Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Düşük volatilite hedefli BİST30 portföy stratejisi

31 Mayıs 2017, 11:35 - -

Portföy yönetirken yatırımcının en istemediği metrik portföy volatilitesinin yüksek olmasıdır. Portföy volatilitesi yüksek olursa o zaman portföy getirilerindeki dalgalanmalarda artar. Portföy volatilitesi ne demek, nasıl hesaplayabiliriz?
Portföyümüze dahil ettiğimiz hisselerin günlük getirilerini hesapladıktan sonra korelasyon matrisini hesaplamak gerekir. Korelasyon matrisi hesaplamak için maalesef Excel kullanamayız, bunun yerine ben ücretsiz ve oldukça hızlı matris hesaplamaları yapan bir eklenti kullandım, yazının sonunda link vereceğim. Matris hesaplamaları ile uğraşanların işine çok yarayacağını düşünüyorum.
Portföy volatilitesini hesaplamak için ayrıca portföydeki hisselerin ağırlıklarına ihtiyaç var.
Formül şöyle olacak:
Ağırlık x Korelasyon Matrisi x Ağırlık Matrisi Devrik Dönüşüm (Transpoz)
Excel dosyasında bunu aşağıdaki gibi formüle ettim:
100*(DÇARP((DÇARP((I2:AL2);mcorr(İNDİS(ret!$D$3:$D$609;E2):İNDİS(ret!$AG$3:$AG$609;F2))));DEVRİK_DÖNÜŞÜM(I2:AL2)))
Excel eklentisi mcorr formülünü sağladı, DÇARP matris çarpımı, Devrik_Dönüşüm ise transpoz.
Bu formülü ctrl + shift + enter tuş kombinasyonu ile girmek gerekir.
Formülde korelasyon matrisinin kayan pencerede hesap yapmasını sağlamak için hücre adresleri kullandım, indis formülünden faydalandım.
Tüm hesaplamaları gerçekleştirdikten sonra Excel çözücü eklentisini kullanarak hedef volatilite olarak belirlediğim %20 koşulu ile çalıştırdım. Herhangi bir kısıt koymadım:

Çöz tuşuna basınca sistem ağırlıkları ayarladı ve volatilite %20 olarak belirlendi. Korelasyon penceresi için 40 gün kullandım. Bu hesaplamaları her ayın ilk günü gerçekleştirdim, ay boyunca ağırlıklar değişmedi. Portföy ağırlığı %100’e ulaşmadığı günlerde portföye %8/365 net faiz geliri ekledim.
Bu portföyden beklentimiz piyasa düştüğü zamanlarda daha iyi durması, gittiği zamanlarda ise çok geride kalmaması. Eğer düşüşleri sınırlayabilirsek o zaman kümülatif getirimiz artacaktır.
Testleri 2015 mart ayından başlattım (en kötü başlangıç diyebilirim).
Portföy getirilerini hesaplarken dikkat edilmesi gereken en önceli unsur alışverişi kapanışta yaptığımız için dünkü portföy ağırlıkları ile bugünkü getirileri çarpmamız gerektiği. Portföyde hormonlu getiri olmasını istemeyiz.
Portföy ve BİST30 getirisini inceleyelim:


Portföy farkı BİST düştüğü dönemlerde ortaya koyuyor.
Aylık getirilere bakalım:

2015 ve 2016 yılları borsa için pek iyi değildi, model iki yılda da daha iyi. Bu da beklentimizi karşılıyor. 2017 yılında ise BİST30 endeksinden kabul edilebilir bir marjın ile geride.
Farklara bakalım:

Volatiliteyi kontrol etmek düşüşlerde portföyü korudu, yükselişlerde çok geride bırakmadı. Portföydeki esas getiri farkı ise kaybedilmeyen dönemlerden geldi.
Modeli tamamen Excel ve manuel hesaplama ile oluşturdum. Yarın kod ile deneyeceğim.
İncelemek isteyenler için Excel dosyası:
https://goo.gl/0XmSxv
Excel eklentisi:
https://goo.gl/H4mcMw 

Excel eklentisini açtıktan sonra Excel içerisinden eklentiler menüsü yardımı ile eklemeniz gerekir.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)