Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Değişen risk paritesi: USDTRY-BİST100

08 Kasım 2016, 09:59 - -

Son günlerde TV ekranlarında yatırımcıların kafasını karıştıran şu soruya cevap aranıyor: Hem Dolar hem Borsa nasıl yükseliyor?

USDTRY, BİST için risk al – risk alma göstergesi olarak kabul ediliyor. Gerçekte durum öyle mi bakalım. USDTRY ve BİST arasındaki ilişkiyi getirilerden elde ettiğimiz beta değeri ile ölçebiliriz. BETA değerini hesaplarken 252 iş günü kayan pencere kullandım. Eğer USDTRY BİST100 için mükemmel bir gösterge ise zamanla çok az değişmesi gerekir:

Grafikte de rahatlıkla görüleceği üzere USDTRY ve BİST100 arasındaki ilişki değişken, -%188 ile -%43 arasında oynamış. 2013 sonrası 2015 yılına kadar USDTRY’nin BİST’İ açıklama kabiliyeti düzenli gerilemiş. 2015 sonrası da USDTRY yavaş yavaş yeniden risk göstergesi olmaya başlamış durumda.

USDTRY getirileri  BETA ve kesme noktası kullanarak bir sonraki gün BİST100 kapanışını tahmin etmeye çalışabiliriz. Bu tahmin ettiğimiz değer gün kapanışına göre yükselişi işaret ediyorsa bir sonraki gün açılışta BİST100 alıp kapanışta satmak üzere bir strateji geliştirsek sonuçları nasıl olurdu inceleyelim:

Grafikte 3 dönüm noktasını işaretledim: 2002-7 yılı arası TL değerlendiğinin ertesi günü borsa da değerlenmiş. 2009-13 yılları arasında TL-Borsa ilişkisinde pek hareket yok daha çok bekleme devresinde diyebiliriz. 2013 sonasında ise TL değerlendi diyerek bir sonraki gün borsada yatırım yapmak zarar ettirmeye başlamış durumda.

2013 pek çok açıdan finansal milat olmuştu bundan daha önce de bahsetmiştik. Grafikte de değişen finansal ortam rahatlıkla okunuyor: 2013 sonrasında TL günü değerlenerek kapattıysa ertesi gün borsa genelde negatif oluyor.

Yukarıdaki stratejide 1/7/2013 tarihinden itibaren TL değerlendiğinde borsayı açılışta satarsak ne olur stratejisini ekledim:

USDTRY-BİST100 arasındaki ilişki her zaman beklendiği gibi olmuyor, dönemsellik arzediyor. Son 1-2 yıldır ise ezberlediğimiz formda ilerlemiyor. USDTRY hareketine bakarak borsaya karar veriyorsak bunu göz ardı etmemek gerekir. Analistlerin ezber yorumlarına bakarsak ancak zarar ederiz.Borsanın son zamanlarda en rahat ettiği dönemler TL’nin dar bir bantta aşırı oynamadan kaldığı dönemler.

TL’deki kuvvetlenen değer yitirmenin oyun değiştirici bir faktör olduğunu da unutmamak gerekiyor. TL sonsuza kadar değer yitiremez, bir noktadan sonra problem yaratmaya başlar. Bu nokta neresidir bilemem ama oraya geldiğimizde hepimiz çok iyi anlarız. Bir gösterge TL –USD mevduat faizleri makası olabilir. USD mevduat faizleri sebepsiz artmaya başlarsa o zaman kara bulutlar toplaşıyor demektir. 

Dosyayı incelemek isteyenler bu bağlantıyı kullanabilirler.

-----

Dünkü yazıda TrumpExit stratejilerini ele almıştık. FBI’ın manüpilatif müdahalesi sonrası piyasalar coştu.  FBI müdahalesi sonrası dün ele aldığımız varlık sınıfları ne yaptı kısaca bakalım:

XIV: %10 yükseldi

VIX: 5 puan düştü

SPX 2090 put 42 USD den 32 USD düştü.

SPX 2095 call 52 dolardan 66 dolara çıktı

SPX 32 puan yükseldi (2095-2127, yazı saatlerini baz aldım)

Bu durumda

2x put sell + 1x SP500 sell zararda (42-32)*2-32=-12

2x call sell  + 1x SP500 al karda (52-66)*2+32=4

EUR opsiyon stratejileri karda

Açılışta alabildiysek BİST100 karda

Bugün heyecan devam edecek, Trump son dakika sürprizi yaparsa vay halimize!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)