Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Artan risk algısı ve piyasalar

14 Kasım 2016, 10:33 - -

Türkiye risk primi son 3 aydır sürekli yükseliyor. Artan risk primini de en iyi açıklayan gösterge CDS primleri. CDS primi 15 Temmuz seviyesine geldi:

Burada duracak mıyız devam mı edeceğiz? 2016 yılı özelinde 300 civarında risk primi alım fırsatı olarak değerlendirilmiş durumda. 2016 Şubat-Mart ve temmuz ayları buna iyi bir örnek teşkil ediyor. Bu sefer değişik mi olacak yoksa 2016 yılındaki benzer hareketler gibi mi bir fiyat seyri gelecek?

USDTRY de CDS primi gibi hareket ediyor:

Bu sene borsa tam iyi olmak üzere atak yaptığında mutlaka bir şey patladı. 2016 yılı gibi bir yıl bir daha gelir mi bilemiyorum ama BREXIT, darbe girişimi, Trumpexit gibi siyah kuğular yılı domine ettiler. Bu esnada biz de evimizin içini düzenli tutmak yerine bambaşka konulara yöneldik.

Türkiye’nin risklerinin en başında döviz borçlusu bağımlısı olmak geliyor. Döviz borçlusu şirketler kur riskini yönetmeden ödenen faiz düşük olduğu için genelde açık pozisyon alarak işlem yapıyorlar. 400milyar dolara varan dış borçlanma da haliyle baş ağrıtmaya devam ediyor.

Ben de kümülatif RSI ve ortalamaları kullanarak bir risk göstergesi oluşturmuştum.

Klasik RSI (14) günlük değerlere pozitif trend yapan hisse sayısı (RSI (14)>55) aynen CDS göstergesindeki gibi 15 Temmuz sonrası seviyelerine geldi:

8 Kasım’da negatif trend yapan hisse oranı %90 oldu! Endeks gerileyen hisseler aşırılığa ulaşınca düşüşe tepki verdi.

Bir diğer gösterge ise 20 günlük hareketli ortalamaları üstünde olan hisseler idi.

Hisseler bu göstergeye göre trend yapmaya başlamaya çalışırken yarı yolda kalmış görünüyor:

20 günlük ortalaması üzerinde kalan hisse sayısı küçük bir tepki verdikten hemen sonra gerilemeye başladı.

4 gösterge -CDS, USDTRY, Birleşik RSI ve 20 günlük ortalama üstündeki hisseler sayısı- de oldukça negatif.

Buna benzer durumlarda genelde risk iştahı iyi sonuç vermişti.

Göstergelerde 20 günlük ortalama üzerinde olmayı bir filtre olarak kullanmak ise mantıklı: Tüm göstergeler aşırı negatifte ise ve 20 günlük ortalama düzelmeye başladıysa risk iştahı geri gelmek üzeredir diyebiliriz.

Borsada ve TL de kalıcı güçlü trendlerin bir türlü oluşmamasının sebeplerini Türkiye ekonomisinin 2013 yılından bu yana pek bir yere gitmeyip aksine kötüleşmesinde aramak gerekir. Dolar ile ölçülen GSYH 820 milyar civarından 700milyar USD seviyesine geriledi. Tüm ülke olarak fakirleşmeye devam ediyoruz. Fakirleştikçe de kaynaklar zorunlu harcamalara aktarılıyor yatırıma ise bir şey kalmıyor. Yatırım yapılamayınca da durum ortada.

Ne yapılabilirse daha iyiye gitmeye başlayabiliriz sorusuna Sayın Mahfi Eğilmez güzel bir cevap vermiş:

“Yapılacak şey içeride ve dışarıda anketler uygulayarak bir risk envanteri çıkarmak ve bunları, çözülmesi en kolaylardan başlayarak sırayla çözmeye çalışmaktır. Böyle bir strateji bize, CDS priminin gerilemesi ve sonrasında hafifleyen tansiyon sonucunda kurlarda ve faizlerde gerileme, borsada yükselişle geri dönecektir.”

Anketler sadece oyların artışını ölçmek yerine bu tip bir hizmet için kullanılırsa ekonomi açısından çok faydalı olabilir.

Endeksin bir yere gitmiyor olması kısa süreli trendler yaşaması bize hisse seçimlerinin acayip önem kazandığını gösteriyor. Böyle bir piyasada bütüne odaklanmak yerine iyi hisseleri seçmeye odaklanmak kesinlikle başarının düzeyini artıracaktır.

2016 yılı kazanan hisseleri bize seçimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor:

Endeks 2016 yılında çok yükselmemesi olmasına rağmen birçok hisse endeksten daha iyi getiri sağladı. Klasik yöntemle endeks ağırlığına yatırım yapayım keyfime bakayım kolaycılığı da rafa kalktı. Yukarıdaki hisselerin bir bölümü spekülatif olabilir, önemli bir bölümü ise temel kuvvetleri ile yükseliyor.

Risk var evet, arttı evet. Bu durum borsada bir fırsat olması ihtimalini içinde barındırıyor. Siyaset eğer normalleşmeye başlarsa piyasa da buna uyacaktır. Gerginlik artarsa piyasa bundan da nasibini alacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Abuzer Kadayıf(Spk lisanssız)14 Kasım 2016 11:34

    Hocam, şimdi benim kararsız kaldığım bir nokta var.Bu dönemde en iyi getiriyi Trapzonspor ,galatasaray ve metro şeysi sağlamış.Acaba gelecek dönem de bunlardan hangisi daha verimli olabilir.