İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Altın ve gümüş yükselişe göz kırpıyor

15 Şubat 2017, 11:02 - -

Altın ve gümüş yatırımcısı 2011 yılından bu yana mağdur konumunda ve genelde çoğu uzun vadeli yatırımcılara dönüştüler. Biraz yükselse de satsam havasındalar.

Daha önce de kullandığımız gümüş / altın oranına baktığımızda piyasa 5 yıllık düşen trendi bir kere daha kırmaya çalışıyor. Gümüş / Altın oranı yükselişi hızlandığında değerli metalleri tutmak çok zor olabilir.

Grafiği biraz daha bugüne yaklaştırıp kısa vadeli trendlere de bakalım:

Kısa vadeli 2016 temmuzdan bu yana düşen trend yukarı yönlü kırılmak üzere. 2014 temmuz ayından itibaren gelen düşen trend yukarı geçildikten sonra destek olarak çalışmış ve son yükselişin gerçekleşmesine zemin hazırlamıştı.

Değerli metaller risk arttığında ve enflasyon beklentisi yükseldiğinde talep görürler. Değerli metaller yükseldikçe de yatırımcı risk var diyerek diğer piyasalardan uzaklaşır. Merkez bankalarının da en son isteyeceği şey geniş bir yatırımcı kitlesinin risk olduğu fikrine inanmasıdır.

Bu yüzden değerli metaller üzerinde ciddi bir fiyat baskısı var. Merkez bankaları değerli metal fiyatlarının artmasına izin vermek istemiyorlar.

Gümüş/Altın oranı yükseldiğinde iki değerli metal de iyi performans gösterdiler. Tersi de doğru oldu o durumda da değer yitirdiler.

Değerli metaller için geri plan gelişmeleri ilginç olabilir.

Öncelikle Avrupa’nın iki büyük ülkesindeki seçimler var: Fransa ve Almanya. Bu iki ülkede de milliyetçi ve popülist adaylar sürpriz yapabilirler.

Trump seçildikten sonra hepimiz izliyoruz piyasalar coştu. Yıkılacak denilen borsa rekor üstüne rekor kırıyor. Faizler 1 puandan fazla arttı kimse bakmadı bile. 2015-16 yıllarında çeyreklik faiz artışı ihtimali borsalarda ciddi satışa yol açıyordu.

Piyasalardaki pozitif bakışa rağmen Trump yönetimine karşı içeride büyük bir direnç var. Son olarak önemli danışmanlarından biri istifa etmek zorunda kaldı. FBI tarafından sorguya alınır ve Rusya ilişkileri gibi ortaya atılan iddialar kanıtlanırsa Trump’ın başı çok ağrır.

Çıkardığı başkanlık emirleri de mahkemelerden sürekli geri dönüyor.

Trump’ın bu durumlara kızarak durumunu sertleştirmesi ve giderek bir iç çekişmenin tarafı haline gelmesi olasılığı her geçen gün artıyor.

Amerikan derin devletinin neocon unsurları Michael Flynn üzerine giderek Trump yönetimine ilk kaybını yaşattılar. Bunun devamı ve giderek Trump’a uzanması da mümkün.

Flynn vazgeçilmez bir adam değil ama Trump’ın önemli personellerinden biri idi. Pek çok klişeleşmiş düşüncenin aksine yaratıcı fikirleri vardı. Herkes tarafından bilinen ve açık olan bir Rus elçisi ilişkisini kullanarak Trump’ı zor durumda bıraktılar. Amerika’da sessiz bir şekilde renkli devrimlerden biri gerçekleşiyor.

Arka plan uygun bir atmosfer yaratırsa ki öyle görünüyor altın ve gümüş uzun yıllardan sonra yatırımcısını güldürebilir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)