ın raporun yayımlanmaya başladığı ilk sekiz yılda elde ettiği rekoru da egale etmiş oldu. Buna ek olarak, spor tarihinde yıllık 500 milyon avronun üzerinde gelire sahip olan ilk takım olmayı da başardılar. 
Dan Jones, Deloitte'nin üst düzey yöneticilerinden biri olarak bu durumu, "Real Madrid'in bir yılda 500 milyon avronun üzerinde bir gelir elde etmesi etkileyici bir başarı. Real, fantastik bir ivme ile zirvede." sözleriyle yorumluyor.Yine de, son İspanya şampiyonu en büyük rakibi Barcelona tarafından burada da sıkı bir şekilde kovalanıyor. 
Barça, 2011-12 sezonunda yıllık 500 milyon avro barajından sadece 17 milyon avro eksik kaldı. Katalan ekibi, bir önceki sezona göre çok da başarılı olamadığı geçen sezonda bile gelirlerini yüzde 7 ile 32.3 milyon avro olarak artırmayı başardı. Manchester United'ın Şampiyonlar Ligi 2011-12 sezonunda gruptan çıkamamış olması, İspanyolların zirvedeki varlığına çomak sokamaması anlamına da geldi. 
Yine de takım üçüncülükteki yerini kimselere kaptırmadı. Üst üste beşinci yılda da, Para Ligi'nin ilk altı sırasındaki takımlar değişmedi. Jones, bu durumu "İlk altı sıranın değişmiyor olması, bu kulüplerin büyük taraftar kitlelerine ve güçlü gelirlere sahip olduklarının bir başka göstergesi ve hem iç, hem de dış marketlerde etkiliolabiliyorlar." şeklinde yorumluyor. Para Ligi'nin ilk 20'si, Avrupa'nın en büyük beş ligi olarak bilinen organizasyonlarda yer alantakımlardan oluşuyor. 
Yedi takım Premier Lig'den gelirken, İtalya'nın beş, Almanya'nın ise dört takımı var. İspanya ve Fransa ise ikişer takımla ilk 20'yi tamamlıyorlar. Mark Roberts, Deloitte'nin bir başka üst düzey yetkilisi, mevcut listeyi şu şekilde değerlendiriyor: "İspanya'da zirvedeki iki takımla diğerleri arasındaki uçurum hep ilginçtir. Finansal olarak bu durumun dengelenmesi için en önemli adım, daha adil bir ortak yayın havuzu oluşturmak. Ancak bu şekilde rekabet artabilir."İlk 10'daki takımlar dört ligden oluşuyorlar. Ligue 1 ekipleri Marsilya ve Lyon, sırasıyla 16. ve 17. sıradan kendilerine yer bulmuş durumdalar. Yedinci sıradaki Manchester City, 11. sıradaki Borussia Dortmund ve 15. sıradaki Borussia Dortmund ile birlikte bu sezon en büyük sıçramayı yapan kulüp. 
Bu üç kulüp beş sıra birden yükselmeyi başardılar.Austin Houlihan, İngiliz ekibinin yükselişini "City'nin Premier Lig şampiyonluğunu kazanmasıylabirlikte Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesi gelirlerin 285.6 milyon avroya çıkmasına neden oldu." şeklinde açıklıyor. Daha önce belirtildiği gibi, Premier Lig listeye en çok kulüp sokan lig ve bu durumun yakınzamanda değişmesi de pek mümkün görünmüyor. Robertes, "Premier Lig ilk 20'de en çok temsilciye sahip turnuva. Yeni yayın anlaşmasıyla birlikte kulüpler 20 ile 30 milyon avro arasında ek paralara da sahip olacaklar ve gelecekte bu listeye daha fazla İngiliz ekibinin girmesi de mümkün gözüküyor. Bugüne kadar en fazla sekiz takım sokabildiler ama bunun artacağını düşünüyorum." cümleleriyle İngiltere liginin finansal durumunu özetliyor. İtalya'nın geleceği ise çok daha karamsar görünüyor. 
Tesislerin futbolun ünüyle eşleşmediği bir ülkeden söz ediyoruz. Bu durumu, Roberts "İtalyan kulüplerinin kötü finansal durumları biraz da maç günü gelirlerinin azlığına bağlı. Juventus, yeni stadyumdan faydalandı ve bilet gelirlerini 20 milyon avro kadar yükseltti. 
Milano ve Roma ekipleri için ise statlar kısıtlayıcı durumdalar. Diğer ülkelerin takımlarıyla maç günü gelirleri açısından rekabet etmeleri bu şartlarda çok zor. İtalya yayın haklarının kolektif satılmasıyla önemli bir adım attı. Ama bu yetmez." sözleriyle durumu bildiriyor. 20 takımın bir yılda elde ettiği toplam gelirler, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış göstererek 4.8 milyar avro civarına ulaştı. 
Jones, bunu "20 kulübün toplam geliri, analizlere başladığımız 1996-97 sezonundan beri dört katartmış durumda. 20 kulübün sekizi bu yıl bir düşüş ivmesine girmiş olsa da, bunun nedeni çoğunlukla Avrupa arenasında aldıkları kötü sonuçlarla ilgili." sözlerini kullanıyor. Türkiye adına ilk 20'ye en çok yaklaşan takım olan Galatasaray ise 95.1 milyon avroluk yıllık gelirle kendisine 30. sıradan yer bulmayı başardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)