Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Düşük fiyatlı hisseler

15 Ağustos 2016, 13:26 - -

Borsa İstanbul hisselerinden Cuma kapanış itibarı ile 89 adedi 1 TL’nin altında işlem görüyordu. Bu hisseler toplam hisselerin neredeyse %25 mertebesinde 89 adet. Piyasa değerleri de yaklaşık 9 milyar TL. Toplam BİST piyasa değeri 600milyar TL olduğuna göre sayıca çok hisselerin pahada çok gerilerde olduğunu söyleyebiliriz.

Ucuz olana olan hevesimiz mi desem başka bir sebep mi var desem bilemiyorum ama bu hisselere olan ilgi inanılmaz seviyelerde. Tüm forumlarda vs bu hisseler üzerine konuşuluyor. Ben de bu hisseleri 31/12/15 tarihinde portföy yapıp alsaydık nasıl bir performans sergilerdi incelemek istedim.

31/12/15 tarihinde fiyatı 1 TL altında olan hisselerin sayısı 86. Hisseler ve fiyatlarını inceleyelim:

Bu hisselere toplam 1m TL yatırılmış olarak varsayacağım.

31/12/15-15/8/16 arasında bu portföyün getirisi %7,16 ve BİST100 gerisinde. En yüksek getiri bu yıl %10 olarak gerçekleşmiş.

En iyi performans gösterenlere bakalım:

Bazı getirilerin çok etkileyici olduğunu kabul etmek gerekir bununla birlikte kaybedenlerde bir hayli fazla:

Bu hisselerin ortak özelliklerine de göz atalım.

Hisselerin %67’sinin F/K oranı negatif, şirketler kar elde etmiyorlar.

Toplam borçlulukları çok yüksek değil.

%80 oranında defter değerinin altında işlem görüyorlar.

Hisse başına kazanç çoğu şirkette çok düşük.

Bu hisselerin temel özelliklerini vs incelemek isteyen okuyucularımız https://goo.gl/hkhVSO adresinden ilgili dosyayı indirip google finance sitesine yükleyebilirler.

Fiyatı 12/8 tarihinde 1 TL’nin altında olan hisselerin toplam piyasa değeri 8,7 milyar TL, toplam borçları ise bu değerin de üzerinde 11,5 milyar TL. Toplam özsermaye ise 17,6 milyar TL.

Fiyatı 1 TL’nin altında hisselere yatırım bir anlamda yazı tura atmaya benziyor ne çıkacağı pek belli değil. Geçtiğimiz hafta sihirli formül, ucuz f/k (piyasa değeri filtreli) ve metriklere göre ucuzlamış hisseleri değerlendirmiştik. Bahsettiğimiz portföyler fiyatı düşük hisselerden çok daha iyi getiri potansiyeli elde ettiler.

Fiyatı Cuma kapanış itibarı ile 1 TL’nin altında olan hisseleri incelemek isteyen yatırımcılar bu bağlantıyı kullanabilirler.

Sonuç itibarı ile sözde ağır pahada hafif hisseler yatırımcı açısından çok da parlak bir potansiyel sunmuyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • piyasa15 Ağustos 2016 20:09

    şimdi bu hisselerin ortalama 1 tl altında kalma suresi 5yıl ortalaması.ne işleri var bunların borsada insanların parasını alıpta bunca yıl beklemesi olmadı bedelli vermesi neresi yatırm .

  • YENİÇERİ15 Ağustos 2016 15:03

    emeğinize sağlık yine güzel bir yaklaşım. halk gyo da herşey pozitif olduğu halde düşük ama????