İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Ekonomik veriler nereden takip edilebilir?

09 Ocak 2015, 13:35 - -

Devir internet devri, tüm bilgi sürekli olarak ekranda hazır bir şekilde sizi bekliyor.  Finans alanında da pek çok bilgi kolaylıkla elde edilebilir durumda. Bunun için zorunlu olmamakla birlikte gerekli şart orta düzeyde de olsa İngilizce bilmek. İngilizce bilmeyenler için de yine Google çeviri hizmetleri kullanılabilir durumda. 

Piyasalar üzerinde büyük etkisi olan verileri ben http://research.stlouisfed.org/fred2/ adresinde St. Louis FED sitesinden takip ediyorum.  Siteden çeşitli popüler verileri örnek olması açısından sizlerle paylaşmak istiyorum.
Son 10 yıllık ABD GDP grafiğine bakalım:

Bu grafik üstüne S&P500 endeksini çizip GDP ile borsa endeksi arasında bir ilişki var mı görsel olarak inceleyebiliriz:

Gri bölgeler resesyonu işaret ediyor. Grafikte de görüldüğü üzere S&P500 endeksi ve büyüme paralel gidiyor. 
Ekonomi, borsa büyüyor büyümeden toplumun alt tabakaları da faydalanıyor mu görmek istiyorsak ABD’nin sosyal yardımlarına bakabiliriz:

Son olarak bugünün önemli verisini inceleyelim:
Tarım dışı İstihdam

Bu veri ile birlikte sepet bazlı usd grafiğine bakalım:

ÖZET:
Piyasada bir takım verilere erişim analiz yapıp pozisyonlarınızı ayarlamanız için her hangi bir analiste ihtiyacınız yok. Yatırımcılar kendilerini genel konuşma, fikir vs. den mümkün mertebe soyutlayıp analizlerini tek başlarına yaparlarsa başarı şanslarının artacağını düşünüyorum. Sürekli analistleri dinlemek/izlemek kararlarınızda problem yaratabilir. Aşağıdaki gibi bir tvite bakıp:

ABD vadeli piyasalarında kısa pozisyon alan bir yatırımcı karşılığını bir sonraki grafiğinde gösterildiği şekilde neredeyse 70 puan yükseliş ile aldı. 
70 puan tersine hareketin 1 SP e-mini kontratındaki parasal karşılığı:
70*50=3500 USD. 
Analistler tahminlerini iletirler ama kesinlikle piyasanın yönünü belirleyemezler. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi hiçbir piyasa analist dedi diye düşmez, iddia etti diye yükselmez. Analist haklı bile çıksa sonunda zarar etmiş olabiliriz. Piyasada pozisyon almak kolay değil,  para kazanmak zor. Temiz bir analiz sonrası kar etme olasılığı ise kanaatimizce kesinlikle daha yüksek.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)