Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BİST volatilitesi ve fiyatlar

15 Mart 2016, 13:41 - -

BİST100 endeksi son 3 aydır iyi bir trend yaptı. Trendin sonlarında mıyız bilemiyorum ama Hintli büyük yatırımcı gibi şehir efsaneleri gelmeye bu haberler ZeroHedge sitesinde bile çıkmaya başladıysa o zaman dikkatli olmakta fayda var.
BİST100 volatilitesi neredeyse diplere indi. Aşağıda 252 günlük volatilite ve fiyat grafiğini gösterdim:
 


GARCH ile hesaplanan veriler:
 

Şu andaki volatilite %18, uzun dönemli ortalama ise %53.
Eğer opsiyon işi yapmak isteseydik aşağıdaki gibi bir volatilite vade yapısı kullanmamız gerekirdi:
 


İşlem gören endeks opsiyonları %20 civarında volatilite ile işlem görüyorsa almak, bundan daha da fazla işlem görüyorsa satarak delta hedge yapmak gerekir.
BİST100 tarihi volatilite dağılımı:
 


Volatilite çok düştü, buradan ancak yükselmesini bekleyebiliriz. Volatilite yükselişi ise çoğu zaman fiyat düşüşü ile daha fazla korelasyona sahiptir.
BİST100 bu sene başından bu yana 10bin puan yükseldi, bugün gelen satışlar dirençle karşılaştığımızı gösteriyor:
 


5 dakikalık grafikte düşüşlere katılım hacim anlamında dikkat çekici:
 


80 bin bölgesinde dağıtım oluyor, kısa pozisyonlar açılıyor. 79000 seviyesi ise gün içi destek olarak çalışıyor.
Endeks tıkandı, VIOP endeks kontratlarında açık pozisyonlar 314000 civarında. Endeks 82000 olur mu yorumları geliyor, USDTRY 2,79’a iner mi sorgulanıyor. Hava olumsuzdan olumluya dönüştü. Geri çekilmeler alım fırsatıdır yorumlarının gelmesini bekliyorum. Piyasa F/K bazlı analizde ortalama F/K değerine göre %2 ucuzdu, dünkü yükseliş ile bu da kapanmış oldu. Ortalama F/K değerinden %10 aşağıda pozisyona girmek son zamanlarda karlı sonuçlanıyor.
FOMC toplantısı bugün başlıyor. Geçmişten derslerimizi aldık, Merkez Bankaları toplantısı sonrası mutlaka volatilite artıyor piyasalar medyanın sevdiği tabirle sallanıyorlar. Sallantı bize para kazanma fırsatları sunuyor.
Draghi’nin etksini FED nötralize edecek mi yarın göreceğiz. BOJ’un bugün yaptığı gibi bir hayal kırıklığı yaşatırlarsa etkisi büyük olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pd/dd en doğruyu verir15 Mart 2016 17:17

    pd/dd rasyoları doğru hesaplanmalı,borçlar özvarlıktan düşülünce defter değeri hesaplanınca hisselerin ucuz mu pahalı mı olduğu daha iyi anlaşılır yani sadece f/k'lar a bakarak çok pahalı hisse alınırsa yıllarca hammallık yapılır.

  • Robert15 Mart 2016 17:06

    o hintlinin yerli ve jöleli olduğu kanısı çok fazla