Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Batı Dünyası giderek hızlı bir ayrışma sürecine mi giriyor? (*)

05 Aralık 2014, 12:33 - -

Sürekli takip ettiğim sitelerden biri olan www.marketoracle.co.uk sitesinden geçmiş tarihli bir makaleyi Türkçe ’ye çevirip siz değerli okurlarımıza sunmak istedim. Makale, geçtiğimiz yıl yazılmış olmasına rağmen güncelliğini koruyor ve önemli tespitler ile dersler içeriyor.

--------------------

Batı uygarlığı için en büyük tehdit ne Çin, ne de borç dağlarıdır. Gerçek tehditler:

·         Devlet korkusu,

·         Dava korkusu ve

·         Eğitim eksikliğidir (kalitesiz eğitim).

Dava Korkusu:

Dava korkusu bakımından, özellikle Amerika ve İngiltere’de ifade özgürlüğünü bastırmak isteyen büyük ve hayli kavgacı “hamamböceği” şirketlerin açtığı davalarla bir hayli mesafe almış durumdayız. Dava korkusu, hemen hemen tüm iş kollarında yaratıcılığı öldürmektedir; işletmeler belli bir büyüklüğe ve kullanıcı tabanına ulaştıklarında çabuk para kazanmaktan başka amacı olmayan “hamamböcekleri” ortaya çıkar ve sistematik şekilde bu şirketleri hedef alırlar.

Küçük şirketler bile hamamböceklerine yenik düşebilirler, örnekleyecek olursak küçük bir işletmenin internette bulduğu bir resmi – ücretsiz ve serbest kullanıma açık olsa bile – kendi web sitesinde yayınladıktan sonra orijinal lisanslama bedellerinin 50 katı bedelinde Getty Images veya benzer bir şirketin açacağı dava ile küçük şirket tüm varlığını kaybedebilir. Buradaki çözüm tabii ki kendi fotoğraflarını kullanmak olmalıdır, yukarıda anlattıklarımız yasaları silah olarak kullanacak vampirlerin bir şirketi nasıl yok edebileceğini ve bunun ne kadar kolay olabileceğini örneklemektedir.

Batı uygarlığının yapması gereken kendisinin zenginliğine Çin’den daha büyük bir tehdit olan kontrol dışına çıkmış “dava” kültürünü tekrar kontrol altına almaktır. Dava kültürü, sürekli olarak küçük şirketleri hükümdarlığı altına almakta, şirketler geliştikçe açılan davalar artmakta ve bu da şirketlerin üssel gelişim eğrisini sekteye uğratarak gelişimin önünde duvar oluşturmaktadır.     

Özetleyecek olursak günümüzde avukatlar toplum için bankacılardan daha kötüdür.  Bir gün toplum olarak bu gerçeği kavrayabilirsel politikacıları ülkeler kalıcı depresyona girmeden bir şeyler yapmaları konusunda ikna edebiliriz (tabii ki pek çok politikacının gümüş dilli avukatlar olduğunu ve bizzat kendilerinin topluma karşı savaştıklarını unutmadan).

Devlet Korkusu:

Gelişen teknolojinin negatif sonuçları olarak devlete ve onun alt unsurlarına özel hayatlarımızı ihlal edecek ve davranışlarımızı kontrol altına alabilecek güçler sağaldığını iddia edebiliriz. Baskı ve korku her zaman değişen başlıklar altında sürekli devam etmektedir. İngiltere’de bu korkunun adı IRA’dır ve devlet ile kurumlarına birçok yetkinin verilmesine yol açmaktadır. Bugünlerin en popüler korku teması ise İslami-Faşizm’dir.

Batılı devletler terörizmi isterler çünkü sonu asla gelmeyecek terörist savaşlar,  toplumu korkutup kontrol altına almayı oldukça kolaylaştırır. Bugünkü durum aynen 1984 veya V for Vendetta filmindeki gibidir: Hükümetler ellerindeki propaganda gücünü sonuna kadar kullanmakta, küçücük olayları medya vasıtası ile büyüterek ve hatta Homeland tarzı dizileri kullanarak baskının dozunu arttırmaktadırlar.

Bahsettiklerimizin hepsi, korku gündemini besler ve sivil özgürlükleri yok ederek devletten ve yapabileceklerinden korkutmayı amaçlar.  Batının zenginleşebileceği tek yol geçmişte de olduğu gibi devletlerin vatandaştan korkmasıdır, vatandaşın devletten korkması değil.

Yetersiz Eğitim:

Bugünün devlet eğitimindeki en büyük problem, elit efendilerinin köleliğini yapacak uysal borç köleleri yetiştirmesidir. Eğitim, ilkokuldan üniversiteye kadar hatalıdır. Çünkü eğitim gerçek hayat tecrübesi olmayan akademisyenler tarafından verilmektedir. Çocuklar, teori üstüne teori yüklenmekte ve okulun sonunda ömür boyu sonuçları olacak şekilde gerçek hayata dair hiç bir fikirleri olmamaktadır.  Sonuçta, üniversiteler çöp (işe yaramaz, geçerliliği olmayan) diploma sahibi zar-zor işe alınabilecek ve işe alındığında da büyük maliyetlerle işveren tarafından yeniden eğitilmesi gereken mezunlar ortaya çıkarmaktadır.

Cevap kesinlikle daha az üniversite ve daha çok mesleki eğitimdir. Cevap kesinlikle pratik değeri olan teknoloji ve tasarım gibi konuları öğretmektir.  Cevap kesinlikle şu anda İngiltere’de hiçbir okulda öğretilmeyen finansal okuryazarlık (financial education) eğitimi vermektir.  Cevap bütün okullarda teorik iş konuları değil pratiğe dayalı girişimcilik dersleri vermektir.  Örnek verecek olursak tüm ortaokul öğrencilerine kendi okul bazlı işletmelerini kurabilmeleri için küçük bir sermaye verilmelidir.  12-16 yaşlar arası bir insanın girişimcilik ruhunun en tepeye çıktığı dönemdir, 20’lerinize geldiğinizde hala bir işletme kurmamış iseniz iş işten geçmiştir ve bundan sonra bir daha kurma imkânınız çok sınırlı demektir.

Sonuç ve Özet:

Batı, firmaların büyüyüp Google, Apple, Microsoft gibi dev olmasını engelleyen yasacı parazitlere dur demelidir. Terörizm adı altında çıkarılan ve toplumun ifade özgürlüğünü zedeleyip sivil haklarına zarar veren yasalar kaldırılmalıdır. Yoksa Çin’in uygarlıkta batıyı geçmesi değil, totaliterlik yarışında batının Çin’i geçmesi söz konusu olacaktır. İşe yaramaz mezunlar üreten devlet eğitim sistemine mutlaka çözüm bulmalıyız. Finansal olarak eğitilmiş girişimcilik ruhuna sahip çocuklar yetiştirmeliyiz.  Çeviri burada bitiyor.

Saygıdeğer okuyucular, bize olan uyarlamasını yapmayı ise sizlere bırakıyorum. Sadece televizyonlardaki dizi ve yarışma programlarını, gazete ve medyanın haber diye sunduklarını, eğitim alanında hem kendimizin hem çocuklarımızın yaşadıklarını hatırlatmak istiyorum. Devlet/dava korkularının gelişimi ve etkileri için ise sadece gazeteleri bağımsız gözle taramak bile gelinen noktayı çok rahat bir şekilde gözler önüne serecektir.

(*)http://www.marketoracle.co.uk/UserInfo-Nadeem_Walayat.html ; http://www.marketoracle.co.uk/Article39283.html , Is  the West About to Accelerate Away From the Rest?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)