Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa mı dolar mı?

06 Haziran 2017, 11:22 - -

Son yıllarda en çok sorulan soru: Borsa mı Dolar mı? Cevap ise bambaşka: Emlak! Konumuz tabii ki emlak değil, çeşitli defalar ele aldığımız dolar/borsa stratejisini güncellemek.

TL’nin değer yitirmesi veya kazanması bizi duygusal olarak etkilememeli. Aynı şekilde borsadaki yükseliş veya düşüşlerin de psikolojiyi etkilememesi gerekir. Stratejiler bunun için var: Duygusuz yatırım.

Borsa/TL stratejisinin esin kaynağı ABD 60/40 yatırım şekli idi. Bu yatırımlarda (Borsa/Tahvil) güçlü olan yatırım aracına %60 diğerine %40 veriliyordu.

Bizim piyasamızda uzun tahviller ile borsa arasında pozitif korelasyon olduğu için stratejiyi USD/ Borsa olarak kurgulamak gerekiyor.

Stratejinin iki versiyonu uygulanabilir: Ya hep ya hiç ya da 60/40.

Son dönemde borsa sürekli yükseliyor, TL ise değerleniyor. Strateji performansını hangi yatırım aracı yükseltiyor veya düşürüyor olabilir?

%100 borsa ya da %100 USD portföyü son 1 yılda nasıl bakalım hemen:

Strateji son 1 yılda geçen sene temmuz ayında ve bu sene nisan ayında ciddi gerilemiş, toplam 1 yıllık getiri %35.

Uzun vadeli getiri grafiğine de bakalım:

Stratejinin 60/40 versiyon u son 1 yılına bakalım:

%100 stratejisine göre daha az oynak. 2016 Temmuz düşüşü daha sınırlı, 2017 nisan ayında ise yükseliş var.

Uzun vadeli grafiği inceleyelim:

Eşik değeri yıllık net %8 kabul edersek 60/40 portföy 252 günlük kayan pencerelerde %74 oranında eşik değer üstünde kalmış durumda. Daha riskli olan %100 versiyonda eşik değeri %15 net kabul edersek strateji %68 oranında eşik değerinin üstünde kalmış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)