İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BİST 2014 yılı sektörler

31 Aralık 2014, 15:49 - -

Bir yılı daha bugün geride bırakıyoruz. Umarız geçtiğimiz yıl sizlere ve sevdiklerinize olumlu katkı yapmıştır. Yeni yılın tüm okuyucularımız için pozitif geçmesini diliyoruz. 
BIST, Borsa İstanbul pek çok endeks yayınlıyor. Bu endekslere dayalı olarak geçtiğimiz yıl nasıl geçmiş inceleyebiliriz. Aşağıdaki tabloda son 1 gün, 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 1 yılın endekslere göre getirilerini göreceksiniz. 
Tablonun sol sütununda ilgili döneme ait en iyi getiriyi sağlayan 5 endeksi ve en kötü getiriyi sağlayan 5 endeksi göreceksiniz. Pozitif getiriler iyiden kötüye, negatifler iyi kötüden iyiye doğru sıralandı. 
Sağ sütunlarda ise en iyi getiri sağlayan endekslerin içerisindeki en iyi ve kötü hisseleri inceleyebilirsiniz. Bu tablo önümüzdeki yatırım dönemlerinde alacağını kararlara yardımcı olması amacı ile tasarlandı ve karşılaştırmalı analize ihtiyaç duyuyoruz. İlerleyen günlerde daha detaylı inceleme fırsatımız olacak. 
2014 yılının en iyi getirisi sağlayan grup Bilişim Endeksi olmuş. Bu endeksin en iyi getirisini ise LOGO sağlamış, gruptaki en kötü getiri ise ANELT hissesine ait. 2014 yılının en kötü performansı Maden endeksinde oluşmuş. 2014 yılında değerli metal fiyatlarının düşmüş olması bu olguyu açıklamamıza kısmen yardımcı olabilir.
Son 3 ayın en iyi performans gösteren endeksi Ulaştırma ve bu endeksin en iyi getirisi THYAO hissesinde olurken aynı endeksin senelik performansı en iyi 5. Endeks olmuş. Ulaştırma endeksinin içerisinde en iyi performansı gösteren hisse ise hiç kimsenin konuşmadığı CLEBI olmuş. Ulaştırma endeksinde en kötü yıllık performans ise PGSUS hissesinde gerçekleşmiş.
Tablonun bir kullanımı, iyi giden bir endeksin kötü giden hisselerini mercek altına almak olabilir. Bu hisseler içinde bulundukları endekse ve/veya BİST100’e göre rölatif performans göstermeye başladıklarında alım adayı olarak değerlendirilebilirler. Örnek olması açısından PGSUS hissesi grafiğini inceleyebiliriz: Alt panel BİST100’e göre rölatif performansı gösteriyor. 


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)