Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Draghi’nin günü: ECB bugün ne yapabilir?

10 Mart 2016, 09:32 - -

Bugün önemli bir gün, ECB faiz kararları açıklanacak. Pek çok başka tedbir de bekleniyor. Draghi Ocak ayında umutları yeşertti, buna uygun hareket ederse ala, etmezse hem ECB’nin kredibilitesine büyük zarar verir hem de piyasalara büyük yaralar açabilir. ECB’nin neler yapabileceğine dair opsiyonları WSJ’den aktardık, yazımızın sonuna ise strateji alternatiflerini ekledik:

Bugün ECB’nin geniş bir canlandırma (stimulus) paketi açıklaması bekleniyor: Faiz indirimi, ilave varlık alımı ve belki daha fazlası.

Aşağıda piyasaları etkileyecek opsiyonlar üzerinde durabiliriz:

ECB faizleri düşürebilir. Faiz silahı ECB’nin en çok bilinen canlandırma aracıdır. Analistler ECB’nin bankalara uyguladığı deposit oranını baz düşürerek -40 baz puana getirmesini bekliyorlar.
Bundan daha fazla bir indirim EUR paritesinin diğer para birimleri karşısısında değer yitirmesine yol açabilir, kısa vadeli kredi faizlerini düşürebilir ki bu ikisi de ECB açısından pozitif gelişmelere olarak kabul edilebilir. Diğer taraftan faizlerin düşürülmesi bankaların gelirlerini azaltıcı yönde etki edecektir.
Bankaların gelir kaybını azaltmak için ECB katmanlı bir depozit politikası izleyebilir: Bankaların depozitlerinin belli bir oranına -40 baz puan uygularken bir bölümüne daha farklı bir oran uygulayabilir. Bu tip yaklaşımlar Japon Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası tarafından uygulanıyor. Bankalara üzerindeki baskıyı azaltmanın bir başka yolu da ECB’nin ana faiz oranını %0,05 seviyesinden sıfıra indirmek olabilir.

ECB parasal genişlemeyi artırabilir. ECB şu anda ayda €60milyar devlet tahvili, vdmk ve garantili bono alıyor. ECB aylık alımları €10milyar artırabilir ve genişleyici politikanın süresini altı ay daha uzatıp 2017 Eylül’üne taşıyabilir.

İkisi birlikte değerlendirildiğinde bu önlemler halihazırdaki programı €540milyar artırıp €2trilyon’a çıkaracaktır bu da Avrupa Birliği GSYH’sinin %20si eder.

ECB ilk tahvil alış programını açıkladığında Avrupa hisseleri ralli yapmıştı, tahvil getirileri ise gerilemişti. Beklenenden daha büyük bir genişleme yine aynı etkileri yapabilir, tahvil fiyatları artacağı için yatırımcılar alternatiflere yönelebilir.

Gevşeme politikasının bir kısmı var olan kısıtlamalarla oynamak olabilir. ECB’nin programında 5 kısıt bulunmaktadır:

1.    Tahviller ilgili ülkenin ECB sermayesindeki payına orantılı olarak alınır, bu pay ülkelerin ekonomisine, nüfusuna bağlıdır. Bir ülkenin nüfusu birliğin %10’u ve ekonomisi  %20si ise ECB payı yaklaşık %15 olacaktır. Bu oran her 5 yılda bir hesaplanır. Almanya’nın payı %17,99dur.
2.    ECB bir ihracın %33'ünden fazla almaz.
3.    ECB'nin ihraççının %33'ünden fazla almaz.
4.    Satın alınan tahviller 2-30 yıl arasında vadeli olmalıdır.
5.    Deposit oranından daha düşük oranları tahviller alınmayacaktır.

Son kısıtı kaldırmak en kolay kabul edilebilecek seçenek olabilir: Bu sayede alım programına dahil edilebilecek tahvil havuzu özellikle Alman bonoları açısından genişleyecektir.
ECB depozit oranını daha da düşürmekle daha fazla sayıda negatif getirili bonoları almayı mümkün hale getirebilir. Bununla birlikte bu önlemle birlikte bono getirileri de düşeceği daha fazla bono tekrar havuz dışına çıkabilir.
Bazı ülkelerin ECB tarafından alınabilecek tahvil stokları yüksek iken bazılarının tahvil stoku ise düşüktür. Bu programda %33 limitine ulaşmak için kaç ay geçeceği aşağıdaki grafikte gösterildi:
 

Capital Economics’e göre İtalya ve Fransa ECB’nin şu andaki hızıyla 2-3 sene sürecek tahvil stokuna sahipler. Buna karşılık Alman bonoları ise 18 aylık bir stok verisine sahip.
Tavanı %33'ün üstüne çıkarmak ya da programı ülkelere göre değiştirmek borçlulara ağırlık vermek –İtalya, İspanya gibi- oldukça tartışmalı olacaktır çünkü bu kurallar ECB’nin hükümetleri fonlamasının önündeki engellerdir.

Eğer ECB böyle birşey yaparsa o ülkenin bonolarına anormal talep oluşabilir.

ECB başka alımlar da yapabilir. Şirket tahvilleri veya teminat karşılıklı banka bonolarına yönelebilir. Bu da  çok etkili bir sinyal olacaktır. Daha radikal olarak ECB hisse senetleri veya daha da ileri gidip gayrımenkul alabilir.
Son olarak ilave tedbirleri de devreye sokabilir. Bunlar Avrupa bölgesi krizi esnasında kullanılan 3-4 yıllık krediler olabilir. Bu tip kredi imkanları gelişmiş ülke bankaları için gerekli olmayabilir ama başka bölgelerdeki daha zayıf bankalara fayda sağlayabilir.

Ocak ayında Draghi'nin konuşmaları ve stratejiler üzerine 5 adet yazı ele amıştık. Okuyucularımız stratejileri tekrar gözden geçirebilir.
Draghi’nin toplantılarında birşeyin garantisini verebilirim:
Anormal hareket oluyor.
EUR, DAX, SP e-mini, petrol, altın hepsi oynuyor. Bu oynamalardan minimum risk alarak nasıl faydalanabiliriz?
Opsiyon stratejilerini kullanabiliriz
Ya da daha riskli iş yapmak istiyorsak forekse yönelebiliriz.
En fazla oynama beklediğim EURUSD paritesinde CME Mart vadeli opsiyon kontratlarında aşağıdaki fiyatlarda pozisyon açılabilir:
 

Sol taraf call , alım, sağ taraf put, satım opsiyonları.
1,09 put + 1,11 call ile bir strangle oluşturulabilir. Daha fazla prim ile 1,10 straddle kullanılabilir.
2 tane 1,10 put alıp bir tane vadeli kontrat alarak pozisyon alınabilir.
2 tane 1,10 call alıp bir tane vadeli kontrat açığa satılabilir.
Yukarıdaki stratejilerin hepsi delta-nötre çok yakındır ve hareket olursa para yapma ihtimalleri vardır. Hareket olmazsa bereketli olmazlar.
DAX opsiyonları hakkında EUREX bağlantısını inceleyebilirsiniz. 9700-10200 arası MARt vadeli call opsiyonları:
 

32,9-205,3 son gerçekleşen fiyatlardır.
Ya da 9700-9000 arası put opsiyonları uygunm olabilir:
 

178,8-23,4 son fiyatlar.

E-mini, altın, petrol kontratlarında da işlem yapılabilir. İşlem yaparken dikkat edilecek en önemli konu opsiyon kullanım fiyatlarının spota mümkün olduğunca yakın ve hatta olabiliyorsa aynı olmasıdır.
Delta nötr yaparken
Spota aynı uzaklıkta call+put,
Spota çok yapın 2put+ 1vadeli kontrat,
Ya da 2call-1vadeli kontrat yapılabilir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken bu pozisyonların paket olarak alım satımının yapılmasıdır ve tabii ki Draghi konuşurken ekran başında olunmalıdır.
Bol kazançlar
May Draghi be with you

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)