Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BIST30 volatilitesi fırsat mı kriz mi?

22 Kasım 2016, 11:27 - -

TL sürekli değer kaybederken borsa değer kazanabilir mi ya da borsa neden düşmüyor son 1-2 haftanın en önemli sorusu. Tüm analistler buna kafa yoruyorlar. Borsada düşüş beklenen boyutlara ulaşmadığı gibi en umulmadık anda borsa yukarı gidebiliyor. Borsaya sebep-sonuç ilişkisi olarak bakmak çoğu zaman yanıltıcı olur, borsa yükselmesi gereken dönemlerde yükselmeyebilir, düşmesi gereken dönemlerde ise aksine bambaşka bir görünüme bürünebilir.

TL ve borsa arasındaki ayrışma özellikle eylül sonundan itibaren hız kanadı. Borsa ve TL Temmuz-Eylül arası neredeyse birlikte hareket ederken bu tarih sonrası resim değişti:

1 Temmuz değerini 100 kabul edersek TL %17 değer yitirdi, borsa ise %3,90.

Eski günlerde olsa borsa en az TL kadar ya da yakın değer kaybederdi.

TL’nin değer kaybı mevsimsel/geçici olarak algılanıyor olabilir. TL’deki değer kaybının rekabet gücünü artıracağı da düşünülüyor olabilir. İlave olarak borsaya kote büyük şirketlerin birçoğu yurtdışı bağlantılara sahipler dövizin değerlenmesi bilançolarına olumlu yansıyor.

Düşüş-yükseliş-problem dönemlerini GARCH (1,1) kullanarak gözlemleyebiliriz. Volatilite problem olduğu anlarda artacak, sonra sakinleşecek ve devamında riskli varlıklar yükselecek.

BİST30 volatilitesi tüm kriz gibi söylemlerine rağmen %21 seviyesinde ve bu rakam tarihsel ölçekte bakınca düşük:

Bu senenin volatilite zirvesi 22 Temmuz’da. Yıla başlarken en yüksek volatilite 2015 Aralık ortasında. Şubat ayında volatilite gerilemiş. Volatilite sabit ve çok yükselmeyen bir döneme girdiğinde borsada pozitif hareketler ortaya çıkıyor. Büyük hareketler değil ama kısa sürede önemli mesafe kat ediliyor.

Ben yüzdesel değişimlerin eskisi kadar bir önemi olduğuna inanmıyorum. BIST30 vadeli kontratı 1000 puan oynadığında endeks %3 değişse de %1 değişse de aynı parayı kazandırıyor. Fiyat 90000+ olduğunda 1000 puanlık ya da 10000 puanlık oynamalar çoğu yatırımcıya küçük görünüyor ama esas para bu hareketlerde kazanılıyor.

Volatilite grafiği daha önceki dönemlere benzer bir yörüngeye girerse ki bunun işaretleri var o zaman borsada yine bir yükseliş hareketi -beğenilmeyen 10000 puan veya yakın- görme ihtimalimiz olabilir.

Dünya borsalarında da gittikçe artan bir risk iştahı var, ucundan kıyısından bize de uğrayabilir borsa diğerlerine göre çok ucuzladı.

Tahminde yanılma payı yok mu var. Risk yok mu var. Yabancı bu işe calculated risk olarak bakar yani hesaplanmış risk. Biz de riski hesapladık, çıkış stratejimizi de koyduktan sonra -kar al ve gerektiğinde stop loss- elimizde iyi bir plan olabilir.

Toplulaştırılmış RSI ve ortalama göstergelerine de bakalım:

Ortalama ve RSI göstergeleri de volatilite gibi benzer dip oluşturmuş durumdalar.

İyi bir planla risk alınabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)