İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan 10 yıllık kısa vadeli tepeye geldi

20 Aralık 2016, 10:24 - -

Amerikan 10 yıllık faizleri çok kısa sürede çok hızlı yükseldi. Yükselirken değil ama tepedeyken haberler yoğunlaşmaya başladı. Amerikan 10 yıllıklarının yükselişinin riskleri de her geçen gün dile getirilmeye başlandı.

10 yıllık faize uzun dönemli olarak bakalım:

Amerikan faizi uzun dönemde kesinlikle düşen bir trend içerisinde olmasına rağmen ??? ile işaretlediğim yerde önemli trendleri yukarı kırdı.

Alt panelde 20 haftalık değişim var. Tarihsel olarak bu kadar hızlı değişim sadece 2 defa oldu ve sonrasında düzeltme geldi. Bu hareketlerin ilki 2009 Mayıs, ikincisi ise 2013 Eylül aylarında oldu.

Bu kadar hızlı yükselen faiz (1) ve (2) sonrasında yengeç gibi yan yan gidip geriledi. Bulunduğumuz noktada da böyle bir hareket olabilir.

Sentimentrader sitesine göre temmuz ayında bono faizleri dipte iken bonolar hakkında pozitif düşünenlerin oranı %95 idi. Son yükseliş sonrası bonolar hakkında pozitif düşünenlerin oranı %5’e geriledi. Faiz %2,5 olduktan sonra bonoları satmak çok cazip görünüyor olabilir.

Finansal piyasalarda son zamanlarda gözlemlediğim bir kalıp var: Hareketler çok kısa sürede çok hızlı gerçekleşiyor. Yatırımcılar bu hareketlere çoğu zaman katılamıyorlar. Hareketlere katıldıkları yerler ise uç noktalara yakın yerler oluyor. Genelde merkez bankalarının müdahale edeceği beklentisi ile hareket edip bir noktada havlu atıyorlar. Sabırlı ve yeterince büyük olanlar da bu tip yatırımcıların paralarını bir güzel alıyorlar.

Amerikan 10 yıllık opsiyonlarda fiyatların düşeceğine dair yazılan opsiyonların hem pozisyon büyüklüğü hem hacmi fiyatların yükseleceği opsiyonlarına çok fazla:

COT raporunda bireysel ve tacir olmayanlar devasa kısa pozisyonda commercial –tacir olarak nitelenenler ise uzun pozisyondalar:

Commercial büyük bankaları, aracıları vs. içeriyor.

Yukarıya aldığım iki raporda da ABD 10 yıllık faizlerinde en azından bir düzeltmenin hakedildiğini söylüyor.

10 yıllık faizlerde düzeltme gerçekleşir 2,00 civarına gerilerse ne olur?

Gelişmekte olan piyasa bonolarına hücum olur

Gelişmekte olan piyasalar para birimleri değer kazanırlar

Trump resmi olarak ABD Başkanı oldu. Önümüzdeki 5 yılı 5 dakikada satın alan piyasa aktörleri Ocak ayından itibaren bu kazançların bir bölümünü geri verebilirler.

Uzun vadeli faizler konusunda görüşümü koruyorum ama burada bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Bizim bonolar bir beklenti içerisinde değer kaybetmeden duruyor:

FBIST fonu 248-250 arasında durağan, grafikte de görüldüğü gibi bir ileri bir geri hareket ediyor.

TL 3,55 civarında destek bulmuş görünüyor. Buradan yukarı hareketler pek ilgi çekmiyor:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)