Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BİST küçük şirketler

30 Aralık 2014, 10:12 - -

​BİST TÜM endeksine dâhil 401 adet şirketi piyasa değerlerine göre incelediğimizde ilginç bir tablo ile karşılaşıyoruz.  BİST’in piyasa değeri en yüksek 5 şirketi:

Piyasa değerleri arasında çok büyük farklar var. Piyasa değerleri açısından yüzdesel dilimlere bakalım:

BİST TÜM endeksine dâhil hisselerin yarısı 144milyon TL ve altındaki değere sahip şirketlerden oluşuyor. Bu azımsanamayacak bir rakam. Geçtiğimiz hafta spekülatif hisselere olan ilgiyi burada ele almıştık. Gelen yorumlardan anladığımız kadarıyla spekülatif olarak adlandırılan senetlere büyük bir ilgi var. Yatırımcıların bu kâğıtlardan getiri elde etmek istemesi de gayet normal, normal olmayan bu senetlere yapılan yatırımlar sonrasında ciddi kayıplarla karşılaşılması. Önceki yazılarımızda risklere değinmiştik. Sınırlı sayıda kâğıt ile işlem yapmak büyük riskleri beraberinde getirebilir, nadiren büyük kazançlar da elde etmenizi sağlayabilir. 
Yatırımcılar, yatırım kararlarını alırken bazı şeylere güvenmek isterler, hiç kimsenin para kaybetmek gibi bir niyeti yoktur fakat nedense iş paramızın nereye yatırılacağına geldiğinde genelde duygusal davranıp hata yapma eğiliminde oluruz.
Duygusallıktan arınmak ve daha rasyonel yatırım kararları vermek amacıyla küçük şirketlere portföy mantığı ile yatırım yapma stratejisi üzerinde durmak istiyoruz. Küçük şirketlerin hepsi spekülatif değildir ama tek tek en iyisini seçmek de mümkün değildir. Bir dart tahtahı ve okları düşünün, her attığınız okun 12den vurma şansı olmayacağına benzer şekilde her aldığınız hisse senedinin de %500 kazanması olasılığı yoktur. 
Biz bu yazıda piyasa değeri 100milyon TL ve altındaki hisselere yatırımın BİST30 ile karşılaştırmasını yapacağız.
Yöntemi açıklayacak olursak:
•    2 Yıllık kapanış verileri kullanıldı
•    Başlangıç portföyümüz 1milyon TL olarak kabul edildi
•    Portföy eşit olarak hisselere yatırıldı. İlk işlem gününde 150 hisse var ise bir hisseye yapılacak yatırım 1000000/152=6578 TL olacak.
•    Portföy, en az işlem ile en yüksek getiriyi sağlayacak sürelerde yeniden dengelendi. Portföy değeri 1m ise ve yeniden dengeleme gününde 100 hisse var ise her bir hisseye 10000 TL yatırıldı. Bu durumda değerlenmiş hisselerin bir kısmının satılıp değer yitirmiş hisselere ilave yatırım yapıldı.
•    Yukarıdaki şartı sağlayan koşul portföyün 16 işlem gününde bir yeniden düzenlemesi oldu.
•    Hisseler ilk işleme girdiği gün hemen portföye dâhil edilmedi, portföyün alım satım günlerinde dâhil edildi.
•    Veri kaynağı olarak FİNNET kullanıldı. 
•    Hatalar bize ait olup yazı yatırım tavsiyesi değildir.
Küçük şirketler ve BİST30 portföyünün istatistiklerine bakalım:

Küçük şirketler ile yatırıma başlandığında portföyde 152 hisse senedi bulunuyordu, son gün ise 174 hisse bulunuyor. 
Portföy ve BİST30 getirilerine bakalım. BİST30 al ve tut stratejisi uygulandı.

İki yıllık istatistikler göz önüne alındığında küçük şirketler portföyünün BİST portföyünden çok da ayrışmadığını gözlemliyoruz. Ortalama getiriler, günlük en yüksek en düşük getiriler birbirine çok yakın.  Grafik ile birlikte değerlendirildiğinde getirilerin zaman içerisinde çok fazla değişmediğini gözlemliyoruz.
Küçük/Spekülatif hisselere olan ilgiyi aşağıdaki grafik daha iyi gösterebilir. Aynı tarihlerde eşit ağırlıklı olarak taşıdığımız portföy BİST30 a benzer bir getiri elde ederken tek tek hisselerin performansı ise büyük değişiklikler göstermiş:

Yukarıdaki grafiğe bakınca, bir şirketin 14 kat civarında, bazı şirketlerin ise 4-6 kat arasında değerlendiğini görüyoruz. Yatırımcının ilgisini de bu tip hareketler çekiyor olabilir. 
Hâlihazırda 174 adet hissenin 103 tanesi ilk işlem gördüğü  veya 2yıl önceki fiyatın altında bulunuyor, 71 adet hisse ise karda. Karda olan hisselerin 12 tanesi  %200 üzerinde getiri sağlamış,  59 tanesi ise 2 yıllık dönem içerisinde %100-200 arası getiri sağlamış. 26 Aralık itibarı ile %200 üstünde olan hisseleri çıkardığımızda aşağıdaki grafiği elde ediyoruz:

26 Aralık itibarı ile 2 yıl önceki veya ilk işlem fiyatına göre hisselerin getiri dağılımı aşağıdaki grafikte gösterildi:

Bu kadar çok sayıda hisseden en iyi getiriyi yapan 12 tanesini bulup portföyü beşe katlamak her yatırımcının rüyasıdır ama gerçekleşmesi imkânsıza yakındır. Gerçekleştirilebilecek olsa dahi hisselerin çok küçük olmasından dolayı yatırım yapılabilecek miktar sınırlı olacaktır: Şirketlerin toplam piyasa değeri 6,9milyar TL’dir. 
Küçük şirketler ve BİST30 bu yıl performanslarını takip eden grafikte inceleyebiliriz. Grafikte son 2 yıl performanslarına benzer bir resim görüyoruz: Küçük şirketler portföyü getirisi BİST30 getirisine çok yakın. 

Getiriler bu denli birbirine yakın ise –portföy anlamında- tekil riskleri almak ne kadar doğru?
Yatırımcıların sözlerle, duyumla vs. gibi bilimsel olmayan girdileri kullanarak karar vermesi doğru olmayacaktır.

Hisse senedi almak satmak, geleceğe dair bir beklentiye yatırım yapmak veya satmak demektir. Daha önceleri de defalarca değindiğimiz gibi bin bir zorlukla kazandığımız ve tasarrufa yönelttiğimiz değerli birikimlerimizi kolaylıkla kaybetmek istemeyiz.  Bu bakımdan yatırımlarımızı yaparken tabir caizse piyasayı ders çalışır gibi çalışmalı stratejilerimizi geliştirdikten sonra işleme girmeliyiz.
BİST nezdindeki şirketlerin sayısal olarak önemli adedi küçük şirketlerden oluşuyor. Bu şirketler borsada bulunduğuna, yatırımcılar tarafından ilgi gördüğüne göre buradan haddimiz olmayarak Borsa İstanbul Yönetimine Russell 3000, 2000, 1000 benzeri endeksler oluşturması ve bunlara dair kontratları da vadeli işlemlere açması önerisini yapmak istiyoruz. Bizim borsamıza baktığımızda, en büyük 100, en küçük 200 şirketi kapsamına alan endeksler olabilir. Bu şekilde yatırımcılar tek tek hisse senedi seçmek yerine küçük şirketlerin genel performansına yatırım yapabilecek, yaptığı yatırımların gerektiğinde risklerini kontratlarla yönetebilecektir. Ayrıca bu endekslere dayalı borsa yatırım fonları, bunlara dayalı opsiyonlar da yatırım dünyasına kazandırılabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)