Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Bankacılık endeksi

07 Eylül 2016, 09:55 - -

Dün Bloomberg HT yayınında uzun uzadıya bankacılık endeksinden bahsedildi. Bu sıralar bankacılık endeksinden bahsetmek biraz moda oldu sanırım. Bankacılık endeksi nedir, bileşenleri nasıldır, tarihsel perormansı nerede? İki grafik göster üç süslü cümle ekle iş tamamdır. Bankacılık endeksi arttı/bankacılık endeksi düştü ile saatlerce yorum yapılabilir hale geldi.

Bankacılık endeksi son 5 yıldır herhangi bir yere gitmediği gibi BİST100’e göre oldukça geride kaldı:

Son 5 yılın bankacılık endeksi hisselerini kazananlara göre sıraladığımızda ICBCT ilk sıraya yerleşiyor. Göreceli olarak düşük piyasa değerli bankalar ve halka açıklığı çok düşük olan FINBN endeksi (XBANK) ziyadesiyle geçmiş durumdalar. Tabloda son satır hariç tüm hisse rakamları XBANK endeksine göre hesaplandı. Rakamlara baktığımızda son 5 yıldır bankacılık endeksi BİST100 düştüğünde (Beta-) daha az düşüyor, ama kendi içerisindeki dağılım çok daha farklı. Küçük bankaların düşüş betaları XBANK’a göre yüksek. Buradan büyük bankalar aşırı düşmediği sürece küçük bankalar aşırı değer kazanıyorlar diyebiliriz.

Resmi son 3 yıla sınırlayalım:

Son 3 yılda FINBN lider, SKBNK sonuncu durumda. AKBNK ve GARAN bankacılık endeksine göre iyi performans gösterirken kamu bankaları geride.

Son 1 yıla inelim:

Bankalara ilgi son 1 yılda artmış durumda: AKBNK, VAKBN, GARAN XBANK endeksine göre iyiyken diğerleri geride kalıyorlar. HALKB ve VAKBN zaman zaman iyi performans göstermelerine rağmen toplamı aşağı çekiyorlar.

XBANK ağırlıklarını bilmezsek yaptığımız yorumlar doğru olmaz:

AKBNK ve GARAN endeksin %62sini oluşturuyorlar. Biz banka endeksi dedikçe bu iki bankadan bahsediyoruz desek yeridir. ISCTR ve HALKB eklendiğinde toplam %86 oluyor.

Bankacılık kümülatif F/K 7, kümülatif PD/DD değeri ise 0,8. Bankalar karlarına göre düşük bir de defter değerlerinin altında işlem görüyorlar.

Bankaları öz sermaye karlılıklarına göre sıralarsak (son 1 yıl) hepsinin eşit olmadığını göreceğiz:

Son 5 yılın en iyi performans gösteren bankacılık hisselerin en düşük sermaye verimliliğine sahip. Bu işte bir terslik var.

AKBNK diğerlerine göre çok az daha iyi, HALK, VAKBN ve GARAN aynı. YKBNK ve ISCTR öz sermaye karlılıkları diğer bankalara göre daha geride.

Bu tablodan eğer kar edenleri büyüyenleri alıyorsak büyük bankalardan AKBNK, HALKB, VAKBN, GARAN küçüklerden de TSKB ile ALBRK tercih etmemiz gerekir.

Relatif aylık grafiğe de bakalım:

Bankacılık endeksi düşen trend kırabilirse önü açık ama direnç geçilmediği sürece dirençtir. HALKB ve VAKBN güçlenmeye başlarsa diğerleri de partiye katılırlar.

Son olarak Bankacılık endeksine 3 km yukarıdan bakalım:

Endeks 1997-2010 yükselişinin %50 geri alım seiyesinde, 2002-10 yükselişinin %61,8 geri alım seviyesinde.

MACD ve RSI sürekli bir düşüş trendinde, XBANK son 2-3 aydır bu trendleri kırmaya çalışıyor.

Bankalar karlı, BİST100’e göre geride, PD/DD ve F/K rasyoları düşük. Bankacılık relatif olarak güçlenmeye başlarsa borsa yeni rekorlara gider.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Taylan AVŞAR21 Temmuz 2017 12:14

    Sn. Adnan bey ; Merhaba ; Yukarıdaki bu çalışma benim için faydalı oldu ( ayrıca teşekkürler ) Bu çalışmanın aynısını 2017 / 2. bilançoları içinde yapabilirmisiniz. Teşekkürler iyi çalışmalar

  • ÇAYLAK08 Eylül 2016 14:20

    bankacılık dısında trade amacıyla takip edeceğiniz hiç bir şey

  • k208 Eylül 2016 09:25

    iş var para yok veresiye kazanmayınca tadı olmuyor bu böyle kazanmalısınki yatırmalısın son zamanlarda yok böyle birşey...kuruttu desek yalan olmaz....

  • Adnan Salih07 Eylül 2016 17:56

    Sayın KZ: Bankalarda da aynı. Beta- degerleri daha yüksek. Yükseliş seçici düşüş genel

  • Adnan Salih07 Eylül 2016 17:55

    Sayın Midiliç: %100 haklısınız. Para yoksa yükseliş de yok!

  • omerta07 Eylül 2016 17:53

    tl yatırım cazip degil bence

  • K207 Eylül 2016 17:18

    ALDIĞIM HİSSELER BAKIYORUM DA HİÇ SANKİ BİHABER %25 KARINI ARTIRDIĞI HALDE DÜŞÜYOR KEZA BİRDE TAM TERSİNİ DÜŞÜNÜN HERALDE %25 DÜŞER.....

  • ismail Midiliç07 Eylül 2016 11:27

    malesef böyle yazılarla olmuyor para gerek ralli olması için demi

  • global07 Eylül 2016 10:59

    global batırım holdingil ile rekor kırdık doğrudur. 4 gün artan endekse karşı dip seviyesini zorluyor kutman