İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada geçtiğimiz hafta

14 Kasım 2016, 08:52 - -

BİST100 Kasım ayına bir hayli kötü bir başlangıç yapıldıktan sonra ayın ikinci haftasında borsa biraz ayağa kalktı. Geçtiğimiz haftanın ilk günkü yükselişi bir önceki haftanın kayıpları geri almamış olsa da olumlu. 5 işlem gününün 2sinde gerileyen endeks toplamda %1,22 yükseldi.

Haftalık 2600 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 1000 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 77108 en düşük 74509 arasında kaldı. Kasım kaybı %4,28 civarında seyrediyor.

Önceki haftanın tersine olarak bu hafta XU050 hisselerinin 17’si yükseldi:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta yükseldi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Haziran ayında 2016 getirisi %5,59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %5,04 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16,49-11,98-10,30. Bu endeksin zayıfladığını güç kazanıp yükselebilmesi için %11,98’i geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Son 1 haftalık performansa baktığımızda Finansal kiralama sektörü iyi getiri elde etmeye devam etti. Bu sektöre dair kaçırdığımız bir bilgi/beklenen haber/yasa değişikliği olabilir. Borsanın taşıyıcı gücü bankalar %0,77 değer kazandı:

Takip ettiğimiz 418 hissenin 280 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama kaybı %1,73. Bu hafta bu grup ortalama getiri %2,07. AEFES, SAHOL, IHLAS, FROTO, DOAS listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %10,25 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %4,09 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri TCHOL yerini LİDFA’ya bıraktı, SEKUR 4. sırada. MENBA, AVHOL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, GOODY, CLEBI, SKBNK, EGEEN bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

BIZIM, TCELL SKBNK, GUBRF dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

OTKAR lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks yükselebilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, TAVHL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.

BİST100 en değerli şirket 32 milyar TL ile GARAN, en düşük değerli şirket 245 milyon TL ile IHLAS.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 son 1,5 yıldır 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen alçalan trend ile mücadele ediyor ve bir türlü kalıcı olarak kıramıyor. Ekim sonu kasım başı da aynı hikâyenin yeniden çevrimini izledik, endeks yine düşen trendi geçemedi:

Aylık grafikte RSI (14) 50’den geriliyor, endekste karar anı yaklaşıyor, trend aralığı 5bin puana kadar geriledi.

BİST100 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar SPX ve DAX endekslerine karşı %15-20 daha iyi getiri sağlamıştı. Mayıs itibarı ile başlayan güç kaybı sonrasında 2016 yılı için endeks SPX endeksinin gerisine düştü, DAX endeksine göre ise %5 daha iyi durumda. Hesaplamalar kur ayarlaması olmadan yapıldı, kur ayarlaması koysak durum daha da kötü görünecek.

tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başladık. 2009 yılından bu yana ilk defa bu kadar düşük F/K ile işlem görüyoruz bu pek hayra alamet olmasa gerek.

TL’de değer kaybı durmuyor. Geçtiğimiz hafta da stres yüksekti. 2016 yılı en iyi yerinden TL %17 civarında değer yitirdi. Değer yitirme şimdilik durmuş görünüyor en azından 3,25 civarında denge sağlandı. Bu durum kalıcı olursa ki bu büyük ihtimal enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı değil yüksek olmasını beklemek gerekir.

TL 2013 yılındaki değerinin yarısına geriledi (Dolar TL’ye karşı 2 katına çıktı), bu da dolar bazında ucuzladı alalım fikrini geçersiz hale getiriyor, TL ucuzladıkça ucuzlamaya devam ediyor. TL’nin yeniden eski gücüne gelmesi için %90 oranında değerlenmesi gerekiyor (Doların TL karşısında değerinin yarısını yitirmesi):

Bol kazançlar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)