Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Amerika’da faiz yükselir mi?

06 Eylül 2016, 13:24 - -

FED tartışmalarından hepimize gına geldi, FED faizi artıracak artırmayacak tartışmalarını izleyemez hale geldik. FED faizi bu sene başından bir kere artırdı sonrasında kıyamet koptu. Borsalar ciddi bir düşüş trendine girince Şubat ayında önce ECB ve BOJ sonrada FED devreye girdi ve faizlerin artabileceği söylemi yerini görelim bakalıma bıraktı. Bu süreç sonrasında da risk varlıklarına ve özellikle Amerikan tahvillerine büyük alım geldi.

20 yıl ve daha uzun vadeli Amerikan tahvillerine yatırım yapan TLT borsa yatırım fonunun Şubat sonrası getirisi %20leri aştı:

Alt paneldeki SPX endeksine karşı performans ise %9lara ulaşmış durumda.

Son 2-3 aydır ise Amerikan faizlerinde bir sıkıntı var, daha fazla düşmüyor ve dolayısı ile bono fiyatları da artmaktan ziyade yataya girdi:

FED veriye bağımlı olduğunu söyledi ve verileri giderek daha iyi geliyor, bununla birlikte seçimlere de çok az vakit kaldı. Faiz artışı yaparak piyasaları bozup seçimin sonucunu etkilemekten kaçınabilirler.

10 Yıllık tahvillerin faizi iki defa 1,35 bölgesine indi ve buradan yukarı hareketlendi:

Faizler tarihsel olarak anormal düşük seviyelerde ve buradan daha fazla gerileyebileceği bir yer kalmadı.

Amerikan seçimlerinde Trump kazanırsa söylemleri belli büyük ihtimalle Yellen’i görevden alacak. Clinton kazanırsa bu seferde FED uzun süredir beklettiği faiz artırımını yapmak zorunda kalacak.

Bu bağlamda Amerikan seçimleri büyük bir yatırım/kar fırsatı sunacak gibi görünüyor.

Bizde tahvil faizleri %9 civarında hareketsiz:

FED mecburen faiz artırırsa/FED artırmadan 10 yıllıklar yükselirse ne olabilir?

Bizde de faizler artmaya başlar, TL ve Borsa değer yitirir. TL varlıklardaki değer yitirme Amerikan bonolarındaki hareket abartılı olmazsa sınırlı kalır. Amerikan bonolarındaki hareketin abartılı olması olasılığı ise düşük.

Büyük merkez bankaları birbirlerini desteklemeye devam ettikçe faizlerin aşırı yükselmesi şansı yok.

CNN-Money’e göre Amerikan tahvillerinin sahiplik dağılımı aşağıdaki gibi:

İngilizce metni özellikle bıraktım tercümesi: Finansal sistem Amerikan Hazine tahvillerinin güvenilir yatırım aracı olması prensibi üzerine kuruludur. Bu kavramda ufak bir çatlak dahi global finansal sistemde krater oluşturur ve küresel resesyonu tetikler.

Amerikan tahvilleri en güvenli yatırım aracı olarak görülmek zorunda ve bu bir süre daha devam edecek. Faizlerdeki yükselmeler ise sürekli kısa vadeli olacak ve kırdı/geçti koptu/gidiyor diye yatırım/spekülasyon yapanların para kaybetmelerine yol açacak.

Daha önce de yazmıştım, faizlerin artması felaketle sonuçlar büyük zararlar ortaya çıkar. Merkez bankaları bu garabetten nasıl kurtulacaklar bilemiyorum yolu da olduğunu zannetmiyorum. Müzik çaldığı sürece oyun devam edecek. Bir zamanların büyük yatırım bankalarının yaptıklarını şimdi merkez bankaları yapıyorlar. Yatırımcılar da böyle durumlarda soğukkanlılığını koruyarak ucuza alım için fırsat kollayacaklar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)