Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsada düşüş dolarda yükseliş sürer mi?

11 Nisan 2018, 10:59 - -

BIST 100 Endeksi Ocak ayında test ettiği 121 bin zirvesinden 110.000’e geriledi. Dolar kuru 4,15’i test ederken Euro/TL 5’in üzerinde. Peki borsada düşüş dolar kurunda yükseliş sürecek mi?

Piyasalarda gerilim zirvede. Döviz kurları ve faizler yükselirken borsa düşüyor. Yatırımcılar tedirgin. Dövizde parası olanlar bile kurun bu hızlı yükselişinden rahatsız. Döviz açığı olan şirketlerin maliyetleri artıyor.

Suriye'de ABD ile Rusya arasında gerilimin tırmanması ile Jeopolitik risklerin tekrar yükselmesi piyasalarda sert değer kayıplarının oluşmasına neden oldu. Türkiye’nin dış politikada attığı adımlar, küresel gelişmeler, siyasal istikrarsızlık gibi birçok neden piyasalardaki sert fiyat hareketlenmelerine neden oluyor. Geldiğimiz aşamada dolar kurunda hızlı yükseliş, borsada düşüş sonra erecek mi? Bu soruların cevapları grafiklerdeki kritik destek ve direnç seviyelerinde.

BIST 100 Endeksi 200 günlük ortalamanın altında

Endekste görülen satış baskısıyla birlikte BIST100 Endeksi 200 günlük hareketli ortalama desteğinin altına kaydı. Kısa vadeli trendin aşağı yönlü olması nedeniyle olası yukarı hareketler zayıf kalmaya devam edebilir. Endeksin yeniden güç kazanması 115.500 seviyesi üzerindeki kapanışla mümkün. Bu aşamaya kadar olası yükseliş denemeleri sadece tepki olarak değerlendirilebilir.

Dolar kurunda direnç 4,20’de

Dolar/TL paritesi 11 Nisan sabah saatlerinde 4.15 seviyesinden fiyatlanıyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürüyor. Dolar/TL 4.1563 seviyesiyle yeni bir rekora imza atarken Euro/TL paritesi 5.1168 seviyesine yükseldi. Türkiye 2 yıllık devlet tahvil faizi yüzde 14.55 seviyesine yükseldi. Teknik olarak baktığımızda Dolar/TL paritesinin ilk direnç seviyesi 4,20’de bulunuyor. Alım iştahının 4.0315 desteği kırılmadan sona ermesi oldukça zor gözüküyor.



Şirketlerin döviz pozisyonları
Kurdaki hareketlenme ile gözler döviz pozisyonu artıda ve ekside olan şirketlere döndü. Net yabancı para pozisyonu şirketleri şu şekilde etkiler. Döviz açığı olan hisseler kurdaki oynaklıktan daha çok olumsuz etkilenirken, döviz fazlası olan hisseler için durum tam tersidir. Kurdaki yukarı hareketler bu şirketlerin kur hareketlerinden gelir yazmasını sağlar.

Döviz fazlası olan borsa şirketleri

Döviz açığı en fazla olan borsa şirketleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)