Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Aşırdın bari kredi ver

06 Haziran 2016, 18:48 - -

Değerli okuyucular, piyasa ilginç hem analist piyasası hem aracı piyasası son zamanlarda o kadar kurudu ki yeni fikir çıkmıyor. Bunda foreksin çok yer kaplaması belki de önemli bir etmendir. Sonuç itibarı ile amaç sadece müşteri kazanmaya odaklanmak para getirmek sonrasının pek önemi yok. Sistemde başarı oranlarını hepimiz biliyoruz. 

Bugün linkedin’de 16/3/2016 tarihinde burada yazdığım yazının çok benzerini görünce şaşırmadım desem yalan olur.

Yazının başlığı şöyle:

Stratejinin işleyişi de şöyle:

Portföyü nasıl oluşturacağız ?

*F/K oranını hesaplamak için şirketin bilanço ve gelir tablosunu kullanacağız.( Veri terminallerinden F/K oranlarını kolaylıkla elde edebilirsiniz.)
*Portföy oluşturacağınız dönem için bir önceki bilanço dönemindeki verileri kullanacağız. Örneğin; 2016 yılı ilk çeyrek için 2015 yılı son çeyrek rakamlarını kullanacağız.
*Portföyü her çeyrekte (bilanço döneminde) güncelleyeceğiz.
*F/K’sı eksi olan şirketleri çıkaracağız.
*Portföyde BİST100 içindeki hisseleri kullanacağız.
*F/K oranlarını 0’dan büyük olmak üzere, küçükten büyüğe göre sıralayarak, en düşük F/K’ya sahip 10 hisseyi portföye eşit ağırlıkla koyacağız.

Benim cümlelere bakalım:

Şirketlerin bilanço ve gelir tablosu  verileri kullanılacak
Her bilanço verisi 1 çeyrek ileri kaydırılacak. 2015/09 bilançosu verileri 2015/12 tarihinde gelmiş gibi varsayılıp ona göre işlem yapılacak
Portföy %100 yatırımda olacak
Portföy her çeyrek dönemde değişecek
Portföye alınacak hisselerin piyasa değeri piyasanın %40’ından daha büyük olacak. 
BİST100 hisseleri (bugünkü) kullanılacak.
F/K eksi olan şirketlere yatırım yapılmayacak
F/K değerleri en düşükten büyüğe doğru sıralanacak, en düşük F/K değerine sahip 10 ve 20 hissede işlem yapılacak

Linkedin stratejisi şöyle sonlanmış:

Portföyün betası 0.88, ortalama artık getirisi (Portföyün artık getirisi, dönemin ortalama portföy getirisinden risksiz faiz oranının çıkarılması ile bulunur) ise yüzde 2.47. Sharpe oranı ise 1.02. Sharpe Oranı, (Portföyün Getirisi - Risksiz Portföyün Getirisi )/ Standart Sapma şeklinde bulunur.Bu oranın yüksek olması portföy performansının riske dayalı getiri esasına göre başarılı olduğunu, düşük olması ise başarısız bir performansa sahip olduğunu gösterir.

2005 yılından itibaren böyle bir yatırım yapılsaydı,  endekse göre yüzde 1736 getiri elde edilebilirdi. Böyle bir portföye 100 bin liralık yatırımın sonucu 6.194 milyon TL olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak F/K oranı ile oluşturulan portföyün endekse göre iyi performans sergilediğini ve ucuz F/K hisselerini almanın iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz

Portföy 100000 TL’den 6 milyon TL’ye ulaşmış. %1736 getiri varsa o zaman portfoy 1.7 milyon TL’ye ulaşırdı burada bir hesap hatası da var.

Ben stratejileri buraya yazarken paylaştıkça bilgi çoğalır ilkesi ile hareket ediyorum ki bundan son derece memnunum. Bununla birlikte emeğe saygıda kusur edilmesini sevmem. Bir yazıdan alıntı yapabiliriz, fikir edinebiliriz bunları açıkça yazmak en doğrusudur. Gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi garip bir huyu vardır bunu akıldan çıkarmamak gerekir.

Sevgili genç arkadaşımız Gizmen Nalbantlı burayı takip ediyorsa ki ediyordur yorumunu yazmasını bekliyorum. Belki de ben fazla hassasiyet göstermişimdir!

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)