Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

12 aylık toplam FAVÖK değişimleri stratejisi

18 Temmuz 2017, 11:53 - -

Temel stratejilerimizde FAVÖK değişimleri üzerine kurulu olan strateji oldukça başarılı idi. Strateji temel olarak son çeyreğe göre FAVÖK değişimi ile 4 çeyrek öncesi FAVÖK değerine karşı değişimleri ağırlıklı olarak bir araya getirip hisseleri en iyiden kötüye doğru sıralayıp 10 ve 20 hisseli portföyleri inceleme üzerine kuruluydu.
Mali tablolara ilişkin stratejiler genel kurallarını bir kez daha hatırlayalım:
Mali tablolar her çeyrek sonuna ilişkin olarak yayınlanır. Bununla birlikte tam gününde hiçbir bilanço hazır ve nazır olmaz. Mart bilançoları Mayıs ortalarında Haziran bilançoları temmuz ortalarında çıkmaya başlar. Bu yüzden testleri iyi kurgulamak gerekir.
Nasıl yapmak gerekir? Basit: Mart bilançolarını Haziran bilançoları gibi kabul etmek ve ona göre sıralama yapmak.
Bu sayede bilanço verilerini bir dönem geciktirmiş olacağız. Bu çok önemli. Yukarıda yazdığım gibi zamanda yolculuk edemediğimize göre mart bilançoları sanki mart ayının son gününde yayınlanmış gibi test edemeyiz. Bu testlerin sonucu yanıltıcı; bu testlere dayalı geliştirilen stratejilerin sonu ise zararlı olur. Gerçekçi olmaz.
İkinci dikkat ettiğim konu verilerin doğru olması ve tüm veriyi aynı kaynaktan çekebilme imkânı. Böyle bir imkân yoksa mali tabloları matris formatında çekmek neredeyse imkânsız hale gelecektir. İnternet üzerinden tarayıcı/ayırıcı programlar ile bunu başarmak mümkün ama kolay değil.
Son olarak testlerde şeffaf olmak ve stratejinin kurgusunu paylaşmaya çok önem veriyorum. Stratejiyi tek başıma benim incelemem ayrı, 10000 çift gözün incelemesi ayrı. Benim görmediğim veya önem vermemiş olduğum pek çok detayı siz okuyucularımızın yorumlarından öğreniyorum.
Bugünkü stratejiye gelecek olursak hemen tasarımı verelim:
Strateji 12 aylık izleyen (takip edeni kümülatif, İngilizce: Trailing) FAVÖK değerlerini kullanacak.
Veriler 1 çeyrek gecikmeli olacak.
Şirketleri bir önceki çeyreğe göre değişim oranlarına göre sıralayacağım.
Portföyler eşit ağırlıklı 10 veya 20 hisseden oluşacak.
Portföye alınan hisseler bir sonraki çeyrek sonuna kadar elde tutulacak.
Portföy daima %100 yatırımda olacak. Nakit yok.
Portföyün getiri tablolarını özet olarak inceleyelim:

Kümülatif getiri grafiklerine bakalım:

Grafikte 20 hisseli portföyün daha başarılı olduğu açıkça görülüyor. Bu strateji normal FAVÖK değişimi stratejisinden daha başarılı.
Bu senenin seçilen hisseleri ve performanslarına birlikte bakalım:

Bu sene toplamda sadece 6 hisse yatırımı zarar etmiş durumda. Önemli bir başarı.
2016 yılına da bakalım, toplam 80 adet yatırımdan 29’u zararla sonuçlanmış:

Strateji dönemlerinde 2016/09 hisselerin 2016/09 ve 2016/12 arasında portföyde taşındığını gösteriyor. Aynı şekilde 2015/12 dendiğinde ise 2015/12 ve 2016/03 arasındaki portföye işaret ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adnan Salih20 Temmuz 2017 00:18

    Sayın Anil: Net kar favok e göre daha az basarili. Analiz mali şirketler dışındaki hisseleri kapsıyor.

  • Anil19 Temmuz 2017 23:40

    Hocam favok yerine net kar kullansak sorun olur mu? Birde banka hisseleri yok kasitli olarak mi almadiniz yoksa favok kriterlerini yerine getiremediler mi?